Aerul conditionat de la Chirurgie II, "greu" de folosit

1216663178.jpg

Din patru aparate de aer conditionat de la etajul trei al SCJU, doar trei functioneaza, avand insa numai doua telecomenzi * Potrivit conducerii unitatii, si la morga sunt doua sisteme pentru asigurarea confortului termic

In plin sezon canicular, pacientii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta (SCJU), internati la sectia de Chirurgie II, pe langa faptul ca sunt in numar dublu fata de cel al paturilor prevazute intr-un salon, trebuie sa mai infrunte si caldura. Aparate de aer conditionat, instalate in toate saloanele institutiei sunt, cel putin pentru moment, dotari de domeniul fantasticului. Contrar a ceea ce este, practic, vizibil cand intri pe palierul sectiei, managerul Spitalului Judetean, Ioan Tofolean ne-a declarat ca se fac lucrari constante de montare a aparatelor de aer conditionat in tot spitalul. Fonduri exista insa, "nu se pot face lucrari in tot spitalul odata": "Asta ar insemna ca ar trebui sa-l inchidem ca sa montam peste tot". Chiar daca pe culoarul din stanga, cum intri in sectia de Chirurgie II, paravanele puse indica faptul ca sunt, deja, demarate lucrari de renovare, pe culoarul din dreapta, situatia este contrara progreselor din secolul XXI.

Patru aparate - trei functionale - doua telecomenzi

Doar patru incaperi de la etajul trei al spitalului sunt dotate cu aparate de aer conditionat, toate provenite din sponsorizarea medicului cardiolog Belgin Salim, de acum doi ani. Doar trei dintre ele functioneaza, in saloanele 411, 412, 415, si, paradoxal sau nu - chestiune aproape intrata in normalitate - exista doar doua telecomenzi. "Atatea ni s-au dat", a declarat asistenta sefa principala, Maria Oana Lascu: "Renovarea saloanelor s-a facut acum doi ani, atunci s-au si instalat aceste AC-uri. Insa cele doua telecomenzi ne-au venit abia acum doua saptamani", ne-a adus la cunostinta asistenta sefa. Chiar daca aceasta sustine ca aparatele functioneaza de fiecare data cand este nevoie, pacientii reclama faptul ca nu exista telecomenzi. Pentru ca aerul conditionat nu poate fi reglat altfel. Daca nu exista aceste telecomenzi, aparatul este tinut in priza atat cat este nevoie si, ulterior, scos cand temperatura a ajuns sa fie suportabila. "Le tin asistentele sa nu le fure pacientii. Este inadmisibil, in conditiile in care este aproape imposibil sa stai mobilizat in pat. Practic, aici nu poti respira cand afara sunt peste 30-35 de grade", ne-a spus un pacient din salonul 415. Vizavi de acest aspect, conducerea unitatii nu a dorit sa comenteze in niciun fel, ocolind subiectul, ca si cum ar fi fost absolut normala situatia de fata. Asistenta sefa ne-a evidentiat ca doar la cabinetul prof. univ. dr. Vasile Sarbu, exista de opt-noua ani un aparat, insa achizitionat din surse financiare proprii, independente de resursele spitalului. Pana si cabinetele medicilor rezistenti au fost dotate tot prin eforturi proprii. "In sala de raport, intreg personalul medical a pus mana de la mana si am reusit sa dotam sala, acum trei saptamani", a mai adaugat asistenta. Chiar daca pare relativ straniu ca medicii sa-si doteze cabinetele in care isi desfasoara activitatea in folosul comunitatii, managerul unitatii apreciaza gestul acestora, remarcand ca "este bine ca societatea civila sa se implice": "Spitalul nu poate acoperi tot necesarul de AC-uri", a explicat scurt Tofolean gestul medicilor de a contribui singuri la confortul cotidian.

