Pacientii nu au acces in saloanele modernizate din spital

Atasamente: 1216998697.pdf
1216998697.jpg

In timp ce bolnavii sunt ingramaditi pe sectie, iar unii trebuie sa faca fata caniculei, fara aer conditionat, saloanele moderne, a caror receptie oficiala s-a facut in urma cu doua luni si jumatate (desi lucrarile au inceput in 2004), sunt inca incuiate.

Ba mai mult, sunt voci care spun ca, la etajul 9, nivelul de unde s-au pornit lucrarile, reabilitarea ar fi fost finalizata cu mai mult timp inainte. Reabilitarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta a debutat cu stangul, in timpul campaniei electorale din 2004. Nici bine nu incepuse ca, dupa numai un an, firma Baran, cea care ar fi trebuit sa se ocupe de schimbarea la fata a unitatii sanitare, sista lucrarile. Si asa au ramas pana anul trecut, ceea ce inseamna ca, in perioada 2005-2007, nu s-a facut nimic. In mod normal, pe 31 mai 2008, ar fi trebuit sa fie gata tot spitalul. Dar nu a fost sa fie. La sfarsit de campanie electorala, pe 27 mai, Radu Mazare facea o vizita la cea mai mare unitate din judet si se arata indignat de faptul ca, in patru ani, a fost finalizat doar 20% din proiectul de reabilitare al SCJU. La aceeasi data, primarul Constantei, alaturi de Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean, participau la receptia "oficiala, scriptica", cum o numea prof. univ. dr. Tiberiu Tofolean, managerul unitatii sanitare.

Se lucreaza... sau nu?!

Nu era, insa, chiar o receptie finala, cum s-a aratat. Cel putin in cazul etajului 9. Blocul operator, la care se lucreaza de patru ani, nu a fost finalizat. Florin Streinu, director administrativ al unitatii sanitare spune ca lucrarile la sala de operatie sunt pe ultima suta de metri, iar, in maxim o luna, pacientii si medicii de la ORL se vor muta in "casa noua". "Nu se lucreaza acolo. Eu nu am vazut pe nimeni intrand in blocul operator. E mereu inchis", este pozitia unei asistente de la Terapie Intensiva Pediatrie. Si intr-adevar, in spatele usii termopan, nu se simte nicio miscare. Liniste totala.

"Noi ne-am obisnuit cu greul..."

In spital circula zvonul ca, saloanele de la etajul 9 ar fi fost finalizate, de fapt, de mai bine de doi ani, de vechea conducere. Iar motivul pentru care nu au fost date in folosinta ar tine de criteriile politice. Bogdan Campineanu, director medical al SCJU, exclude orice afirmatie de acest gen. "Este aberant...", spune acesta. Cert este, insa, ca la aproape trei luni de la receptia lucrarilor, pacientii de la ORL, inca mai sunt ingramaditi in conditii jalnice. "Nu e o mare investitie, si nici nu mai e mult de lucru. Noi ne-am obisnuit cu greul... Avem speranta ca partea cealalta va veni cat se poate de repede", este de parere prof. univ. dr. Gheorghe Comsa, seful clinicii ORL.

20 de paturi goale

In saloanele renovate din sectorul I al etajului 9, vor fi spitalizati pacientii de la ORL. In locul lor, etajul 6 al spitalului va fi ocupat de Clinica de Obstetrica - Ginecologie, si nu de alte sectii supraaglomerate ale unitatii sanitare, de tipul chirurgiei sau neurologiei. Momentan, insa, cele 20 de paturi disponibile au ramas neatinse. Desi au trecut aproape trei luni de la inaugurarea saloanelor, si patru ani de la demararea lucrarilor, niciun pacient nu a avut sansa sa fie internat in conditii, s-ar putea spune, europene. Dr. Gheorghe Comsa a refuzat, pana acum, sa ia in primire sectia, din cauza faptului ca, in cazul unei interventii chirurgicale, bolnavii ar fi trebuit sa fie coborati cu liftul trei etaje. Oricum, nici in prezent, sectia pe care o conduce nu detine o sala de operatii, iar bolnavii sunt coborati un etaj si operati intr-una din salile de la Chirurgie. Sala de operatii, care va fi data in folosinta in maxim o luna, este dotata cu aparatura performanta: lampa scialitica, aparatura de anestezie, terapie intensiva si sistem de ventilatie.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Constanța Lucrările continuă la Spitalul Modular (FOTO+VIDEO)

05 Nov 2023 2373

Ministerul Sănătății, alături de Israel, prin mobilizarea de personal medical

09 Oct 2023 857

Știri Constanța Premieră medicală la SCJU Constanţa! (FOTO)

26 Sep 2023 2434

Hotărâre definitivă, la Constanța, în cazul angajaților de la Terapie Intensivă, din Tulcea

10 Aug 2023 1004

Papa Francisc în vârstă de 86 de ani, va fi operat de urgenţă, sub anestezie generală la spitalul Gemelli din Roma

07 Jun 2023 1763

Ștefan Hălălău Viața militarului ce a fost închis în lagărul „Peninsula”

19 May 2023 1261

Județul Tulcea achiziționează aparat de anestezie cu monitor inclus, în proiectul „Infrastructură de sănătate transfrontalieră“ (DOCUMENT)

16 Jan 2023 1322

Oficial de la Spitalul Județean Constanța Când va fi reluat programul operator pentru pacienții care erau programați la intervenții chirurgicale (VIDEO)

27 Sep 2022 1352

Operaţii suspendate în Spitalul Județean Constanța din cauza lipsei unui medicament folosit în cazul intervențiilor care implică anestezia generală

25 Sep 2022 1130

Două paturi ocupate la ATI COVID în cadrul Spitalului Județean Constanța

17 Jun 2022 1338

Două paturi ocupate la ATI COVID în județul Constanța

16 Jun 2022 1310

Constanța. Un pacient pozitiv COVID se află la ATI

10 Jun 2022 1436

Secțiile ATI suport COVID-19 din județul Constanța rămân goale

07 Jun 2022 972

Coronavirus. Niciun pacient internat la ATI, în județul Constanța

17 May 2022 1096

COVID Toate paturile din secțiile ATI sunt libere, în județul Constanța

12 May 2022 985