Plaje luate de val Şantier pe litoral, pentru un sistem costier de protecţie împotriva eroziunii

În zona de litoral a Mării Negre de pe teritoriul României, eroziunea costieră este un risc pentru mediu, fenomenul manifestându-se pe diferite trepte de intensitate de-a lungul celor aproximativ 240 de kilometri măsuraţi de la nord la sud, de la braţul Chilia şi până la Vama Veche. Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, sectoarele cele mai afectate de fenomene de eroziune sunt Mamaia, Tomis, Eforie, Tuzla, Olimp - Venus, Saturn - Mangalia, 2 Mai - Vama Veche. Eroziunea cea mai accentuată se manifestă în staţiunea Mamaia, unde se estimează o retragere a liniei ţărmului de circa 40 de metri în următorii 20 de ani. Mai mult, multe dintre digurile şi consolidările de la poalele falezelor prezente de-a lungul coastei Mării Negre sunt în stare proastă şi tot mai ineficiente din cauza atacului valurilor.
 
Potrivit memoriului depus de VAN OORD Dredging And Marine Contractors BV la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa pentru două proiecte - „Protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Tomis Nord“ şi „Protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona Tomis Centru“, pe litoralul românesc va fi creat un sistem costier de protecţie împotriva eroziunii. Lucrările necesare constau în construirea unor diguri sparge-val emerse, a unor diguri sparge-val submerse, precum şi extinderea plajei prin înnisipare. Cele patru loturi vizate sunt: Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord. Zona Tomis Nord cuprinde un tronson de plajă de aproximativ 1.400 de metri, fiind limitată la nord de zona Pescăriei, iar la sud, limita este strada Inel „B“. Zona Tomis Centru cuprinde un tronson de plajă de aproximativ 900 de metri, fiind limitată la nord de strada Inel „B“. Zona Tomis Centru cuprinde un tronson de plajă de aproximativ 900 de metri, limitată la nord de strada Inel „B“, iar la sud, de strada Renașterii. Degradările constau în dislocări ale stabilopozilor din carapacea de protecție, în unele zone, aceștia fiind antrenați complet din structură. O altă problemă constă în destrămarea mantalei de protecție din blocuri naturale, rosturile dintre plăcile de beton fiind distruse în proporție de 100%, în timp ce dalele din beton prezintă crăpături, rupturi şi porțiuni dislocate.

Soluţii

Lucrările cuprind măsuri de reducere a energiei valurilor, care ajung la linia ţărmului, inclusiv reînnisipare (reînnisipare artificială) şi lucrări pentru protejarea nisipului plajei de spălare (prin repararea digurilor de larg existente şi construirea unor epiuri noi). Zona Tomis Nord cuprinde un tronson de plajă de aproximativ 1.400 de metri, limitat la nord de zona Pescărie, iar la sud, de strada Inel „B“. Suprafaţa pe care se vor desfăşura lucrările de protecţie este de 179.800 mp. În amplasamentul Tomis Nord, sunt prevăzute următoarele lucrări: prelungirea cu 300 de metri a digului şi a adăpostului portuar de la Pescărie, prelungirea cu 275 de metri şi cu 400 de metri a celor două epiuri existente, realizarea unui dig submers, paralel cu ţărmul de 260 de metri lungime, înnisiparea zonei pe o lungime de 1,05 kilometri. Pentru lucrările propuse, se vor realiza următoarele capacităţi: înnisipare artificială plajă 332.573 m3 (1,05 km), diguri şi epiuri - 0,975 km, diguri longitudinale submerse - 0,26 km.
Zona Tomis Centru cuprinde un tronson de plajă de aproximativ 900 de metri, limitat la nord de strada Inel „B“, iar la sud, limita se află în zona străzii Renaşterii. Suprafaţa pe care se vor desfăşura lucrările de protecţie este de 55.245 m2. În amplasamentul Tomis Centru, sunt prevăzute următoarele lucrări: prelungirea cu 425 de metri a epiului existent, prelungirea digului cu 265 de metri, realizarea unui dig submers paralel cu ţărmul, în lungime de 245 de metri, înnisiparea plajei între epiurile existente pe o lungime de 0,85 kilometri. Pentru lucrările propuse, se vor realiza următoarele capacităţi: înnisipare artificială plajă 336.865 m3 (0,85 km), diguri şi epiuri 0,690 km, diguri Iongitudinale submerse 0,245 km. S-au ales următoarele soluţii constructive: lucrări pentru reducerea energiei valurilor, lucrări de reţinere a nisipului, precum şi lucrări de înnisipare a plajei. Plaja va avea o lăţime de cel puţin 60 de metri în orice punct de-a lungul coastei în zona Tomis Nord.

Cum se face reînnisiparea plajelor

Pentru proiectul de reabilitare a plajelor din zona Constanţa, mai multe plaje adiacente municipiului trebuie reînnisipate. Nisipul care va fi utilizat în acest scop a fost găsit în două zone de extracție din vecinătatea municipiului. Perimetrul de împrumut pentru dragarea depozitelor de nisip în vederea relocării este situat în apele teritoriale româneşti, pe platoul continental, în două zone:
zona nord, în suprafaţă de 2.26 km2, şi zona sud, în suprafaţă de 2.84 km2. Adâncimea apei în zona perimetrului de împrumut este de aproximativ 27 de metri.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Colegiul Prefectural. Stadiul pregătirii plajelor pentru sezonul estival 2024 și aplicarea dispoziții Schengen în România, pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 513

Declarații de avere Constanța Simona Grigorescu, șef birou la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

26 Mar 2024 463

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Titel Gagiu, director la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 621

Declarații de avere Constanța Dan Cristian Fugigiu, economist la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 614

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Horia-Sorin Corceanu, șef formație în cadrul ABADL (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 350

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele lui lui Paul Cononov, Director la ABADL (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 548

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Cosmin - Ștefan Gerap, inspector de specialitate la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 564

Elena Edith Dulica, economist la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Mar 2024 576

Averea și interesele lui Constantin Fronoiu, șef compartiment la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (DOCUMENTE)

22 Mar 2024 448

La Constanța Ziua Mondială a Apei, marcată de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (FOTO)

22 Mar 2024 390

Constanța ABADL pregătește sectoarele de plajă pentru sezonul estival 2024 (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 436

ABADL caută chiriași pentru cinci terenuri. Iată unde sunt situate!

21 Mar 2024 579

Investiții Constanța Constantin Bucur, acționarul majoritar de la FC Gloria Buzău SA, investește în Mamaia. Firma sa, BC Cogen Management SRL, va amenaja o plajă

20 Mar 2024 528

Daniel Costencu, șef compartiment la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral -SGA Tulcea, averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Mar 2024 554

Declarații de avere Constanța Cristina Duiculete, șef birou în Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, avere și interese. Soțul său a fost consilier local în Lumina (DOCUMENTE)

19 Mar 2024 528