Cine sunt cei doi de la Corp Control care au speriat CN APMC - ul Strategia de apărare Lucian Băluţ - Decebal Şerban

Între 27 mai şi 11 iunie 2013,  Corpul de Control al Ministerului Transporturilor a efectuat un control în vederea verificării activităţii Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa din perioada ianuarie 2010 până în iunie 2013. În acea perioadă, ministerul era condus de Relu Fenechiu, iar conducerea companiei era asigurata de Lucian Băluţ - director general, Decebal Şerban - director general adjunct, Daniela Şerban - director direcţia economică. Raportul a fost transmis Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime, Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Transport şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. Echipa Corpului de Control consideră că deficienţele constatate au implicaţii financiare asupra bugetului de stat şi asupra fondurilor europene. Potrivit raportului Corpului de Control, persoanele responsabile pentru deficienţele constatate sunt Lucian Băluţ, actual director general, Decebal Şerban, fost director general şi actual director general adjunct, Daniela Şerban, director economic, Ambroziu Duma, director exploatare, George Vişan, director comercial, Ghiulentan Encioiu, şeful serviciului juridic şi contencios, şi Mihaela Alina Staetu, şef serviciu dezvoltare achiziţii publice.
 
Laur Nechita şi Andrei-Gabriel Diaconu au semnat raportul
 
Raportul a fost întocmit de Laur Nechita, consilier superior, şi Andrei-Gabriel Diaconu, consilier principal. Laur Nechita a fost comisarul Gărzii Gări Financiare Botoşani. Din luna februarie, face pare din corpul de control al Ministerului Transporturilor. După plecarea sa de la şefia Gărzii Financiare, în 2010, Laur Nechita a trecut în corpul de rezervă al funcţionarilor publici. La începutul lunii februarie, Nechita a cerut transferul de la Garda Financiară Botoşani la Ministerul Transporturilor. Cât despre Andrei-Gabriel Diaconu nu am reuşit să găsim nici o informaţie. Nici pe siteul Ministerului Transporturilor, nici pe portalul declaraţiilor de avere.
 
Ce spun reprezentanţii CNAPMC?

Ieri, directorul CN APMC, Lucian Băluţ, în cadrul unei conferinţe de presă, a declarat CN APM SA Constanţa a contestat raportul Corpului de Control al Ministerului Transporturilor. „Am solicitat revocarea raportului şi reanalizarea acestuia”, susţin reprezentanţii CNAPMC.
Comentând declaraţiile lui Ponta potrivit cărora va sesiza DNA, Lucian Băluţ, directorul CN APM SA Constanţa, a declarat: „Mi se pare firesc din partea primului ministru să sesizeze DNA atunci când constată o neregulă într-o instituţie”. Tot acesta a mai spus că se aşteaptă la repercusiuni după conferinţa de ieri, deoarece a încălcat ordinul ministrului Transporturilor, şi anume acela de a nu face declaraţii. „Am cerut în această dimineaţă (ieri – n.r.) permisiunea de a organiza conferinţa de presă, dar nu am primit niciun răspuns”, a adăugat Lucian Băluţ. La rândul său, Decebal Şerban a precizat că se va adresa organelor competente. „Mă voi adresa organelor competente, care vor stabili care este adevărul. Nu pot lăsa să planeze o undă de îndoială asupra mea”, a precizat Decebal Şerban. Reamintim că pe 1 februarie 2013, Conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) a încheiat două contracte privind investiţia „Prelungirea digului de larg din Portul Constanţa”, potrivit unui raport realizat de Corpul de Control al Ministerului Transporturilor. Un contract în valoare de 420,4 milioane de lei, fără TVA, a fost încheiat cu firma olandeza Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrărilor, iar al doilea, tot cu o firma olandeză, Royal Haskoning, pentru servicii de consultanţă. Potrivit Corpului de Control, ambele acorduri contractuale au fost modificate după adjudecare, în favoarea firmelor olandeze şi în dauna statului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNSC a decis Licitația pentru sistemul informatic al Portului Constanța contestată de afaceriștii de la Software Imagination & Vision!

02 Apr 2024 451

Drumurile intens circulate din Portul Constanța vor fi asfaltate

26 Mar 2024 465

Oportunități de afaceri în portul Constanța Intensificarea parteneriatelor comerciale între România și Austria

13 Mar 2024 632

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța anunță licitație pentru lucrări de foraj orizontal dirijat (DOCUMENT)

01 Mar 2024 726

Licitații Constanța CN APM Constanța investește în servicii de legătorie a documentelor (DOCUMENT)

27 Feb 2024 612

Compania Administrației Porturilor Maritime Constanța a dat în judecată Primăria Năvodari și compania din „sfera sa de interese" a liderului PSD, Ion Dumitrache

23 Feb 2024 887

Licitație organizată de CN APM Constanța pentru lucrări de instalații electrice pe digul de sud (DOCUMENT)

21 Feb 2024 738

Licitații Constanța Licitație organizată de CN APM Constanța pentru securitate și detecție la incendii pentru clădirile instituției (DOCUMENT)

14 Feb 2024 632

Justiție Constanța Dosarul dintre CN APM Constanța vs. Envirotech SRL, pe masa magistraților. Soluția instanței

09 Feb 2024 726

Decizii importante luate în prima ședință a Adunării Generale a Acţionarilor Companiei Naţionale „Administrația Porturilor Maritime” Constanţa din 2024

08 Feb 2024 888

Licitații Constanța Licitație organizată de CN APM Constanța pentru achiziția unui sistem de baraj antipoluare (DOCUMENT)

06 Feb 2024 892

Licitație organizată de CN APM Constanța pentru modernizarea și extinderea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în Portul Constanța (DOCUMENT)

06 Feb 2024 853

CN APM Constanța, la judecată cu două firme. Iată despre ce e vorba

28 Jan 2024 920

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța închiriază parcele de teren!

12 Jan 2024 656

Licitații publice CN APM Constanța, contract de revizuire documentații pentru realizarea cheului din dana 8 (DOCUMENT)

10 Jan 2024 801