Replica Gigi Chiru, seful Inspectoratului de Stat in Constructii - „Inca 3-4 autorizatii pentru parcuri eoliene se afla in aceeasi situatie ca la Cogealac"

Situaţia parcului de eoliene CEZ de la Cogealac nu este singulară, a declarat, pentru „Replica" de Constanţa, Gigi Chiru, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa. Cu alte cuvinte, nu este exclus ca în următoarele zile pe adresa Prefecturii judeţului Constanţa să mai sosească şi alte sesizări semnate de Gigi Chiru, privind nelegalitatea emiterii, de către Consiliul Judeţean, a unor autorizaţii de construcţii parcuri de eoliene. Deocamdată însă, se mai fac câteva verificări, iar între timp Gigi Chiru aşteaptă un „verdict" din partea Prefecturii pe care a anunţat-o, în scris, că „autorizaţia de construire nr. 44 din 14.07.2010 a fost emisă în lipsa unei documentaţii de urbanism legal aprobate". Tot în documentul transmis de Chiru în atenţia Prefecturii, se arată că autorizaţia 44 a fost emisă pentru realizarea unui parc eolian pe teritoriul administrativ al comunelor Cogealac, Fântânele, Grădina, ori, „nici una din parcele care au făcut obiectul lucrărilor autorizate nu este situată în Grădina". Dar, dincolo de acest mic detaliu, de menţionat că sesizarea din această lună a lui Gigi Chiru în atenţia prefectului Claudiu Palaz este, de fapt, o revenire la o scrisoare datată încă din 21.07.2010, înregistrată la Prefectură în data de 22.07.2010.

Reporter: Funcţia de inspector şef al Inspectoratului în Construcţii v-a permis să cunoaşteţi mai bine staţiunile litoraslului. Unde credeţi că sunt cele mai multe sau grave probleme legate de urbanism?
Gigi Chiru: Peste tot am întâlnit mult mai multe probleme decât mă aşteptam pe linie de urbanism: Costineşti, Eforie... dacă este să fac o ierarhizare a problemelor legate de urbanism întâlnite; surprinzător de multe probleme şi în Mamaia. Aţi văzut şi dumneavoastră că, de la începutul anului am procedat la desfiinţări de construcţii şi eu cred că în toate staţiunile am avut probleme şi am desfiinţat în egală măsură construcţii neautorizate.
Rep.: Dintre toate localităţile în care inspectoratul a intervenit, unde consideraţi că administraţiile locale, primarii, au dat dovadă de încăpăţânare în a vă da concursul în acţiunile pe care le-aţi întreprins?
G.C.: Aş spune că aproape peste tot situaţiile au fost la fel. Am întâmpinat aceeaşi încăpăţânare din partea administraţiilor locale în a sprijini acţiunile ministerului - cele mixte, în colaborare cu Inspectoratul de Stat în Construcţii. Am subliniat şi am şi găsit motivul pentru care administraţiile au reacţionat aşa şi explicam că nu există construcţie într-o localitate fără ca cineva din acea primărie, primarul sau altcineva din aparatul de specialitate să nu ştie, să nu aibă la cunoştinţă şi să nu sprijine într-un fel acea construcţie realizată fără autorizaţie.
Rep.: Cum se împacă activitatea dumneavoastră de la inspectorat cu partidul? Sunt primari, primării, persoane fizice care vă solicită să nu interveniţi în anumite cazuri având în vedere că sunt colegi de partid?
G.C.: Dacă ne uităm în urmă, o să vedem că primele acţiuni le-am început în Costineşti şi mă gândesc că ştiţi ce culoare politică are primarul de acolo. Acolo am aplicat şi cele mai multe sancţiuni, şi cei mai mulţi bani colectaţi la bugetul de stat din amenzi, şi primăria am amendat-o.
Rep.: Nu s-a întâmplat, aşadar, niciodată să intervină cineva pentru vreun coleg de partid?
G.C.: Păi, v-am dat un exemplu. Până la urmă, la Costineşti, cel mai amendat a fost primarul Traian Cristea, care este colegul şi prietenul meu. Lucrurile legate de colegi, prieteni, se despart atunci când vine vorba de respectarea legii în activitatea pe care o depun la inspectorat. Răspunsul este nu, nu s-a pus problema să vină cineva să îmi ceară să încalc legea doar pentru a proteja pe cineva.
Rep.: Să revenim asupra discuţiei despre litoral, mai exact reluarea acţiunilor de demolare a construcţiilor ilegale. Credeţi că la anul acele construcţii nu vor reapărea?
G.C.: Eu sper să nu. Mă gândesc că cine vrea să arunce banii pe fereastră este liber să o facă. După demolările din această perioadă, cu siguranţă în primăvară vom proceda şi la exproprieri, iar cei care au construit pe nisip, pe ceea ce înseamnă fizic plajă sau zonă costieră ştiu şi toată lumea ştie intenţia ministerului şi a doamnei ministru de a pregăti un cadru legal pentru a putea expropria şi a desfiinţa acele construcţii. Cu siguranţă şi acele construcţii care se vor realiza în iarnă sau la primăvară vor fi desfiinţate dacă se realizează fără autorizaţii de construire şi toate pe care nu le-am identificat încă. Eu sunt convins că nu am reuşit să „periem" tot litoralul şi au mai rămas construcţii nelegale.
Rep.: În afară de demolări, aţi aplicat şi amenzi. De la începutul anului şi până în prezent, ce sumă din amenzi s-a dus la bugetul statului?
G.C.: Numai pe activitatea de desfiinţări şi reglementări urbanistice aproximativ 2 miliarde de lei vechi.
Rep.: Referitor la municipiu, aţi afirmat că blocurile de pe strada Traian sunt în pericol să se prăbuşească. Vă menţineţi declaraţia sau panicaţi inutil populaţia?
G.C.: Nu, nu am ce să retractez, mai mult decât atât, previziunile mele şi temerile mele au fost confirmate în ultima vreme şi de expertize şi de experţi, somităţi în domeniu. Şi domnul Manoliu şi ultima expertiză depusă spun acelaşi lucru, şi anume că zona respectivă, faleza de pe strada Traian este în pericol şi toată zona adiacentă străzii Traian a fost şi este în pericol de prăbuşire.


