Proiectele RAJA au impresionat oficialii americani Felix Stroe - „Este măgulitor pentru mine să fiu ales preşedintele de onoare al Consiliului din România al Ligii Navale din SUA“ (galerie foto)

În perioada 21-25 mai, la Constanța s-a desfăşurat vizita oficială a reprezentanților Ligii Navale a Statelor Unite (NLUS). Din delegație fac parte și James H. Offut, preşedintele instituţiei, William Waylet,  directorul pentru Activități Regionale din cadrul Ligii, și Nicholas Hayes,  președintele NLUS în Regiunea Europa.

Vineri, Centrul de Excelență Motorola de la Murfatlar al societăţii RAJA SA Constanţa a fost vizitat de cei trei oficiali americani, care au vorbit despre importanţa organizaţiei din care fac parte. „Avem o misiune non-politică şi suntem încântaţi că România ni se va alătura. Scopul nostru este de a dezvolta comerţul pe mare, de a încheia şi consolida parteneriate, de a susţine educarea continuă a specialiştilor. Pentru a înţelege importanţa puterii marine, trebuie să-i facem pe cetăţeni să ştie că bunăstarea economică depinde de siguranţa pe mare. Este esenţial ca toată lumea să înţeleagă că trebuie să avem nave puternice pentru a face comerţ , iar Garda de Coastă să asigure securitate“, a declarat James H. Offut, preşedintele instituţiei. La rândul său, Felix Stroe a precizat că „este membru pe viaţă al Ligii Navale a SUA de cinci ani“.

„Este măgulitor pentru mine să fiu ales preşedintele de onoare al Consiliului din România al Ligii Navale din SUA. Noi trebuie să ţinem minte că 70% din suprafaţa globului este acoperită de apă, 80% din corpul uman este apă şi 90% din comerţul mondial se desfăşoară pe apă. De aceea, Liga Navală a SUA, prin Consiliul din România, şi-a stabilit drept obiectiv sprijinul şi susţinerea comerţului şi a turismului, dar şi educarea membrilor săi în sprijinul acestor valori“, a precizat directorul Felix Stroe. Consiliul din România al Ligii Navele a SUA este o organizaţie apolitică ce are 25 de membri, majoritatea din Constanţa. „Este o organizaţie apolitică, membrii acesteia fiind experţi în domeniul maritim. Rolul consiliului va fi acela al unei asociaţii educaţionale, în sensul că vom avea acces la experţi din US Navy, pe care îi putem aduce aici pentru a ţine prelegeri pe diverse teme, spre exemplu pirateria. În acelaşi timp, vom putea să trimitem şi noi experţi, pentru diverse subiecte din acest domeniu“, a spus Teodor Patrichi, preşedintele Consiliul din România al  Ligii Navale Americane.

Proiectul-pilot SCADA, implementat cu ajutorul specialiștilor americani

Societatea RAJA SA Constanţa a devenit un model în rândul operatorilor de profil din ţară şi străinătate. În urma relațiilor de colaborare stabilite cu specialiștii americani, compania constănţeană a reușit implementarea celor mai noi tehnologii în domeniul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare. Astfel, SC RAJA SA, împreună cu Guvernul Statelor Unite, prin Agenția de Comerț și Dezvoltare SUA din cadrul Ambasadei Statelor Unite la București, au implementat proiectul-pilot SCADA pentru zona Cobadin. Investiţia, în valoare de două milioane de euro, din care compania americană Motorola Solutions a contribuit cu un grant în valoare de 600.000 de euro, iar Guvernul SUA cu o finanţare nerambursabilă de 1,2 milioane de euro, presupune controlul computerizat, de la distanţă, al tuturor parametrilor legați de furnizarea de apă şi servicii de canalizare, în 25 de localități. La ora actuală, se lucrează deja la extinderea sistemului SCADA la nivelul întregii arii de operare SC RAJA SA, în luna iunie urmând să fie funcțional şi sistemul de pe zona Băneasa - Lipnița - Ostrov. Având în vedere importanța investiției SCADA pentru creșterea calității serviciilor oferite, dar și implicarea Guvernului SUA în realizarea acestui proiect, ieri, delegația NLUS a efectuat o vizită de lucru la Centrul de Excelență Motorola de la Murfatlar. Aici, oficialii americani au aflat mai multe despre proiectul prin care sistemele de alimentare cu apă și preluare a apelor uzate din cele 25 de localități din zona Cobadin au fost complet automatizate, dar și despre activitatea Centrului de Excelență, unde, periodic, sunt pregătiți specialiști pentru operarea sistemelor SCADA. „Nu întâmplător, delegaţia Ligii Navale a SUA vizitează societatea RAJA SA. Noi avem o legătură de parteneriat cu America, care a început în 2005, cu Departamentul Comerţului. Acum avem un Centru de Excelenţă Motorola la Murfatlar, care sprijină specialiştii din întreaga ţară în interesul lor de a-şi însuşi cele mai moderne tehnologii americane“, a mai spus directorul societăţii RAJA SA, Felix Stroe.