"Problema se va rezolva in timp"

Per ansamblu, potrivit declaratiilor conducerii SCJU, pe an, sunt montate in jur de 50-60 de aparate pentru asigurarea confortului cadrelor medicale, dar si al pacientilor. Investitia anuala se ridica la aproape un miliard de lei vechi, unele sisteme provenind si din sponsorizari. Tofolean ne-a explicat, intr-un fel disculpandu-se vizavi de situatia existenta la acest moment in cel mai mare spital din regiunea Dobrogei: "Sistemul e discutabil, sunt mai multe chestiuni de avut in vedere in acest sens. Aparatele trebuie sa fie cu filtru biologic, investitia este foarte mare si destul de greu de suportat. Plus ca, atunci cand a fost proiectat sistemul spitalului, nu a fost prevazut ca pe viitor sa fie pe sistem centralizat. Ca sa nu mai mentionez ca unii s-au legat fara sa ne anunte". In privinta planurilor pentru viitorul apropiat, conducerea a apreciat doar ca "problema se va rezolva in timp": "Tot ceea ce vom intreprinde concret in acest sens, vom face prin sistem de proiectare centralizat". Pana cand se va reusi dotarea saloanelor cu astfel de aparate pentru asigurarea confortului, pacientii trebuie sa se multumeasca cu cele cateva ventilatoarele din dotare, insuficiente, de altfel, pentru toti pacientii.

Doar doua aparate la morga

Morga Spitalului Clinic Judetean beneficiaza, din acest an, de doua sisteme de aer conditionat. Dupa ce, vara trecuta, angajatii au avut de indurat canicula, intr-un mediu dificil de lucru, a fost achizitionat, in cele din urma, un astfel de aparat insa, nu a putut functiona dintr-un motiv cat se poate de bizar: nu s-a gasit niciun electrician care sa poata face o priza. Tofolean ne-a declarat ca s-a reusit montarea aparatului in discutie, plus inca unul: "Aparatele au fost achizitionate din surse proprii, iar la acest moment situatia este sub control" In schimb, Carlo Manuchian, unul dintre cei mai vechi angajati al Serviciului de prosectura din cadrul SCJC, a devenit foarte reticent atunci cand a venit vorba de conditiile de lucru in acel mediu si de existenta unui aparat de aer conditionat in incinta cladirii. "De 40 de ani situatia este la fel. Cred ca v-am spus tot, prin asta", a conchis Manuchian.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Termoficare Constanța Avarie pe bulevardul I. C. Brătianu. Iată ce consumatori nu vor avea apă caldă și căldură

27 Mar 2024 485

Termoficare Constanța Apa caldă și căldura oprite în unele zone din municipiu în urma unei avarii

25 Mar 2024 868

Societatea Termoficare Constanța va începe citirea contoarelor de energie termică. Iată când

22 Mar 2024 559

Termoficare Constanța face un anunț de întrerupere a furnizării de apă caldă și încălzire. Zona vizată

19 Mar 2024 506

Termoficare Constanța Lucrări pe strada Răscoalei. Iată ce consumatori nu vor beneficia de apă caldă și căldură în perioada următoare

10 Mar 2024 504

Termoficare Constanța Ce constănțeni nu vor avea apă caldă și căldură începând de mâine?

06 Mar 2024 755

Avarie Termoficare Constanța! Mai mulți constănțeni nu au apă caldă și căldură

22 Feb 2024 748

Termoficare Constanța Revine apa caldă și căldura într-o zonă din municipiu

15 Feb 2024 660

Termoficare Constanța Revine apa caldă și căldura în unele zone din municipiu. Iată lista zonelor vizate

14 Feb 2024 672

O nouă avarie Termoficare Constanța! Mai multe puncte termice nu furnizează căldură și apă caldă

13 Feb 2024 670

Termoficare Constanța Revine apa caldă și căldura pe o stradă din municipiu

12 Feb 2024 796

Termoficare Constanța Fără apă caldă și căldură într-o zonă din municipiu. Iată care este aceea

12 Feb 2024 699

Termoficare Constanța Se oprește apa caldă și căldura pe o stradă din municipiu. Iată care este aceasta

11 Feb 2024 697

Termoficare Constanța Se oprește apa caldă și căldura în mai multe zone din municipiu. Iată lista străzilor vizate

11 Feb 2024 964

Termoficare Constanța Se oprește apa caldă și căldura în unele zone din municipiu. Iată lista celor vizate

07 Feb 2024 1040