Social

De vorbă cu Luiza Martinescu Toma, directorul general al Lui’s Arts O nouă poveste a copiilor din centrele de plasament

Evoluţia în plan artistic a copiilor din centrele de plasament care formează trupa „Arca“ a fost remarcată de o companie ce promovează actul cultural, care le-a urmărit activitatea, venind spre a stimula micile talente şi a le oferi noi oportunităţi.
 
Astfel, firma Lui’s Arts funcţionează exclusiv ca o asociaţie culturală, care le oferă micuţilor entuziaşti atât oportunitatea de a experimenta un alt tip de activitate artistică, respectiv animaţia, cât şi posibilitatea de a munci, stimulându-i din punct de vedere financiar.
 
Despre iniţiativa companiei de a valorifica micile talente artistice şi despre startul proiectului a vorbit, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Luiza Martinescu Toma, directorul general Lui’s Arts: „Am fost voluntar la centrul de plasament «Ovidiu» timp de trei ani şi am avut diverse acţiuni dedicate copiilor din centrele de plasament, implicându-mă în câteva dintre activităţile lor. Din 2015 promovăm planul artistic, tot ceea ce înseamnă producţie de spectacole, în zona de entertainment hotelier. Am crescut şi ne-am dezvoltat în timp şi către alt nivel, un exemplu fiind constituit de concertul de Crăciun organizat, pentru prima dată, la Teatrul de Stat Constanţa. A fost prima ediţie a Festivalului Naţional de Dans «Lui’s Arts» şi de atunci interacţionăm în permanenţă cu tinerii“.
 
Într-un astfel de context, din colaborarea Luizei Martinescu cu actorul Liviu Manolache au rezultat organizarea şi desfăşurarea unor reprezentaţii menite să exerseze talentele tinerilor entuziaşti, să le crească încrederea în ei înşişi şi să le îndrepte energia către acest punct.
 
De la ideea de exprimare, la faptul concret
 
În zilele de 1-5 iunie, copiii au făcut animaţie într-o atmosferă de spectacol, la Phoenicia Holiday Resort, fiind încurajaţi să acumuleze o nouă experienţă. În acest cadru, copiii primeau 100 de lei/zi şi stăteau trei ore. Luiza Martinescu, managerul firmei, a povestit scurtul său istoric în relaţia cu tinerii instituţionalizaţi şi modul de lucru cu aceştia, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
Întrebările redacţiei:
 
Când aţi început colaborarea cu cei mici în acest cadru? Cum aţi dezvoltat-o şi care a fost atitudinea copiilor instituţionalizaţi faţă de iniţiativa dumneavoastră?
 
Anul acesta, începând cu data de 1 iunie, am început să lucrez cu tinerii instituţionalizaţi, propunându-le un alt mod de colaborare pe plan artistic, care să-l completeze pe cel în care au fost formaţi deja, în cadrul trupei „Arca“. Le-am sugerat să facă animaţie şi s-au arătat foarte încântaţi. Eu am dorit să îi angajez pe toată durata verii, însă, dată fiind lipsa lor de experienţă în acest cadru, nu au putut lua un pachet complet. Ei trebuie să se dezvolte într-un segment de piaţă. Fiind la început de drum, nu au formarea profesională de care dispun animatorii clasici. Astfel, lucrurile au rămas într-o primă fază, în care ei au făcut cunoştinţă cu o astfel de acţiune, iar ulterior am oprit activitatea, în speranţa că îi vom putea instrui în viitor, în aşa fel încât să putem forma o echipă de copii foarte bine pregătiţi.
 
Care au fost ideile sau planurile gândite pentru ca cei mici să crească în acest plan, după ce aţi oprit activitatea?
 
Atât anul trecut, cât şi în acest an am gândit o idee prin care ne propunem să creştem partea creativă a copiilor instituţionalizaţi. În acest sens, am depus două proiecte pe fonduri culturale: unul la FCN Constanţa, iar celălalt la ARCUB Bucureşti. Proiectul de la Constanţa a picat, în schimb, proiectul de la Bucureşti a reuşit din punct de vedere administrativ, până în momentul acesta, însă mai există o etapă de examinare, care se va finaliza pe 17 iulie. Proiectul vine ca o metodă alternativă la procesul de educaţie şi se numeşte „Creativitatea în educaţie a copiilor din centrele de plasament“.
 
Cum îi ajută proiectul pe tinerii instituţionalizaţi?
 
