Clădirile vechi ale municipiului Constanţa. Pentru ce au fost construite iniţial şi ce destinaţie au ajuns să aibă (galerie foto)

Oraşul Constanţa, oraşul nostru, al celor care locuim aici şi care suntem prinşi în cotidian, încercând să rezolvăm cât mai multe probleme în acelaşi timp, alergând la serviciu, acasă, la şcoala sau grădiniţa copilului, oraşul acesta, poate unul dintre cele mai frumoase din ţară, este uitat de noi, locuitorii lui.
 
Ne-am obişnuit atât de mult cu locurile prin care trecem, cu clădirile pe care le întâlnim, încât nici nu le mai observăm frumuseţea, felul în care se schimbă odată cu trecerea timpului - unele chiar îmbătrânesc, aşa cum îmbătrânim şi noi.
 
În zona peninsulară a Constanţei se află adevărate monumente arhitectonice, unele cu o istorie seculară, ce se încăpăţânează să rămână în picioare, în ciuda anilor care au trecut, a birocraţiei, a neputinţei sau a nepăsării. Deşi zona peninsulară adăposteşte o mare parte din clădirile-emblemă ale oraşului, monumente cu o istorie seculară putem întâlni în întreg oraşul de la malul Mării Negre.
 
Emblema Constanţei, vestitul Cazino de pe malul Mării Negre, a ajuns astăzi o umbră a minunăţiei de odinioară. Clădirea a fost construită în perioada 1908 - 1910, pe amplasamentul unui alt loc de petreceri, şi a fost inaugurat chiar în prezenţa Principelui Ferdinand. Designul Cazinoului a fost realizat de arhitectul Daniel Renard. În anul 1911, s-a autorizat practicarea jocurilor de noroc, Cazinoul fiind un loc exclusivist, extrem de luxos. În timpul Primului Război Mondial, celebra construcţie a funcţionat ca spital, revenind la destinaţia sa iniţială în perioada interbelică.
 
Clădirea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa este o altă bijuterie arhitecturală, fiind construită între anii 1911 şi 1921, sub îndrumarea arhitectului Vasile Ştefănescu. Piatra de temelie a fost pusă la 22 mai 1912, de către moştenitorul tronului, Principele Ferdinand. Actualul muzeu de astăzi este inaugurat la data de 25 decembrie 1977, în fosta primărie a municipiului.
 
Palatul Episcopal, aşa cum s-a numit la început, a fost construit după planurile arhitectului Ion D. Enescu, piatra de temelie fiind pusă pe data de 24 mai 1925, în prezenţa patriarhului Miron Cristea, a prim-ministrului din acea perioadă, Ion I.C. Brătianu, şi a episcopului tomitan, Ilarie. Palatul a fost ridicat în apropierea Catedralei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, pentru a asigura o bună funcţionare a Episcopiei Tomisului (astăzi, Arhiepiscopia Tomisului). În perioada comunistă, episcopia a fost desfiinţată, în Palatul Arhiepiscopiei funcţionând Muzeul de Arheologie, iar apoi Biblioteca Judeţeană Constanţa. Astăzi, clădirea are destinaţia pentru care a fost construită: Palatul Arhiepiscopiei Tomisului. 
 
O altă clădire-monument a Constanţei, celebra Casă cu Lei, este astăzi în pragul prăbuşirii. Impunătoarea construcţie de odinioară a fost ridicată în stil genovez între anii1895 şi 1898, numele provenind de la cei patru lei sculptaţi, care par străjerii coloanelor de susţinere a clădirii. Casa cu Lei a fost construită de un bogat armean, Dicran Emerzian, sub atenta îndrumare a arhitectului Ioan Berindei.
Monumentul care astăzi se află în ruină a fost, o lungă perioadă, sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a Constanţei.
 
 

Sediul Administraţiei Portuare Constanţa se află în clădirea ce a fost iniţial gară maritimă. Lucrările de construcţie au început la data de 16 martie 1931, iar la 15 august 1933 a avut loc inaugurarea oficială, în prezenţa Regelui Carol al II-ea. După anul 1945, gara maritimă devine sediul Administraţiei Portuare Constanţa.
 
