Expoziţie-document la Muzeul de Istorie din Constanţa Ada Kaleh, insula care încă „locuieşte" în suflete (galerie foto)

1_01.jpgMuzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (MINA) Constanţa găzduieşte, începând de ieri şi până pe 28 septembrie, expoziţia-document despre insula Ada Kaleh. Evenimentul, denumit „Ada Kaleh. Insula din suflet", reuneşte obiecte şi fotografii din arhivele personale ale celor strămutaţi de pe insula Ada Kaleh, după ce aceasta din urmă a fost, la începutul anilor '70, acoperită de apele lacului de acumulare al Hidrocentralei Porţile de Fier I. Expoziţia este organizată de Muzeul Ţăranului Român, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi cu susţinerea Uniunii Democrate Turce din România.

„Au trecut peste cimitirele lor"

Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, a vorbit în deschiderea vernisajului despre nevoia de a păstra, în mentalul colectiv, dovezile, amintirile, rămăşiţele unei lumi apuse, în contextul unei societăţi care pare să se uite pe sine în fiecare zi.

Prezent la eveniment, istoricul Lavinia Gheorghe a vorbit despre semnificaţia expoziţiei „Ada Kaleh. Insula din suflet": „Această expoziţie nu este o expoziţie obişnuită. Aici vii să simţi. Este o expoziţie de suflet. Este o expoziţie care prezintă nişte realităţi care, din păcate, nu mai există. Încerc să-mi imaginez ce simte un om care a trăit acolo. Acolo şi-a lăsat o viaţă. Aici, după ce s-au mutat în cutii de cartoane, au început o altă viaţă. Dar şi-au lăsat acolo nu doar casa, obiectele, ci şi strămoşii. Au trecut peste cimitirele lor. Aici sunt oameni care au trăit acolo altă viaţă".

Ca într-un puzzle, imaginea Ada Kaleh

Coordonatorul proiectului, Magda Andreescu, de la Muzeul Ţăranului Român, a povestit cum a prins contur această expoziţie-document: „În urmă cu trei ani, Institutul Cultural Român de la Istanbul ne-a lansat o propunere: o expoziţie despre Ada Kaleh la Istanbul. Ne-a intrigat exotismul şi misterul asupra subiectului şi am spus da. Am mers pe urmele insularilor în Constanţa, la Bucureşti, la Severin, la Orşova. Am reconstituit ca într-un puzzle imaginea Ada Kaleh, aşa cum am putut noi. Şi am prezentat-o turcilor, la Istanbul. Ne-au bucurat cu prezenţa insularii plecaţi acolo în urmă cu 40 de ani".

Pământ al apelor

Evenimentul de ieri a fost, fără îndoială, unul emoţionant. Inedit. Asta datorită faptului că la expoziţie au venit şi unii dintre insulari. Oamenii care au spus adio insulei Ada Kaleh, supranumită „pământ al apelor", oamenii care au lăsat în urmă, acum 40 de ani, tot ceea ce pentru ei a însemnat emoţie, copilărie, tinereţe, străbuni. Oamenii care şi-au rupt rădăcinile şi care, în diferite părţi ale lumii, au încercat să le sădească din nou.

Evenimentul de ieri a inclus şi o proiecţie de filme documentare, la vizionarea cărora o parte dintre insulari s-au surprins cu ochii în lacrimi. Au putut fi văzute filmele „Povestiri din Ada Kaleh" (2008, documentar, regia Ismet Arasan), „Salutări din Ada Kaleh" (1970, documentar, regia Mircea Popescu), „Ultima primăvară pe Ada Kaleh" (1968, documentar, regia Petre Sirin) şi „A fost odată... Ada Kaleh" (Istanbul, 2011, documentar, Muzeul Ţăranului Român).

La vernisaj au participat şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, deputaţii Aledin Amet şi Iusein Ibram, dar şi consilierul judeţean Osman Fedbi. Diplomatul turc a mulţumit organizatorilor expoziţiei pentru „faptul că putem trăi şi noi o mică parte din atmosfera din Ada Kaleh".


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administratia Rezervației Biosferei Delta Dunării Pelicanii creți, deja la clocit pe Insula Ceaplace! (VIDEO)

12 Mar 2024 518

Constanța Antrenorul de kickboxing Alex Filip, concurent la „Insula de 1 Milion“, în Republica Dominicană. Reality de aventură! (VIDEO)

08 Mar 2024 3178

Calendar ortodox, 2 martie 2024. Iată ce sărbătoare este astăzi

02 Mar 2024 1379

DRDP Constanța a demarat proiectul lucrări de amenajare la treceri de pietoni și montarea parapetului pietonal de protecție pe DN 39 (E87)

29 Feb 2024 735

UPDATE A fost găsit trupul bărbatului de 24 ani, dispărut în lacul Razelm, Tulcea

24 Feb 2024 958

#DunăreaCălăuzăTuristică Insula Șerpilor - „Se bucura de un renume mai mare, căci pe dânsa se ridica templul de marmură albă al lui Achille“

15 Feb 2024 4401

Calendar ortodox 5 februarie 2024. Cui trebuie să-i spui „La mulţi ani” luni

05 Feb 2024 966

În județul Tulcea ARBDD, în ajutorul pelicanilor creți de pe Insula Ceaplace

29 Jan 2024 712

Atenționare de călătorie emisă de MAE, pentru Franța. Ce trebuie să știe românii care merg acolo

15 Jan 2024 576

MAERepublica Franceză – Declanșarea codului roșu de alertă privind trecerea ciclonului „Belal” în Insula Réunion

15 Jan 2024 369

Un vulcan a erupt pe o insulă! Nivelul de alertă de activitate vulcanică a fost ridicat

13 Jan 2024 770

Coreea de Nord a lansat peste 60 de obuze de artilerie în apropierea insulei sud-coreene Yeonpyeong

06 Jan 2024 664

Un celebru actor a murit împreună cu fiicele sale într-un accident de avion

06 Jan 2024 1565

Trei migranţi găsiţi morţi! Anunțul serviciile de salvare maritimă

31 Dec 2023 748

Ce țări vor intra prima, respectiv ultima în anul 2024

29 Dec 2023 1950