Social

De vorbă cu Luiza Martinescu Toma, directorul general al Lui’s Arts O nouă poveste a copiilor din centrele de plasament

Evoluţia în plan artistic a copiilor din centrele de plasament care formează trupa „Arca“ a fost remarcată de o companie ce promovează actul cultural, care le-a urmărit activitatea, venind spre a stimula micile talente şi a le oferi noi oportunităţi.
 
Astfel, firma Lui’s Arts funcţionează exclusiv ca o asociaţie culturală, care le oferă micuţilor entuziaşti atât oportunitatea de a experimenta un alt tip de activitate artistică, respectiv animaţia, cât şi posibilitatea de a munci, stimulându-i din punct de vedere financiar.
 
Despre iniţiativa companiei de a valorifica micile talente artistice şi despre startul proiectului a vorbit, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Luiza Martinescu Toma, directorul general Lui’s Arts: „Am fost voluntar la centrul de plasament «Ovidiu» timp de trei ani şi am avut diverse acţiuni dedicate copiilor din centrele de plasament, implicându-mă în câteva dintre activităţile lor. Din 2015 promovăm planul artistic, tot ceea ce înseamnă producţie de spectacole, în zona de entertainment hotelier. Am crescut şi ne-am dezvoltat în timp şi către alt nivel, un exemplu fiind constituit de concertul de Crăciun organizat, pentru prima dată, la Teatrul de Stat Constanţa. A fost prima ediţie a Festivalului Naţional de Dans «Lui’s Arts» şi de atunci interacţionăm în permanenţă cu tinerii“.
 
Într-un astfel de context, din colaborarea Luizei Martinescu cu actorul Liviu Manolache au rezultat organizarea şi desfăşurarea unor reprezentaţii menite să exerseze talentele tinerilor entuziaşti, să le crească încrederea în ei înşişi şi să le îndrepte energia către acest punct.
 
De la ideea de exprimare, la faptul concret
 
În zilele de 1-5 iunie, copiii au făcut animaţie într-o atmosferă de spectacol, la Phoenicia Holiday Resort, fiind încurajaţi să acumuleze o nouă experienţă. În acest cadru, copiii primeau 100 de lei/zi şi stăteau trei ore. Luiza Martinescu, managerul firmei, a povestit scurtul său istoric în relaţia cu tinerii instituţionalizaţi şi modul de lucru cu aceştia, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Întrebările redacţiei:
 
Când aţi început colaborarea cu cei mici în acest cadru? Cum aţi dezvoltat-o şi care a fost atitudinea copiilor instituţionalizaţi faţă de iniţiativa dumneavoastră?
 
Anul acesta, începând cu data de 1 iunie, am început să lucrez cu tinerii instituţionalizaţi, propunându-le un alt mod de colaborare pe plan artistic, care să-l completeze pe cel în care au fost formaţi deja, în cadrul trupei „Arca“. Le-am sugerat să facă animaţie şi s-au arătat foarte încântaţi. Eu am dorit să îi angajez pe toată durata verii, însă, dată fiind lipsa lor de experienţă în acest cadru, nu au putut lua un pachet complet. Ei trebuie să se dezvolte într-un segment de piaţă. Fiind la început de drum, nu au formarea profesională de care dispun animatorii clasici. Astfel, lucrurile au rămas într-o primă fază, în care ei au făcut cunoştinţă cu o astfel de acţiune, iar ulterior am oprit activitatea, în speranţa că îi vom putea instrui în viitor, în aşa fel încât să putem forma o echipă de copii foarte bine pregătiţi.
 
Care au fost ideile sau planurile gândite pentru ca cei mici să crească în acest plan, după ce aţi oprit activitatea?
 
Atât anul trecut, cât şi în acest an am gândit o idee prin care ne propunem să creştem partea creativă a copiilor instituţionalizaţi. În acest sens, am depus două proiecte pe fonduri culturale: unul la FCN Constanţa, iar celălalt la ARCUB Bucureşti. Proiectul de la Constanţa a picat, în schimb, proiectul de la Bucureşti a reuşit din punct de vedere administrativ, până în momentul acesta, însă mai există o etapă de examinare, care se va finaliza pe 17 iulie. Proiectul vine ca o metodă alternativă la procesul de educaţie şi se numeşte „Creativitatea în educaţie a copiilor din centrele de plasament“.
 
Cum îi ajută proiectul pe tinerii instituţionalizaţi?
 
