Isteria cardurilor de sănătate Directorul CJAS Constanţa - Am primit un plic pe care scria „Luaţi-vă cardul înapoi, sataniştilor!“

Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 mai, excepţie vor face doar persoanele care, din motive religioase sau care ţin de alte principii, refuză primirea acestuia. După 1 mai, niciun serviciu medical nu va mai fi decontat în lipsa cardului naţional de sănătate. Până la această oră, la nivelul judeţului Constanţa au fost distribuite peste 430.000 de carduri de sănătate.
 
Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, Dragoş Poteleanu, a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Hotărârea Guvernului nr. 49/2015 privind modificarea şi completarea HG nr. 900/2012 - aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, publicată pe data de 2 februarie în Monitorul Oficial. Astfel, potrivit HG 49/2.02.2015, asiguraţii şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pot utiliza cardul de sănătate de la 1 februarie, urmând ca acesta să fie folosit în paralel cu documentele folosite până în prezent pentru dovedirea calităţii de asigurat, însă doar până pe 1 mai. „Persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză primirea cardului, vor face dovada calităţii de asigurat cu o adeverinţă eliberată de Casa de Asigurări la care sunt luaţi în evidenţă. Aceştia vor depune o declaraţie pe proprie răspundere precum că refuză cardul. Am primit la CAS Constanţa un plic ce conţinea un card, iar pe plic scria «Luaţi-vă cardul înapoi, sataniştilor!». Până în prezent, 15 constănţeni au renunţat la cardul naţional de sănătate“, a declarat Dragoş Poteleanu, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa. Cardurile de sănătate ale celor care au refuzat primirea lor vor fi stocate şi arhivate de casele de sănătate şi vor fi eliberate către posesorii lor dacă ulterior ei vor solicita aceasta în scris.

Doar 109 medici de familie din judeţul Constanţa vor împărţi carduri

Cardurile de sănătate nedistribuite de Poşta Română vor putea ajunge la posesorii lor prin casele de asigurări de sănătate de care aparţin, fie prin prezentarea la sediul instituţiei respective, fie prin medicii de familie, cu ocazia primei vizite efectuate la cabinet în vederea acordării unui serviciu medical. „Dintre cei 407 medici de familie aflaţi în relaţii contractuale cu CJAS Constanţa, doar 109 au fost de acord să ridice cardurile şi să le distribuie către asiguraţii de pe listele lor“, a mai spus Dragoş Poteleanu. Cardurile naţionale nedistribuite de medicii de familie într-o perioadă de 12 luni de la primirea acestora vor fi returnate caselor de asigurări de sănătate. În caz de nedistribuire, cardurile de sănătate vor fi arhivate de casele de asigurări de sănătate, urmând ca, la expirarea perioadei de arhivare stabilite în condiţiile legii, să se procedeze la distrugerea acestora. Directorul Poteleanu a mai adăugat că acei asiguraţi care vor solicita, din diverse motive, eliberarea unui duplicat al cardului de sănătate vor suporta cheltuielile de emitere şi de distribuire.

Ce informaţii conţine cadrul

Pe cardul care poate fi activat la medicul de familie sunt inscripţionate următoarele informaţii: numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal şi codul de asigurat. La rândul său, medicul va înregistra pe cipul cardului următoarele informaţii: diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi RH-ul, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces şi datele de contact ale medicului de familie. Informaţiile de pe card pot fi accesate de: CNAS, în calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale. Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate poate fi folosit doar pe teritoriul României şi este diferit de cel european, care se foloseşte doar pe durata şederii temporare într-un stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau în Elveţia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.