„IMM-urile sunt sprijinite cu foarte multe programe menite să dezvolte activitatea acestora” spune şeful Oficiului Teritorial pentru IMM-uri şi Cooperaţie Braşov, Florin Luca

Schemă de ajutor MINIMIS îşi propune să vină în ajutorul tinerilor absolvenţi, pentru găsirea unui loc de muncă. Numărul total al acestora, la nivel de ţară, este de 6400. Absolvenţii trebuie să aparţină promoţiei 2014 - această este condiţia esenţială pentru a beneficia de formarea profesională finanţată din fonduri europene nerambursabile, în valoare de 40 de milioane de euro. Proiectul este unul pilot, inovativ la nivel de România, implementat în opt regiuni din ţară.   

În Regiunea Bucureşti Centru Braşov, datorită acestui proiect, 100 de tineri - atât cu studii superioare, cât şi medii - au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. Coordonatorul regiunii, Florin Luca, şeful Oficiului Teritorial pentru IMM-uri şi Cooperaţie Braşov, a declarat că programul adresat absolvenţilor cu diplomă de licenţă şi celor cu studii medii, cu şi fără bacalaureat, vine să întregească programul derulat de Departamentul de IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.

* Care sunt obiectivele programului?

În judeţele Braşov, Covasna, Sibiu se caută cu precădere anagajati în domeniul comerţului. Proiectul implementat în această regiune, adresat tinerilor absolvenţi ai promoţiei 2014, a avut un impact bun asupra IMM-urilor care s-au arătat deschide pentru angajaţii tineri. Programul este unul pilot, dezvoltat pe POSDRU, pe axa totală de învăţare pe tot parcursul vieţii şi are că obiective reducerea şomajului şi uşurarea tranziţiei de la şcoală la muncă, pentru absolvenţii anului universitar 2014. Majoritatea IMM-urilor îşi doresc angajaţi cu experienţă care însă nu se poate dobândi, dacă nu se are în vedere posibilitatea de a lucra într-un anumit loc. Prin intermediul proiectului, angajatorii beneficiază de subvenţii nerambursabile foarte importante, şi anume: 900 de lei lunar pentru un absolvent cu studii medii, plus ceea ce înseamnă taxe datorate statului şi 1300 de lei, pentru un absolvent cu studii superioare. Pe lângă aceste aspecte, angajatorul are posibilitatea de a-şi formă viitorul angajat.
Din evidenţele deţinute la nivelul Regiunii Bucureşti Centru Braşov, cei cu studii superioare deţin majoritatea în cei 100 de beneficiari ai programului. Proiectul este destinat şi tinerilor care au absolvit cele 12 clase şi au posibilitatea să se formeze profesional în acelaşi timp în care merg la facultate. În acest caz, o condiţie esenţială la angajare este că angajatul să nu mai fi lucrat în altă parte.

Este foarte important să fie parcurşi toţi paşii din ierarhia unei formări profesionale, pentru a ajunge la o funcţie înalta în cadrul unei companii. Un rol important la nivelul Braşovului îl are colaborarea cu Univesitatea Transilvania, care a fost una de succes, iar în curând se vor organiza şi sesiuni cu studenţii. De asemenea, şi la Sibiu există o colaborare foarte bună cu Univesitatea Lucian Blaga.

* Cum se pot face înscrieri în program?

Procedura de înscriere este una simplă şi transparenţă, care se realizează online, accesând imm.gov.ro sau aippimm.ro şi completând formularele aferente, pentru a-şi exprimă dornta de formare profesională.

* Ce alte programe sunt destinate sprijinirii tinerilor?

O importantă majoră îl are şi programul dezvoltat de Departamentul de IMM-uri şi Turism, SRL-D, la care - la insistenţele ministrului Florin Jianu - s-a eliminat limita de vârstă. Dacă până acum beneficiari erau tinerii de până în 35 de ani, în prezent beneficiază de acest program toţi cei care nu au mai avut o firma şi nu a fost acţionari la o altă firma sau asociaţi. Cu toate aceste programe, la nivel de ţară tinerii sunt sceptici sau nu-şi doresc cu adevărat un loc de muncă.

Însă, în România anului 2014, IMM-urile sunt sprijinite cu foarte multe programe venite să dezvolte activitatea acestora, atât prin acordarea de ajutoare pentru investiţii, pentru birotică, mobilier şi utilaje, dar şi - cel mai important – cu ajutor pentru angajare, care este punctată superior comparativ cu cei care vor să angajeze individual pe respectivele programe. IMM-urile conştientizează din ce în ce mai mult importantă ajutoarelor, indiferent de natură lor. O gură de oxigen este oferită prin acest program POSDRU prin care timp de un an IMM-urile beneficiază de subvenţii care ajută la o angajare temeinică în domeniul în care performează. Acest proiect european este o şansă de redresare a pieţei muncii şi era nevoie de un astfel de proiect de revigorare. Pe lângă acest proiect, există şi altele derulate de alte structuri alte statului, asemănătoare. De asemenea, dacă acest proiect pilot ar continuă şi în perioada următoare, cu siguranţă că atât IMM-urile, cât şi absolvenţii, vor capătă mai multă încredere într-o formare profesională şi o carieră de succes în România.

* Care este ţintă acestui program, că număr de locuri de muncă create pentru tineri?

Regiunea Bucureşti Centru Braşov are în prezent 100 de aspiranţi în cadrul programului şi se aşteaptă că până la sfârşitul anului cifra să ajungă la 800 de tineri angajaţi. În acest sens, responsabilii de regiune semnează contracte, distribuie informaţiile necesare pentru a facilita accesul la aceste subvenţii şi uşor, uşor atât tinerii cât şi IMM-urile încep să prindă curaj. Acestea din urmă îşi doresc tot mai mult să angajeze tineri pe care să-i formeze după propria politică. În prezent, sunt semnate 30 de acorduri, ceea ce reprezintă un număr mulţumitor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.