Avem în vedere faptul că sunt restricţionaţi din foarte multe puncte de vedere, încercăm să creştem nivelul lor de creativitate şi, poate, pe viitor, dezvoltăm o nouă linie în viaţa lor, în care s-ar putea regăsi, cum ar fi să urmeze o carieră în artă. Am cunoscut foarte mulţi copii, le-am urmărit activitatea şi am observat că majoritatea sunt foarte talentaţi. Consider că sufleteşte nu sunt ajutaţi aşa cum ar trebui. Prin toate aceste proiecte care vin din partea noastră, a actorilor, aducându-i pe ei la teatru, văzând repetiţii, interacţionând cu ei, îi ajutăm să îşi deschidă orizontul de cunoaştere şi să vadă altceva, diferit de ceea ce se întâmplă la centru. Pe viitor, eu şi Dan Cojocaru vom avea mai multe iniţiative de proiecte împreună, care sperăm că se vor concretiza în aşa fel încât să ajutăm la deschiderea de noi orizonturi pentru aceşti copii.
 
Cum îi vedeţi pe copiii din centre în activităţile lor?
 
Îi văd mai încrezători în forţele proprii faţă de cum i-am cunoscut acum trei-patru ani. Ei sunt veseli, sunt binevoitori, vor să înveţe. Sunt deschişi către cunoaştere, inovaţie, nu se sperie de nimic.
 
Cum vedeţi activitatea dumneavoastră peste zece ani?
 
Mi-aş dori ca, peste zece ani, această companie să aibă proiecte la nivel internaţional, scopul meu vizând creşterea progresivă a activităţii noastre. Ar fi o şansă extraordinară pentru aceşti copii şi o mândrie pentru noi, deoarece am simţi că am reuşit ceva.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Olguța Vasilescu despre pensii Cât va fi punctul de pensie. Cu cât se reduce vârsta de pensionare la femeile care au născut cel puțin 3 copii

23 Aug 2017 1490

Micii rugbyști de la Victoria Cumpăna au câștigat etapa a III-a a Circuitului Național de Minirugby (galerie foto)

20 Aug 2017 497

Constanța. Două mașini pline cu migranți au trecut ilegal frontiera dintre Bulgaria și România. Polițiștii de frontieră i-au găsit ascunși în pădure lângă Dumbrăveni (galerie foto)

19 Aug 2017 5634

Crimă multiplă şi sinucidere. Cum au sfârşit sub trenul „Pasărea Măiastră“ Bucureşti - Constanţa trei fetiţe, mama şi fratele lor, ce urma să vină pe lume

19 Aug 2017 3923

A trecut un an de când a plecat dintre noi un celebru medic din Constanța

18 Aug 2017 1288

Academia Hagi participă la Cupa E.ON Kinder, de la Tg. Mureş

18 Aug 2017 332

Călători străini prin Dobrogea (CXXXV) - Laura Pfeiffer (Austria) - galerie foto

18 Aug 2017 386

Detalii cutremurătoare. Ce spune mecanicul de locomotivă al trenului care a ucis trei copii și pe mama lor însărcinată

17 Aug 2017 3813

Accident sau sinucidere? Polițiștii iau în calcul toate variantele în cazul accidentului feroviar de la Brănești. Ar fi fost găsit un bilet de adio

17 Aug 2017 1049

Muzeul de Arheologie Constanţa demarează un nou proiect pentru persoanele nevăzătoare

17 Aug 2017 316

UPDATE. Accident feroviar la Brăneşti, pe linia Bucureşti-Constanţa. Patru persoane decedate

17 Aug 2017 2741

Patru copii creştinaţi la Cumpăna, în ziua Adormirii Maicii Domnului (galerie foto)

17 Aug 2017 796

Revista presei locale

16 Aug 2017 561

Au ieşit campioni naţionali Triatlonişti de la Atena Sport Club Constanţa, învingători în „Confruntarea Titanilor“

16 Aug 2017 1529

Incendiu într-un apartament din Sibiu. 28 de persoane au fost evacuate și asistate medical

15 Aug 2017 326

Tradiția continuă la Cumpăna. Patru bebeluşi abandonaţi vor fi botezaţi de Sfânta Maria

14 Aug 2017 913

UPDATE Navă cu zeci de migranți, depistată în Marea Neagră, aproape de Mangalia. Ambarcațiunea, interceptată și adusă la mal (video)

13 Aug 2017 2951

Mesajul ministrului Sănătății, după adoptarea proiectului de lege privind activitatea de vaccinare

11 Aug 2017 219

Patru copii proveniți din asistență maternală vor fi botezați la Cumpăna de Hramul Bisericii Adormirea Maicii Domnului