Avem în vedere faptul că sunt restricţionaţi din foarte multe puncte de vedere, încercăm să creştem nivelul lor de creativitate şi, poate, pe viitor, dezvoltăm o nouă linie în viaţa lor, în care s-ar putea regăsi, cum ar fi să urmeze o carieră în artă. Am cunoscut foarte mulţi copii, le-am urmărit activitatea şi am observat că majoritatea sunt foarte talentaţi. Consider că sufleteşte nu sunt ajutaţi aşa cum ar trebui. Prin toate aceste proiecte care vin din partea noastră, a actorilor, aducându-i pe ei la teatru, văzând repetiţii, interacţionând cu ei, îi ajutăm să îşi deschidă orizontul de cunoaştere şi să vadă altceva, diferit de ceea ce se întâmplă la centru. Pe viitor, eu şi Dan Cojocaru vom avea mai multe iniţiative de proiecte împreună, care sperăm că se vor concretiza în aşa fel încât să ajutăm la deschiderea de noi orizonturi pentru aceşti copii.
 
Cum îi vedeţi pe copiii din centre în activităţile lor?
 
Îi văd mai încrezători în forţele proprii faţă de cum i-am cunoscut acum trei-patru ani. Ei sunt veseli, sunt binevoitori, vor să înveţe. Sunt deschişi către cunoaştere, inovaţie, nu se sperie de nimic.
 
Cum vedeţi activitatea dumneavoastră peste zece ani?
 
Mi-aş dori ca, peste zece ani, această companie să aibă proiecte la nivel internaţional, scopul meu vizând creşterea progresivă a activităţii noastre. Ar fi o şansă extraordinară pentru aceşti copii şi o mândrie pentru noi, deoarece am simţi că am reuşit ceva.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bancul zilei O mama si fiica ei calatoreau cu un taxi...

16 Dec 2017 10

Revista presei locale

15 Dec 2017 319

Astăzi se împlinesc 61 de ani de la înființarea Teatrului de Păpuşi Constanţa

14 Dec 2017 198

Protest inedit la Constanța. Mai mulți copii din Faleză Nord au protestat nemulțumiți că locul de joacă din cartier va fi demolat (galerie foto+video)

14 Dec 2017 3246

Editorial Cetele de colindători au luat cu asalt Constanţa. Cerşetorie mascată sau tradiţie respectată?

14 Dec 2017 323

Copiii internați pe Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Tulcea au primit daruri de Crăciun

13 Dec 2017 183

Primarul comunei Cumpăna, la Conferința finală a programului intitulat RO 10, finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia

13 Dec 2017 318

Buzău. Directoarea unei şcoli a intrat cu maşina într-un grup de părinţi. S-a activat Planul Roşu

13 Dec 2017 1776

Copii de la CSS1 Constanţa şi Axiopolis Cernavodă, pe podium la Cupa ProAtletic

13 Dec 2017 676

Multă distracţie! Cros Gerilă în Mamaia. Întreceri de copii, dar şi categoriile „Mămicilor“, „Sania Moşului“ sau „6 picioare“

11 Dec 2017 629

Alertă în Franța. Formule de lapte praf exportat de Lactalis, inclusiv în România, retrase de pe piață. Ce a fost depistat la analize

10 Dec 2017 811

Imagini de la eveniment Fotbaliştii din Academia Hagi, recompensaţi într-o festivitate de final de an. Plachetă pentru „Rege“ (galerie foto)

10 Dec 2017 871

Materiale sportive şi echipamente pentru cele şase secţii ale CS Victoria Cumpăna

09 Dec 2017 583

Accident rutier grav pe DN1. Patru persoane, între care trei copii, au fost rănite

08 Dec 2017 306

Consumul de struguri are un efect anticancerigen

08 Dec 2017 140

Momente speciale pentru copiii din diverse centre Dănuţ Bertea, paroh al Bisericii „Buna Vestire“ - „Trebuie să ajutăm. Asta ne e menirea“

08 Dec 2017 1577

Incident grav într-un liceu din Rădăuți. Mai mulți elevi au ajuns la spital. În ce stare sunt copiii

07 Dec 2017 272

Liceul ”Nicolae Dumitrescu” din Cumpăna, la ceas aniversar

07 Dec 2017 433

Moș Nicolae a ajuns la copiii din Delta Dunării. Ce cadouri au primit copiii (galerie foto)

06 Dec 2017 762

Achiziţie a Consiliului Judeţean. Cumpără dulciuri pentru sărbătorile de iarnă

05 Dec 2017 751

Dureros! Drama unei familii din Iași. Părinții au pierdut doi copii în același spital

