Retea de consortii universitare zonale la Constanta

Lege pentru asocierea institutiilor de invatamant

Acestea vor putea avea in componenta una sau mai multe universitati de stat si particulare, precum si institute de cercetare * Asocierea universitatilor se va face in cadrul unor parteneriate de tipul public sau privat, intr-o forma juridica legala * Reprezentarea in consiliul de administratie al consortiului este proportionala cu ponderea universitatii si a institutului de cercetare * La Constanta, acest consortiu se va realiza intre universitatile de stat

Universitatile de stat si particulare din judetul Constanta se vor reorganiza intr-o retea de consortii zonale pana in 2010. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a decis ca aceste consortii sa fie realizate in urma unor aliante voluntare, bazate pe acorduri dintre doua sau mai multe universitati. MECT a propus deja dezbaterii publice proiectul legii privind infiintarea si functionarea consortiilor universitare. Aceste consortii vor cuprinde si institutele de cercetare, fiind nevoie de acordul MECT in acest sens. In unele situatii, consortiile se vor putea transforma intr-o singura institutie, aceasta urmand sa fie condusa de un presedinte si de un consiliu de administratie care va avea in componenta intre cinci si zece reprezentanti din universitatile si institutele componente. Reprezentarea in consiliul de administratie al consortiului este proportionala cu ponderea universitatii si a institutului de cercetare, stabilita pe baza numarului cadrelor didactice, al cercetatorilor si al studentilor. Asocierea universitatilor se va face in cadrul unor parteneriate de tipul public sau privat, intr-o forma juridica legala. Conform proiectului de lege, consortiile dintre universitatile particulare si cele de stat vor fi considerate ca fiind institutii publice, in timp ce asocierea dintre doua universitati particulare va fi avea un statut privat. Un consortiu va organiza o admitere comuna la toate institutiile componente si va fi elaborat un ghid al studentului in care vor fi mentionate cursurile si specializarile pe care acesta le poate urma pe baza acumularii si transferului de credite de studiu la oricare dintre universitatile din consortiu. Una dintre atributiile consiliului consortiului se refera la identificarea domeniilor si organizarea centrelor de cercetare, sustinand logistic si financiar centrele rezultate in urma asocierii. In ceea ce priveste situatia cadrelor universitare, legea prevede posibilitatea mobilitatii acestora in interiorul consortiilor. Prorectorul Universitatii "Ovidius", Victor Ciupina, a declarat ca, la nivel judetean, se are in vedere infiintarea unui consortiu cu institutiile de invatamant superior de stat. "Asocierea cu universitati particulare din judet nu este exclusa, insa ridica mai multe probleme. Consortiul universitar se va putea stabili numai cu acordul senatelor universitatilor vizate", a conchis Victor Ciupina.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu se modifică indemnizațiile pentru medicii specialiști și primari care efectuează gărzi

14 Mar 2024 431

Eveniment organizat de Academia Navală „Mircea cel Bătrân" Constanța Master Nav adună studenți și specialiști într-un dialog constructiv (FOTO)

24 Feb 2024 625

SRI angajează! Iată pe ce post și care sunt responsabilităţile

18 Feb 2024 30905

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 3886

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 669

Horoscop pentru miercuri, 07 februarie 2024! Segmentul amoros este sensibil astăzi pentru unii nativi

07 Feb 2024 885

Un important Ordin al Ministrului Dezvoltării ar putea fi anulat la Constanța

05 Feb 2024 673

Vrei să lucrezi la SRI? Acum ai ocazia. Iată ce posturi sunt disponibile!

05 Feb 2024 2516

Gala Dark Knights 2024 la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța (GALERIE FOTO)

03 Feb 2024 684

Firme Constanța Noi domenii secundare de activitate adăugate în Catena SRL, deținută de Cristian Gări

31 Jan 2024 617

11 domenii ştiinţifice pentru care se acordă premiile de câte 300.000 de lei Ministerul Cercetării anunţă lansarea competiţiei pentru Gala Cercetării Româneşti – Ediţia 2024!

19 Jan 2024 450

Știri Constanța Controale și sancțiuni în 2023. Ce concluzii aduce bilanțul ITM Constanța

16 Jan 2024 536

După discuțiile cu premierul Ciolacu, transportatorii şi fermierii au decis să continue protestul

12 Jan 2024 805

Portretul candidatului ideal SRI angajează analist Forensic securitate cibernetică

11 Jan 2024 1133

Horoscop pentru marți, 09 ianuarie 2024 Chestiunile financiare legate de bani sau bunurile altora sunt subiectele zilei

09 Jan 2024 657