11 Aug 2017 298

Înghețată SNICKERS – de casă

10 Aug 2017 1095

Interviu cu Marian Şerban, managerul Fundaţiei Project Romania Rescue „Suntem mulţumiţi că am putut ajuta sute de copii şi familiile lor“

10 Aug 2017 2536

Vacanţe pentru elevii premianţi Proiectul „Cel mai bun dintre cei buni“, derulat de Primăria Cumpăna în parteneriat cu mai multe localităţi din ţară (galerie foto)

10 Aug 2017 529

Primăria Cernavodă face angajări. Ce posturi sunt vacante și când este programat concursul

09 Aug 2017 431

Pericol în Parcul de la Gara Constanța. Copiii se joacă printre scânduri cu cuie abandonate după lucrări (galerie foto+video)

09 Aug 2017 818

Incendiu în comuna Turcoaia, judeţul Tulcea. Casa unei familii a fost distrusă de flăcări (galerie foto+video)

09 Aug 2017 535

Trei copii salvați în ultima clipă de la înec pe litoral. Un bărbat a murit la Eforie. Pe litoral este arborat steagul roșu ce interzice scăldatul

07 Aug 2017 959

Carambol pe DN22. Două persoane încarcerate în zona localităţii Baia, judeţul Tulcea (galerie foto + video)

07 Aug 2017 1549

Alertă în județul Vaslui. Doi copii au dispărut din fața blocului în care locuiesc

04 Aug 2017 297

Fiica lui Marius Ţeicu s-a stins din viaţă la 41 de ani

02 Aug 2017 2262

Finala, pierdută în prelungiri AS Victoria Cumpăna, pe locul doi la etapa secundă a Circuitului Naţional de mini-rugby (galerie foto)

01 Aug 2017 733

Tâlhărie oprită de pompieri la Tulcea. Șase copii au atacat o persoană cu probleme locomotorii (galerie foto)

31 Jul 2017 462

In memoriam Marina Scupra (galerie foto)

31 Jul 2017 2596

Marina Scupra a urcat la îngeri. Avea doar 49 de ani

30 Jul 2017 10641

Artistă celebră din România în stare gravă la spital (video)

30 Jul 2017 5868

Ce spune ministrul Sănătății despre campania de vaccinare antirujeolă. Ce prevede viitoarea lege a vaccinării

28 Jul 2017 306

Bărbat din Arad trimis în judecată pentru că și-ar fi abuzat sexual cei doi copii de 8, respectiv 5 ani

28 Jul 2017 284

Pompierii ajută copiii Grădiniţă inundată, în municipiul Constanţa (video)

28 Jul 2017 2388

Peste 200.000 de copii din România sunt nevaccinați împotriva rujeolei. Ce măsuri vor lua autoritățile

26 Jul 2017 404

Când îl descoperi pe Dumnezeu în oameni, viața își uită amarul...

24 Jul 2017 776

Manifestări de comemorare a lui Sorin Vezeteu, polițistul căzut la datorie (galerie foto+video)

23 Jul 2017 1159

Pericol pe strada Mihai Eminescu din Constanța. Crengile unui copac au căzut pe mașinile parcate în zonă (galerie foto+video)

22 Jul 2017 1705

Polițist de la Transporturi, din Suceava, omorât în gară

21 Jul 2017 491

UPDATE. Probleme medicale pentru un grup de persoane aflat la o mănăstire din Bușteni. Medicii SAJ și SMURD chemați în ajutor

20 Jul 2017 374

Patrick Dinu, triplu campion naţional Înotătorii de la Atena Sport Club Constanţa, medaliaţi la Naţionalele de cadeţi (galerie foto)

19 Jul 2017 3177

Centrul comercial TOM din Constanța oferă copiilor prima expoziție interactivă și educativă-„Stone Age Kids“

19 Jul 2017 2176

„Săgeţi“ pe două roţi Cicliştii de la ACS Andovelo Constanţa au urcat pe podium şi la Cupa Naţională de Şosea (galerie foto)

18 Jul 2017 1432

Accident rutier grav pe DN14, în județul Sibiu. Trei copii au fost răniți

15 Jul 2017 550

Banc Mulțumire la numărul cinci

15 Jul 2017 477

Campionatul Național de Baby și Minibaschet de la Mangalia la final (galerie foto)

14 Jul 2017 499

Tenismenul Horia Tecău a vizitat, în calitate de Ambasador UNICEF o comunitate din cadrul proiectului pilot Servicii Comunitare pentru Copii (galerie foto)

14 Jul 2017 550