În 2002 erau peste 4.000 de maidanezi. Azi mai sunt 250 A început recensământul câinilor la Cernavodă

Chiar dacă deţine controlul asupra numărului de câini comunitari, Administraţia Publică Cernavodă nu a rămas indiferentă în faţa tragediei de la Bucureşti, în urma căruia un băieţel de 4 ani şi-a pierdut viaţa în colţii animalelor străzii. Aşadar, începând din această săptămână, Primăria a demarat o amplă campanile de recenzare a câinilor cu stăpân din oraş. O echipă de funcţionari publici vizitează fiecare curte pentru a prelua date ale deţinătorilor şi ale animalelor adăpostite. În urma obţinerii datelor, conform prevederilor HCL 203/2012, câinii maidanezi (comunitari) vor fi sterilizaţi, pentru prevenirea creşterii populaţiei acestora.

De asemenea, vor fi aplicate amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei, acelor deţinători care se opun sterilizării şi pun din nou animalele în libertate pe străzile oraşului. „Scopul acţiunii este prevenire a fenomenului de înmulţire a câinilor comunitari, dar şi de atenţionare pentru cetăţenii oraşului. Locuitorii sunt adesea responsabili pentru creşterea populaţiei canine de pe străzi, prin adăpostirea animalelor şi eliberarea lor din nou pe stradă”, susţine primarul Gheorghe Hânsă. Colaborator în această acţiune este şi asociaţia Save the Dogs and Other Animals, cu care Primăria Cernavodă deţine un parteneriat din anul 2002, iniţiat de către edilul Gheorghe Hânsă.

Save the Dogs a construit două adăposturi

În anul 2002, existau peste 4.000 de câini pe străzile oraşului, iar în prezent numărul lor a scăzut la 250. Rezultatul acesta a fost posibil datorită eforturilor celor două instituţii de a steriliza fiecare animal şi ulterior printr-un amplu proces de adopţie. Asociaţia deţine în prezent două adăposturi în Cernavodă, în care sunt ocrotiţi 450 de câini comunitari, aceştia fiind periodic oferiţi spre adopţie cu ajutorul organizaţiilor partenere din România şi din Europa. Pentru a proteja sănătatea cetăţenilor, Primăria alocă organizaţiei, lunar 100 de lei, pentru fiecare câine, în vederea sterilizării şi a vaccinării acestora. Organizaţia Save the Doggs are o experienţă considerabilă în astfel de acţiuni, având în vedere colaborarea cu Franco Fratini, în urmă cu 10 ani, în urma căreia au fost alocaţi 50 de mii de euro, în Cernavodă, pentru vaccinarea antirabic a tuturor câinilor din oraş.

Puţine persoane agresate de animale

Primăria Cernavodă deţine controlul populaţiei canine de pe străzile oraşului, având în vedere procentul de 0,2% persoane agresate de animale/an. În continuare se iau măsuri pentru reducerea şi prevenirea înmulţirii acestora, însă este necesar şi sprijinul cetăţenilor, care sunt rugaţi să nu adăpostească animale comunitare nesterilizate. În acest mod poate fi protejată comunitatea, dar şi economisiţi bani publici. Reamintim că în anii precedenţi, fosta administraţie a apelat la eutanasierea a sute de câini comunitari, alertând astfel opinia publică şi sărăcind bugetul local cu peste 3 miliarde de lei vechi.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achiziții Constanța Primăria Cernavodă a încheiat un contract cu o firmă din Medgidia. La mijloc sunt 18.000 de euro (DOCUMENTE)

16 Apr 2024 227

Depistați cu droguri în Cernavodă, județul Constanța (FOTO)

14 Apr 2024 501

Liga a 3-a Axiopolis Cernavodă a învins liderul din play-out, Recolta Gheorghe Doja. Gloria Băneasa, victorie după un meci nebun!

14 Apr 2024 1228

Cumpărări directe Constanța Tribună pe structură metalică achiziționată de CS Axiopolis Cernavodă (DOCUMENT)

12 Apr 2024 541

Cumpărări directe Constanța Primăria Cernavodă investește în servicii de proiectare pentru amenajarea unei bretele de legătură în cartierul Prund (DOCUMENT)

12 Apr 2024 592

Județul Constanța Pescuit ilegal pe fluviul Dunărea între orașul Hârșova și satul Vadu Oii (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 380

Canalele Navigabile Constanța Cine va monta noua bariera de la Ecluza Cernavodă?

11 Apr 2024 429

Accident rutier în Cernavodă, județul Constanța

11 Apr 2024 645

Baschet Turneul final la categoria Under-17, Grupa Valorică B, în desfășurare la Constanța

10 Apr 2024 467

Cumpărări directe Constanța Primăria Cernavodă, pași în direcția împrejmuirii bazinului de înot semiolimpic (DOCUMENT)

09 Apr 2024 1134

Declarații de avere Constanța Ce avere are Silvica Olteanu, secretarul general al Orașului Cernavodă? Soțul său este șef serviciu în Primăria Cernavodă (DOCUMENTE)

08 Apr 2024 570

Licitații Constanța Getnic Construct Serv SRL va amenaja o parcare acoperită în Cernavodă! Valoarea contractului depășește 1,5 milioane de lei (DOCUMENT)

08 Apr 2024 541

Cumpărări directe Primăria Cernavodă, din județul Constanța, a bătut palma cu SC Topo Earth SRL, din Gorj!

08 Apr 2024 1105

Decizii O licitație care viza suplimentarea stocului de echipamente utilizate în mentenanță la CNE Cernavodă, contestată la CNSC!

08 Apr 2024 402

Achiziții Constanța Primăria Cernavodă a cumpărat ținute de scenă pentru Corul de Cameră I.D. Chirescu. Vezi de la cine (DOCUMENTE)

08 Apr 2024 684