Clădirea Acvariului nu a avut aceeaşi destinaţie întotdeauna, în vremurile de glorie ale Cazinoului, imobilul unde astăzi putem admira vieţuitoarele marine era restaurant. Localul era construit după planurile creatorului Cazinoului, Daniel Renard, apoi clădirea este refăcută de arhitectul Bernovschi şi la data de 1 mai 1958, se deschide Acvariul „Ion Borcea“, primul acvariu public din România.

 
Clădirea Muzeului Marinei Romane, situat pe strada Traian numărul 53, este inclusă în Lista Monumentelor Istorice, fiind monument protejat. Imobilul a fost construit la începutul secolului XX , inaugurat în anul 1909, fiind destinat Şcolii de Marină, mai târziu schimbându-şi denumirea în Şcoala Navală. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din cauza bombardamentelor, Şcoala Navală este mutată, clădirea rămânând nefolosită. Între anii 1947 şi 1948, imobilul a fost folosit drept cazarmă, apoi a funcţionat din nou Şcoala Navală până în 1954. Între 1954 şi 1961, în clădire a funcţionat Comandamentul Marinei Militare, între 1961 şi 1969 clădirea a fost folosită de către Consiliul Popular al Municipiului Constanţa. În 1969, clădirea devine Muzeul Marinei.
 
La intersecţia bulevardului Tomis cu strada Traian se află Muzeul de Artă Populară. Clădirea acestuia a fost construită în anul 1893 şi a fost, pentru o perioadă, sediul Primăriei, fiind numită Palatul Comunal. Începând cu anul 1975, imobilul devine Muzeul de Artă Populară, instituţia culturală fiind în acelaşi imobil şi astăzi.
 
Clădirea care găzduieşte Colegiul Naţional „Constantin Brătescu“ din Constanţa, de pe strada Răscoalei 1907 nr. 42, are o istorie lungă şi frumoasă. Până în anul 1911, a avut destinaţia de spital, dar, aflându-se în proprietatea Primăriei Constanţa, reprezentanţii autorităţilor locale au decis ca imobilul să fie transformat în şcoală. Astfel, în luna iulie a anului 1913, au început lucrările de modernizare a clădirii, planurile necesare transformării imobilului în şcoală fiind elaborate de arhitectul bucureştean Al. Siminodi. În 1914, când au fost finalizate lucrările de modernizare, Consiliul Comunal aduce la cunoştinţa Ministerului Instrucţiunii Publice şi Cultelor că acceptă transferul Şcolii Normale în clădirea cea nouă.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

munteanu florin iancu

03 Jan, 2020 20:57

TRISTETE1!totul e o paragina!Mare pacat pt acest stravechi oras cu o istorie multimilenara ce sufera!Oameni buni este vorba de istoria noastra,aROMANIEI,hai sa ne respectam inaintasii si sa dam prioritate culturii,sa salvam ce se mai poate salva!

PARCALABU ELENA

26 Feb, 2017 21:15

TOVARASI SALARIAŢI AI STATULUI DIN PRIMARIA CONSTANŢA IN TARA LUI FAGADAU IA LASAT NERVI DE PE PAGINA PRIMARIEI ÎI AMENINŢAPE CEI CARE FAC SESIZARILA ACEASTA PAGINADE SESIZARI AM O PROPUNERE SAI DAM AFARA

Baltazar

25 Feb, 2017 13:30

Un articol interesant.Felicitari.

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 1792

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 503

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1307

Fotoreportaj Constanța Faleza Cazino, plină de oameni într-o zi înnorată de duminică (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 666

Sfaturi și tactici pentru începători la cazino

03 Apr 2024 341

Licitații Constanța O firmă din Sibiu va asigura consultanța în procedura de selecție a companiei care va realiza conceptul artistic și alte amenajări în interiorul Cazinoului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 608

Ce sunt turneele de sloturi online?

01 Apr 2024 279

Soarele a scos din case constănțenii pe faleza de la Cazino (VIDEO)

31 Mar 2024 546

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 847

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2150

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 777

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 643

FOTOREPORTAJ Imagini dezolante cu toboganul din Stațiunea Mamaia! Cum arată în prezent (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1562

Primăria Constanța cumpără servicii de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din cadrul Cazinoului!

07 Mar 2024 613

Ce oferă experiența la cazinouri online?

28 Feb 2024 432