04 Dec 2017 687

Uniţi prin baschet Produse pentru copii aflaţi în nevoie, colectate la meciul BC Athletic de la Sala Sporturilor (galerie foto)

04 Dec 2017 251

Copiii de la şcoala nr.1 din Tuzla au sărbătorit în avans Ziua Naţională

30 Nov 2017 554

Bacteriile intraspitaliceşti fac noi victime Doi bebeluşi au murit în incubatoarele maternităţii Cuza Vodă, din Iaşi

30 Nov 2017 468

Zeci de copii, din Constanţa, îmbrăcați în straie populare „Măi, române, cât trăiești, pământul să ți-l cinstești!”

30 Nov 2017 575

Proiectul „Pe valul albastru“ la final. Mai mulți copii din Tulcea s-au pregătit pentru competiții sportive înotând în mare la Eforie Sud

29 Nov 2017 399

Campania „Mesajul meu pentru România“, demarată de ISJ Constanţa. Şcolile s-au întrecut în cele mai frumoase urări (galerie foto)

29 Nov 2017 1529

Controverse la vârf pentru Palatul Copiilor, Casa Soarelui și terenul de la Pavilionul Expozițional

29 Nov 2017 1051

Pescadorul cu migranţi a fost adus în Portul Constanţa. 66 de persoane între care 24 copii au încercat să intre ilegal în ţară

28 Nov 2017 496

Revista presei locale

28 Nov 2017 534

Ileana Şipoteanu, prima aniversare fără Dumitru Lupu

27 Nov 2017 606

Siria. 53 de civili, între care 21 de copii au fost ucişi în urma unor atacuri ale aviației ruse

27 Nov 2017 269

Programul de dezvoltare a abilităţilor de învăţare pentru copiii cu deficienţe

27 Nov 2017 235

Mii de copii din România au rămas în grija rudelor după ce părinții au plecat la muncă în străinătate

26 Nov 2017 450

Premieră „Scufița Roșie“ se joacă, azi, cu casa de bilete închisă

26 Nov 2017 659

Canada. O femeie bolnavă de cancer în fază terminală a câștigat 1,5 milioane de dolari la Loto

25 Nov 2017 743

Acțiune de voluntariat, demarată de Școala Primară ”Colibri”. Elevii, spiridușii Moșului pentru o zi (galerie foto)

25 Nov 2017 560

Bucuria de a dărui! Copiii de la grădiniţele 22, 42 şi 53 din Constanţa înfrumusețează sărbătorile micuţilor defavorizați (galerie foto)

25 Nov 2017 1089

Epidemie la un colegiu din județul Arad. Cursurile au fost suspendate. Care este starea elevilor

23 Nov 2017 235

Italia. Povestea cumplită a româncei din Constanța. Sechestrată şi violată timp de zece ani într-un beci

23 Nov 2017 1149

Accident rutier grav în apropiere de Sibiu. Șase persoane, printre care patru copii, au fost rănite

23 Nov 2017 518

Șocant. O tânără româncă a fost sechestrată, violată și torturată în Italia timp de 10 ani. Ce au descoperit carabinierii

23 Nov 2017 852

Soluţii pentru revigorarea fotbalului românesc Gică Hagi - „Trebuie să ne trezim odată! Eu tot vorbesc de unul singur“

23 Nov 2017 546

Austria. Şofer român de TIR, suspect în două cazuri de crimă. Ce a mărturisit bărbatul

22 Nov 2017 931

Franţa. Români arestaţi pentru că şi-au maltratat nepoţii

22 Nov 2017 456

Se mai face o încercare Consiliul Judeţean, solicitare de preluare a Palatului Copiilor. Teatrul pentru Copii şi Tineret şi balerinii de la „Oleg Danovski“ se vor muta aici!

22 Nov 2017 1204

Vrei să te muți în Elveția? Poți primi până la 60.000 de mii de euro. Iată condițiile!

21 Nov 2017 1708

Cinci copii au fost răniți după ce au fost loviți de o mașină într-o stație de autobuz din județul Suceava

21 Nov 2017 1051

Cupa României la Kung-Fu s-a desfăşurat la Medgidia. Ce rezultate au obţinut sportivii din judeţul Constanţa

21 Nov 2017 557

Editorial Drumurile însângerate ale patriei. Prea multe accidente rutiere în ultimul timp, prea multe victime nevinovate

20 Nov 2017 666