Marian Sarbu "Am avut la BAC elevi ultrapregatiti? Nu, au dexteritate la copiat"

1215546209.jpg

Punctul de vedere al sefului ISJ intra in contradictoriu cu cel al lui Aurel Papari, rectorul Universitatii Andrei Saguna, care are certitudinea ca notele nu reflecta adevarata pregatire a elevilor.

Procent de promovabilitate 97,24%, cu cateva sutimi mai mult fata de 2007. Locul II pe tara, in topul judetelor cu cei mai sarguinciosi elevi si cele mai constiincioase cadre didactice. Niciun licean eliminat pe motiv ca ar fi incercat sa fenteze vigilenta comisiei. Niciun profesor sanctionat pe motiv ca ar fi fost prea indulgent. Discrepanta intre notele obtinute la aceeasi materie, la proba scrisa si cea orala. Doar 376 de elevi din Constanta nemultumiti de media finala, spre deosebire de cei 1.600 din Iasi sau cei 2.539 din Galati, judete in care si procentul de promovabilitate a fost mai scazut, dar si participanti mai putini. Toate aceste aspecte au nascut controverse si au transformat municipiul in calul de bataie al intregii tarii. Suspiciunile nu sunt, de aceasta data, nefondate. Frauda se oglindeste in listele publicate pe site-ul ministerului Educatiei sau cifrele Inspectoratului Scolar Judetean. Primul exemplu, Grupul Scolar C. A. Rosetti, fostul SNC. Cea mai mare medie finala este 9,80, in timp ce, la Liceul International de Informatica, unitate de invatamant ai carei olimpici au dus renumele Constantei peste hotare, este doar cu o sutime mai mare. Nici Cristina Rosu, sefa de promotie de la International, nu o intrece pe fruntasa de la C. A. Rosetti. Iar acesta nu este singurul aspect care ridica semne de intrebare. La fostul SNC, 50 de liceeni au reusit performanta de a lua o nota peste 9 la bac. Alt elev, dupa ce i-a facut pe profesori sa creada ca a invatat de 7.50 la proba orala de limba romana, si-a dovedit adevarata pregatire la scris, unde a luat nici mai mult, nici mai putin de 3,10. Mai departe. Luam drept exemplu Colegiul Agricol Poarta Alba. Datele arata ca cel mai bun elev a luat 9,30, iar alti 60 de colegi au facut lucrari mai bune de 8. Patru liceeni neprezentati, niciunul picat. La Colegiul Tehnic de Marina Alexandru Ioan Cuza, fostul Navrom, situatia nu se schimba. Cea mai mare medie este 9.50. Alti 20 de tineri au luat mai mult de 9 si 122, peste 8. Si pentru ca, fie sau pregatit foarte bine, fie le-a fost permis sa aiba la indemana fituicile, doar trei elevi au fost respinsi. Ultima medie de la Colegiul de Marina este 6.55, iar cel mai mic rezultat de la Liceul Teoretic Traian, 6.89.

"Nu pot sa spun decat: Felicitari!"

Prof. Marian Sarbu, inspector scolar general, incearca sa descurce itele. "M-am intrebat si eu, oare sunt elevi chiar asa ultra-ultrapregatiti? Preferam sa fie un procent mai modest", explica acesta. Nu confirma, dar nici nu contesta ca elevii si-au desavarsit maturitatea prin copiat. "Au o dexteritate foarte mare. Cand faceam parte din comisie, ii supravegheam, si apoi stateam si ma gandeam cum naiba reusesc sa-si transmita intre ei informatiile", continua inspectorul. Cat despre valva care se face la nivel national, referitor la pregatirea fara cusur a liceenilor constanteni, Marian Sarbu spune ca, din moment ce nu are dovezi, nu poate acuza sau nu poate fi acuzat. "Nu a venit nimeni, pana acum, sa-mi spuna: . Atat timp cat nu am dovezi, nu pot sa zic decat: Felicitari! ati luat un procent bun, deci ati invatat. Facem un fel de rasism, acuzand Constanta, iar in Ilfov s-au obtinut dintotdeauna procente mai mici", se apara inspectorul.