Liga Navală a SUA, prezentă în 245 de ţări

Liga Navală a Statelor Unite a fost fondată în 1902, având susţinerea preşedintelui Theodore Roosevelt. În timp, formațiunea a militat pentru un serviciu naval mai puternic în faţa Congresului şi a poporului american, devenind o organizaţie civilă de frunte, servind, sprijinind şi susţinând toate serviciile - Forţa Navală a SUA, Corpul Marinei SUA şi Garda de Coastă a SUA. Liga Navală este compusă din 43.000 de civili, organizaţi în mai mult de 245 consilii în întreaga lume, care susţin membrii serviciilor navale. Acest lucru se realizează printr-o varietate de programe educaționale. Printre activitățile derulate de NLUS se numără: educarea oficialilor aleşilor locali şi statali cu privire la disputele maritime, comunicarea lunară cu peste 60.000 de militari şi civili în legătură cu  aspecte importante, găzduirea diverselor forumuri publice şi evenimente educaţionale. De-a lungul anilor, Liga Navală a înregistrat numeroase realizări, fiind respectată și recunoscută de cetăţenii din întreaga lume, de comunitate şi de lideri industriali, precum şi de oficiali publici. Programele Ligii Navale sunt primite cu interes în comunităţile din întreaga naţiune, iar membrii săi sunt recunoscuţi pentru integritatea şi patriotismul lor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

RAJA Constanța UPDATE. Avarie în această după-amiază. Iată consumatorii afectați

16 Apr 2024 486

RAJA Constanța Se oprește apa în Stațiunea Eforie Nord! Vezi când

16 Apr 2024 430

RAJA Constanța Atenție, se oprește apa în Stațiunile Venus, Jupiter și Cap Aurora

16 Apr 2024 271

Atenție, se oprește apa în zonele KM 4 și Far din Constanța!

16 Apr 2024 403

RAJA SA, gazdă, în cadrul Programului Național Școala Altfel, pentru elevii de la Școala Gimnazială “Remus Opreanu” din Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 310

RAJA Constanța Consumatorii din Eforie Nord, fără apă la robinete. Iată în ce interval

15 Apr 2024 379

RAJA Constanța Se oprește apa în mai multe zone din municipiu! Vezi unde

15 Apr 2024 508

RAJA Constanța Mai mulți consumatori din Constanța rămân fără apă la robinete, miercuri

15 Apr 2024 731

Lucrări la rețeaua de apă din Constanța! Se oprește furnizarea apei! Vezi dacă ești afectat

14 Apr 2024 2529

RAJA Constanța Locuitorii din Eforie Nord rămân fără apă la robinete! Iată intervalul

13 Apr 2024 468

RAJA Constanța Atenție, se oprește apa în zonele KM 4 și Far din Constanța!

12 Apr 2024 675

RAJA Constanța Se oprește apa în Stațiunile Venus, Jupiter și Cap Aurora!

12 Apr 2024 347

RAJA SA Atenție, se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța! Vezi dacă ești afectat

11 Apr 2024 1210

În Constanța, în primele trei luni ale acestui an Consumul de apă caldă a fost mult mai redus față de aceeași perioadă a anului trecut. Primarul Chițac o vede ca pe o economie la bugetul local

11 Apr 2024 465

RAJA Constanța Se oprește apa în localitatea Lazu pentru operațiuni de întreținere a rezervorului Constanța Sud!

05 Apr 2024 499