Fostul Spital Universitar, inglodat in datorii

1217947149.jpg

Unitatea sanitara are debite de peste 26 miliarde lei vechi la furnizorii de medicamente si CN APM SA

Managerii Spitalului Clinic CF, cunoscut drept Spitalul Universitar CF, nu au mai achitat vreo factura catre Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta (CN APM SA) si furnizorii de medicamente din 2006. Prin Hotararea de Guvern 367/2007, unitatea sanitara pierdea titulatura de universitar si devenea Spitalul Clinic CF, cu trei sedii si un numar de 165 de paturi. Tot anul trecut, avea loc un schimb la nivelul conducerii. Prin Ordinul Ministerului Transporturilor 1316/13.12.2007, economistul Ionut Ionescu lua in mana fraiele spitalului. Si, o data cu ele, o groaza de datorii acumulate din 2006. Cu toate acestea, cele trei sedii ale unitatii sanitare sunt dotate cu aparatura de ultima generatie, achizitionata in perioada 2001 - 2002. "Laboratorul de imagistica si radiologie este foarte bine dotat cu aparatura cumparata de Ministerul Transporturilor, pe care, la momentul respectiv, s-a dat in jur de 1.500.000 euro", spune managerul SCCF. In ambulatoriul de specialitate se gaseste un aparat osteodensitometru, pentru masurarea calciului din oase al pacientilor, si computer tomograf. Tot in Policlinica CF exista si mamograf, unicul din Constanta in aceasta perioada, pentru ca cel existent in Spitalul Judetean nu mai este functional.

Bani cu taraita

In prezent, Spitalul Clinic CF a inregistrat debite de miliarde de lei vechi. Asa ca, potrivit purtatorului de cuvant al CN APM, Monica Velicu, conducerile fostului Universitar nu au mai achitat, din 2006, nici chiria, nici vreo factura pentru utilitatile la unul dintre sediile unitatii sanitare. In acest mod, Spitalul Clinic CF a ajuns sa datoreze la CN APM SA 623.000 lei. Dar acestea nu sunt singurele datorii ale unitatii sanitare. Tot din 2006, s-au acumulat si 20 de miliarde, debit catre furnizorii de medicamente. "Am cumparat marfa pe datorie, nu am putut achita si asa s-a ajuns la aceste probleme", spune managerul interimar al unitatii sanitare. Buba ar fi bugetul dat cu taraita, din partea Ministerului Transporturilor. "Pentru 2008, am cerut la Casa de Asigurari a Transporturilor 83 de miliarde lei vechi, dar ne-au fost alocati doar 53 miliarde", justifica Ionut Ionescu gaura din fondurile unitatii sanitare. Cu 30 de miliarde lipsa si medicamente pe care nu le poate achizitiona, managerul interimar al SCCF are incredere ca problemele se vor rezolva. Dar nu peste noapte. "Asteptam rectificarea de buget din septembrie, dar atunci se poate sa ne aloce doar doua sau cinci miliarde lei vechi...", continua acesta. Pana atunci, fostul Spital Universitar se adanceste din ce in ce mai mult in datorii.

"Intrebati-i pe ei!"

"Am fi putut sa facem imbunatatiri, reparatii, sa cumparam sisteme informatice, aparatura, sa modernizam spalatoria, unde avem masini vechi. Insa, in fiecare an se intampla la fel, primim mai putini bani", este explicatia directorului. Motivul pentru care suplimentarile de la Casa de Asigurari de Transporturi se subtiaza pe an ce trece ramane o necunoscuta pentru economistul Ionut Ionescu. "Intrebati-i pe ei!", este raspunsul managerului.

Au ramas fara medicamente

Se pare ca managerul Spitalului Clinic CF nu are, deocamdata, probleme cu furnizorii, care continua sa onoreze comenzile. Cu toate acestea, din cauza bugetului micsorat, conducerea unitatii sanitare nu-si permite sa achizitioneze anumite medicamente. La fel ca si in cazul Spitalului Judetean de Urgenta, din stocul fostului Universitar lipseste Gentamicina. Antibioticul nu se mai importa si, in schimbul lui, trebuie sa achizitioneze un inlocuitor la un pret de trei ori mai mare. Nici vaccin antitetanos si Nalorfin, substanta folosita pentru efectuarea anesteziilor, nu se gasesc in unitatea sanitara. "Este o singura firma care importa Nalorfin, dar mi s-a spus ca nu l-au gasit", spune managerul. In aceasta situatie, directiunii nu-i ramane altceva de facut decat sa adanceasca debitele si sa achizitioneze un inlocuitor, pentru care da in jur de 10,5 lei, in timp ce primul costa aproximativ un leu.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a jucat barajul pentru Euro 2024 Ucraina a completat grupa României

29 Mar 2024 303

Natație Sportivii de la Atena Sport Club Constanța, multe clasări pe podium la Campionatul Regional (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 554

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 1081

Primăria Năvodari repară locul de joacă din Parcul Ion Dobre. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

26 Mar 2024 510

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 643

Aleșii locali vor aproba procedurile de închiriere a terenului de sport al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și a unei săli de clasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 467

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța vrea să obțină în instanță suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța prin care a fost revocat dreptul de folosință gratuită a sediului (DOCUMENT)

23 Mar 2024 1646

Clubul Sportiv Dinamo București va avea o arenă multifuncțională modernă! Câte locuri va avea arena

21 Mar 2024 470

Încălțăminte sport contrafăcută, descoperită în Portul Constanţa

21 Mar 2024 359

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 449

Primăria a emis certificatele de urbanism Două școli și o grădiniță din Palazu Mare și Constanța vor avea săli de sport

20 Mar 2024 512

SC Agrement Sport Club SRL solicită de la Agenția de protecție a mediului obținerea autorizației de mediu, amplasat în Mamaia Sat

20 Mar 2024 306

Tulceanul Sorin Andrici stabilește un nou record pentru România în competiția din Spania

19 Mar 2024 459

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 650

Județul Tulcea Sportivii de performanță, susținuți financiar mai degrabă de familii

13 Mar 2024 500