Un procent de bun simt: 77% - 80%

Punctul de vedere al sefului ISJ intra in contradictoriu cu cel al lui Aurel Papari, rectorul Universitatii Andrei Saguna, care are certitudinea ca notele nu reflecta adevarata pregatire a elevilor. Cine ar trebui sa fie tras la raspundere? "Noi... Noi care vrem sa se faca ordine in gradina altuia", spune Papari. Ar vrea ca, in toata aceasta tevatura, sa se implice si procuratura, pentru ca, potrivit acestuia, "bac-ul este doar o sursa de capatuiala pentru profesori". "Culmea enormitatii este faptul ca pe notele false, umflate, luate la bac, se intra la facultate pe locuri subventionate de stat", spune revoltat rectorul. Nici Olga Dutu, director al Centrului Universitar Constanta, nu considera ca rezultatele candidatilor ar reflecta studiul intens. "S-a exagerat cu notele. Elevii nostri nu au valoarea asta. De bun simt ar fi fost un procent de 77 - 80%. Acolo unde au fost eliminati elevii, a fost mai exigent si inspectoratul. Si asa, am ajuns caii de bataie ai intregii tari", este de parere aceasta. Pregatirea pe care o au absolventii liceelor o simt, pe pielea lor, profesorii universitari. "Ne este foarte greu sa-i aducem pe linia de plutire", explica Olga Dutu. Cum este posibil ca un elev de la Colegiul National Mircea cel Batran, care a facut parte din echipa ce i-a uimit pe cercetatorii de la NASA, sa ia nota mai mica decat un elev de la C. A. Rosetti? Raspunsul il primim de la reprezentantul Centrului Universitar. Nu sta pe ganduri. "Da, e clar... Bravo lui! celui de la C. A. Rosetti, pentru ca s-a descurcat. Cum sa nu fie frustrat cel de la NASA cand afla ca unul de la nu stiu ce SNC a luat mai mult decat el", concluzioneaza prof. univ. dr. Dutu.

"Sa nu aruncam cu noroi..."

Constantin Vitanos, fost profesor de istorie si inspector scolar, are in spate peste 40 de ani de activitate in invatamant. De-a lungul anilor, a vazut vrute si nevrute. "Au fost cazuri cand i-au prins dand bani comisiei. Si, ce? le-au facut ceva?", afirma profesorul. Dovada ca toata valva legata de copiatul la bac nu este o moda a profesorilor si a elevilor, aparuta peste noapte. "Sa nu aruncam cu noroi in niste fenomene pe care nu le cunoastem. Sunt o sumedenie de factori care ii pot influenta pe elevi, nu doar copiatul. In plus, Constanta a fost dintotdeauna intre primele 10 judete. Iar Bucurestiul, mai ales Ilfovul, nu sunt orase de referinta", precizeaza prof. Constantin Vitanos. Un procent real ar oscila intre 70-75 %, celelalte ar fi exceptii. Iar in acest an, au fost sute de astfel de exceptii. Vinovat ar fi ministerul. "O alta prostie a comisiilor si a ministerului... parca e o intrecere, cine sa faca subiecte mai complexe. Au transformat disciplinele in sperietoare", este de parere Vitanos. Paradoxal, insa. Cu cateva luni inainte de bac s-a facut tam-tam pe motiv ca subiectele ar fi extrem de dificile, iar liceenii se gaseau in imposibilitatea de a le rezolva fara ceva meditatii. La final de examen, toata lumea este multumita si pare sa fi dat uitarii lamentarile.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU {/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1335

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 877

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1600

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 848

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 887

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 922

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2551

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1024

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3739

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 866

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1711

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 743

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2341

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2683

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3124