Rep.: Primăria Constanţa a constituit o comisie de lucru pentru problema falezelor cuprinse între poarta 1 a portului şi poarta 9. V-a solicitat ajutorul, v-a informat cu privire la această acţiune?
G.C.: Nu şi nu trebuie să ne informeze la inspectorat. Dacă fac lucrări care necesită autorizare, atunci trebuie să fim informaţi. Mai mult decât atât, ei au obligaţia de a ne informa când demarează lucrările, conform expertizei. Expertizele stabilesc şi nişte paşi care trebuiesc făcuţi imediat. Acestea sunt pretenţiile inspectoratului. Legat de echipele de lucru stabilite la nivel de primărie, nu au nici o obligaţie în a ne informa. Am citit din presă că s-a infiinţat o astfel de comisie de lucru din membri ai societăţilor şi ai factorilor responsabili, e foarte bine, salut iniţiativa, important e să avem rezultate.
Rep.: Dintre toate acţiunile dumneavoastră şi declaraţiile din ultima perioadă, cel mai sensibil subiect este cel legat de parcul de eoliene al CEZ de la Cogealac. Nu credeţi că vă implicaţi într-un război prea mare?

G.C.: Depinde la ce vă referiţi când vorbiţi despre război. Dacă vorbim despre un război care se va duce în instanţă, pentru probarea, confirmarea sau infirmarea legalităţii sau nelegalităţii acelei autorizaţii de construire, este un război, într-adevăr. Dacă vă gândiţi la alte zone, zonele de interes economic sau zonele politic, nu mă stresez din acest motiv, pentru că sunt un om rezistent şi obişnuit cu astfel de dispute.
Rep.: Dar, legat de autorizaţia pe care aţi adus-o în atenţia Prefecturii, Prefectura, mai exact prefectul, a dat de înţeles că trebuie analizată problema cu maximă chibzuinţă, fiind vorba de o investiţie de miliarde de euro, o sumă foarte mare.
G.C.: Eu nu vreau să discut cât de importante sunt aceste investiţii. E foarte bine că se fac în România, vibrez şi eu în interesul local şi naţional când vine vorba de investiţii care aduc bani economiei româneşti şi susţin orice investiţie în interesul economiei româneşti. Dar, mai ales când se fac investiţii pe bani foarte mulţi, este obligatoriu ca investitorul să le facă cu respectarea legii. Deci, ceea ce facem noi, demersul inspectoratului, demersul lui Gigi Chiru, este unul menit să îndrepte ceea ce nu s-a făcut bine sau este menit să descurajeze emiterea de autorizaţii cu nerespectarea legii. Mai mult, investitorul care preia sau cel care încearcă de la început să dezvolte o astfel de investiţie, s-o facă după ce studiază foarte bine legile româneşti.
Rep.: În cazul CEZ, credeţi că respectiva autorizaţie poate fi reglată de la emitent, Consiliul Judeţean sau investiţia va ajunge să fie blocată din cauza acţiunii dumneavoastră?
G.C.: Cu siguranţă nu se vor bloca în nici un fel investiţiile. Din câte ştiu, interesul este foarte mare şi avem o abundenţă de investitori interesaţi de zona Dobrogea, care este propice dezvoltării unor astfel de parcuri eoliene. Nu de investitori ducem lipsă. În cazul în care îmi solicitaţi dumneavoastră informaţii, vorbim despre un parc autorizat de o autoritate competentă să emită autorizaţii de construire, în speţă Consiliul Judeţean, dar pe aceleaşi terenuri a mai emis autorizaţii şi Primăria Cogealac. Responsabilitatea inspectoratului era să verifice legalitatea, iar dacă acea autorizaţie este nelegală, eu nu pot să suţin altceva. Cât priveşte o „reglare" a autorizaţiei, cu siguranţă că, de când tot purtăm aceste discuţii şi găsim vinovaţi în altă parte decât sunt ei de fapt, procedura de autorizare se putea relua, cu siguranţă se pot pune acele avize, cu siguranţă se poate dezvolta legal acel parc.
