Casa Soarelui si-a redeschis portile

O raza de soare in viata copiilor bolnavi

Dupa o perioada tulbure, "Casa Soarelui" si-a redeschis portile * S-a reusit semnarea contractului cu CJAS, lucru asteptat de la finele anului trecut * Partea engleza implicata in proiect va incerca sa-si mentina finantarea, incepand deja strangerea de fonduri

Dupa o perioada agitata in care nu s-a stiut ce se va intampla cu "Casa Soarelui", marti 3 august a.c., reprezentantii caminului au ajuns la un acord cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS). Dupa o perioada in care s-au aflat in imposibilitatea de a semna un contract cu CJAS din cauza reglementarilor existente in Contractul-cadru pentru 2005. Serviciile de tip paliativ, asigurate de "Casa Soarelui" nu se regaseau in contractul-cadru, iar posibilitatea finantarii unor astfel de servicii printr-un contract cu CAS era exclusa de prevederile privind finantarea spitalelor, aceasta facandu-se doar in cazul celor de stat. De la inceputul acestui an pana in prezent, intregul cost al intretinerii activitatii in unitate a fost suportat din resursele proprii ale Fundatiei "Ajutati copiii romani", fonduri care erau destinate, conform angajamentului, investitiilor necesare extinderii cladirii si suplimentarii celor 21 de paturi existente cu inca 16. Pe 1 iunie s-a ajuns in situatia de a nu se putea plati cei 18 angajati, acestia fiind trecuti in somaj. Insa, se pare ca a rasarit soarele si pe strada lor si au reusit sa semneze contractul cu CJAS. Astfel, ieri au venit la "Casa Soarelui" 21 de copii din judetele Galati, Constanta, Giurgiu, Harghita, Suceava si Piatra Neamt. Suma alocata de CJAS pana la sfarsitul anului 2005 se ridica la 1,5 miliarde de lei, bani care vor fi folositi pentru asigurarea salariilor angajatilor, dar si a celorlalte cheltuieli aferente. Conducerea CJAS va analiza impreuna cu reprezentantii centrului structura personalului medical si impreuna vor efectua grilele de salarizare. Sanda Iordache, directoarea "Casei soarelui" ne-a declarat ca "CJAS a gasit o formula prin care ingrijirile de tip paleativ sa fie incadrate in ingrijirile de tip general acordate bolnavilor cronici". "Casa Soarelui" este un asezamant de tip "hospice" unde se asigura ingrijiri paliative copiilor si tinerilor infectati cu HIV si cu boli terminale, din toate judetele tarii. Aici se asigura ingrijire medicala permanenta, locuri de joaca si de odihna pentru copiii bolnavi care pot ramane in "Casa Soarelui" pe o perioada de 5-7 zile. Cladirea in care isi desfasoara activitatea aceasta institutie este o fosta cresa, care a fost obtinuta dintr-o donatie. In 2000 s-a incheiat un contract intre Fundatia "Salvati copiii romani" si Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta (DSP) pentru reabilitarea cladirii in termen de 12-18 luni. Pentru lucrarile de reabilitare si renovare au participat peste 50 de voluntari din Anglia, dar au fost angajati si muncitori din Romania. Toate cheltuielile au fost suportate de partea engleza, iar materialele necesare au fost obtinute din donatii din Anglia. Odata cu rezolvarea problemelor financiare, personalul de la "Casa Soarelui" va putea din nou sa lupte pentru a linisti viata copiilor cu boli in stadii terminale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini din dronă cu Rafinăria Petromidia Năvodari după explozie! (GALETRIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 439

Alertă meteo! ANM a transmis o informare de intensificări ale vântului. Vizată, toată țara

29 Mar 2024 196

Oficial de la KMG International despre explozie de la Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 839

DGASPC Constanța cumpără servicii de proiectare (DOCUMENT)

29 Mar 2024 219

IGPR Infotrafic Trafic restricționat pe DN 17

29 Mar 2024 183

Acţionarii Oil Terminal SA vor stabili valoarea dividendului brut. Adunarea Generală Ordinară, convocată în luna aprilie

28 Mar 2024 401

Volei. CSM Constanța Cristian Imhoff - „Suntem cam dezamăgiți că nu am acces în semifinale, dar continuăm lupta“ (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 646

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 1286

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 1

28 Mar 2024 331

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 17 -localitatea Uriu, județul Bistrița-Năsăud

28 Mar 2024 316

ISU HarghitaRecomandările pompierilor harghiteni pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de vântul puternic

28 Mar 2024 352

Licitații publice Constanța Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului investește în lucrări la trei imobile (DOCUMENT)

28 Mar 2024 356

Licitații Tulcea Ce firmă va livra carne la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului?

28 Mar 2024 335

Afaceri Constanța AGOA societății Romanța Estival 2002, convocată în ședință. Ce se va discuta

27 Mar 2024 442

Modificări în firma Grand SRL! Firma fostului consul general al României la Toronto a suferit modificări

27 Mar 2024 570