Exerciţiu tactic de cooperare, la Năvodari Sorin Graure - „Astfel de exerciţii permit verificarea gradului de pregătire” (galerie foto)

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa împreună cu toate structurile profesioniste de intervenţie în situaţii de urgenţă, au organizat astăzi un exerciţiu tactic de cooperare în cazul producerii unui seism major, cu replici multiple, care a afectat în special oraşul Năvodari şi zonele limitrofe acestuia.
 
Ca urmare a manifestării seismului, în judeţul Constanţa au fost semnalate avarii la un rezervor de motorină de la Rompetrol Rafinare şi un incendiu la Service Center General Electric din localitatea Ovidiu. În ambele locaţii, s-au înregistrat victime printre personalul aflat la locul de muncă pentru care se intervine atât cu serviciul privat cât şi cu cel profesionist pentru situaţii de urgenţă.
Concomitent, la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari su fost înregistrate mai multe avarii atât la infrastructura clădirii liceului cât şi la utilităţi. Mai multe ziduri ale clădirii liceului şi anexelor s-au prăbuşit, iar zeci de elevi sunt prinşi printre dărmături. Seismul produce avarii la branşamentele de apă, gaze şi energie electrică. Se creează panică, iar traficul rutier este blocat.
 
Pentru rezolvarea situaţiilor tactice create în scenariul exerciţiului au fost mobilizate toate instituţiile judeţene cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă şi se pun în aplicare Planurile Roşu şi Alb de Intervenţie ale judeţului Constanţa. Succesiv, se intervine pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor surprinse sub dărâmături sau blocate la înălţimi, acordarea primului ajutor şi transportul răniţilor la unităţile spitaliceşti. Au fost organizate puncte de triaj medical şi pentru acordarea asistenţei psihologice, unde au ajuns 38 de victime.
 
Întrucât traficul rutier este blocat, iar printre victime este o persoană foarte grav rănită, comandantul operaţiunilor de salvare solicită un echipaj medical aerian pentru transportul rănitului la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
 
„Este foarte important ca cetăţenii să-şi însuşească metodele de protecţie şi regulile de comportare în cazul producerii unui seism. În situaţia producerii unei situaţii de urgenţă, cetăţenii sunt obligaţi să participe la acţiunile de intervenţie pentru care sunt solicitaţi şi să se conformeze măsurilor şi dispoziţiilor stabilite de autorităţi. Acest exerciţiu are atât rolul de a antrena forţele de intervenţie cât şi pentru a mobiliza şi pregăti populaţia privind comportamentul ce trebuie adoptat în cazul unei situaţii reale”, a precizat inspectorul şef al ISU Constanţa colonel ing. Viorel Jianu.
 
În cadrul acestui exerciţiu au fost mobilizate zeci de echipaje de intervenţie şi specialişti din cadrul ISU Constanţa, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mihail Kogălniceanu” Constanţa, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Primăriei Oraşului Năvodari, Inspectoratului de Stat în Construcţii Constanţa, Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, SC Raja SA, SC Enel Distribuţie Dobrogea SA, SC Congaz SA, Rompetrol Rafinare, Global Security Systems, General Electric –Service Center Ovidiu şi Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Constanţa. Printre echipajele de salvare participante a fost şi elicopterul Consiliului Judeţean Constanţa operat de S.C. Regional Air Services SA Tuzla.
 
„Rompetrol se implică în mod activ şi susţinut în evoluţia comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea, la exerciţiul de astăzi contribuind şi companiile de pe platforma Petromidia – Rompetrol Rafinare, Rompetrol Quality Control, Global Security Systems şi Medlife. Pentru specialiştii noştri, astfel de exerciţii permit o verificare a cunoştinţelor privind managementul accidentului major dar şi o creştere a gradului de pregătire a acestora. Instalaţiile rafinăriei Petromidia sunt proiectate să reziste unor cutremure de peste 8 grade pe scara Richter, în condiţiile în care regiunea Dobrogea nu se regăseşte între zonele din ţară cu risc seismic major. La nivelul platformei nu s-au înregistrat efecte sau incidente în urma cutremurelor care au avut loc până în prezent în Dobrogea”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Sorin Graure.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărare directă ISU Dobrogea a bătut palma cu Sisteme Integrate pentru Situații de Urgență SRL, din București!

28 Mar 2024 327

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier cu victime pe varianta Ovidiu! (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 1880

A fost activat Planul Roșu de intervenție! UPDATE. Accident rutier între o mașină și un microbuz în Techirghiol. Mai mulți copii răniți (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 6278

La final de săptămână 187 misiuni ale pompierilor din Constanța

25 Mar 2024 352

Mașină răsturnată în canal, în urma unui accident, între Cumpăna și Agigea, județul Constanța

25 Mar 2024 1073

Intervenție de urgență a pompierilor la Cernavodă. Ce s-a întâmplat

24 Mar 2024 617

UPDATE. Accident rutier pe A2, sensul de mers București-Constanța! Primele informații

24 Mar 2024 1254

Accident în Constanța UPDATE. O mașină a intrat în parapet, după ieșirea de pe bd. I.C. Brătianu spre Agigea

24 Mar 2024 1067

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN2A între localitățile Stupina și Crucea. O persoană a decedat(GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 3853

Accident rutier cu victimă pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța! Implicate un autoturism și un autotren (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1440

UPDATE Accident rutier, în municipiul Constanța, lângă Zodiac! O victimă este implicată (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Mar 2024 2264

UPDATE O persoană a rămas încarcerată în urma unui accident rutier între Castelu și Medgidia, județul Constanța (FOTO)

17 Mar 2024 1944

Final de proces în cazul fostului angajat ISU Dobrogea, acuzat de agresiune sexuală! Iată când se va pronunța Curtea de Apel Constanța

17 Mar 2024 425

Incendiu în localitatea 23 August din județul Constanța

17 Mar 2024 695

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu la o casă din Aliman!

16 Mar 2024 697