Rep.: Dumneavoastră sunteţi subordonat Ministerului Dezvoltării şi Turismului. Referitor la acest proiect al CEZ, i-aţi informat pe cei de la minister cu privire la acţiunea dumneavoastră?
G.C.: Rezultatul controlului efectuat de noi a fost solicitat şi de Ministerul Dezvoltării, şi de Inspectoratul în Construcţii de la centru, şi de la Inspectoratul de Poliţie ne-au fost solicitate detalii... Sigur că toţi factorii responsabili au cerut un punct de vedere al inspectoratului, noi l-am transmis, am spus ce am constatat, unde sunt neconformităţile...
Rep.: Şi de la minister nu vi s-a solicitat prudenţă în acest caz?
G.C.: Nimeni nu poate să ceară prudenţă, ci doar să respectăm legea. Nu cred că cineva poate să spună: încalcă legea ca să fim prudenţi. Noi nu punem beţe în roate acelei investiţii. Se poate opri investiţia pe perioadă determinată, nu spune nimeni că nu mai primim pe investitorul X în Dobrogea... Mai mult, vorbim despre toate autorizaţiile de construire. În zona noastră de verificări au intrat toate autorizaţiile de construire pentru parcuri eoliene, nu doar cea la care v-aţi referit dumneavoastră. Cogealac nu este un caz izolat de autorizaţie pe care am atacat-o, la foarte multe dintre autorizaţiile verificate am descoperit nereguli. Unele sunt investiţii finalizate, dar şi acolo se va trece la o normalizare a documentelor în cazul în care se vor descoperi nereguli. Din câte am verificat noi până acum, încă 3-4 autorizaţii pentru parcuri eoliene se află în aceeaşi situaţie ca cea de la Cogealac.

www.replicaonline.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Constanța face angajări!

22 Mar 2024 718

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 529

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 571

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 949

Pentru al patrulea an la rând Actorii Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța la Gala Premiilor UNITER

28 Feb 2024 748

Spectacol estival pentru copii Firma lui Gabriel Soare bate palma cu Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța

22 Feb 2024 662

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 720

Teatrul de Stat Constanța Emilian Oprea, actor de la Teatrul Național București, cooptat în spectacolul „A douăsprezecea noapte”

09 Feb 2024 800

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, desemnat de Senatul UNITER să preia direcția artistică a Galei Tânărului Actor HOP

08 Feb 2024 1551

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 802

„Un actor cerebral de mare sensibilitate” Lucian Iancu, fost actor și director al Teatrului Dramatic Constanța, la ceas aniversar

02 Feb 2024 3338

Averea și interesele Cosmin Piersic, nepotul lui Florin Piersic, împuternicit șef în IPJ Constanța! Iată ce serviciu va conduce (DOCUMENTE)

26 Jan 2024 8655

Arnold Schwarzenegger şi-a continuat călătoria. Fusese reţinut de vameşii germani pe aeroportul din München

18 Jan 2024 665

Jean Ionescu și amintirea omului măreț atât ca actor, cât și ca director al Teatrului de Stat Constanța

15 Jan 2024 756

Un celebru actor a murit împreună cu fiicele sale într-un accident de avion

06 Jan 2024 1566