Teodosie a tinut slujba in fata portretului preotului Chircu (galerie foto)

cap_2.jpgCredincioşii care încă îşi doresc ca Traian Chircu să slujească în biserica pe care a ctitorit-o l-au întrebat pe ÎPS Teodosie de ce nu îl iartă pe fostul preot militar

Sărbătoare mare miercuri, la Biserica Militară „Adormirea Maicii Domnului" din Mangalia. Anunţată cu surle şi trâmbiţe mai bine de o săptămână, prezenţa Înalt Preasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a adus la oficierea Sfântului Maslu un număr prea mare de credincioşi, însă au venit la ceremonie cam jumătate dintre preoţii oraşului.

Slujba a ţinut până către 19.30, iar la final, câţiva credincioşi au dialogat, destul de tensionat, cu ÎPS Teodosie. Grăbit, acesta nu a dorit să le răspundă la întrebări, toate referitoare la fostul preot al bisericii, Traian Chircu.

Biserica Militară din Mangalia, adăpostul Brâului Maicii Domnului în luna mai a anului trecut, reprezintă, de mai bine de un an, motiv de vrajbă între credincioşii arondaţi lăcaşului, dar şi între fostul preot militar de acolo, Traian Chircu, şi ÎPS Teodosie. Traian Chircu a fost înlăturat atât din armată - acesta este singurul preot militar din localitate -, cât şi din sânul bisericii, printr-o decizie a ÎPS Teodosie. După o grevă a foamei în faţa Patriarhiei Române, Chircu a obţinut promisiunea de reabilitare din partea Preafericitului Daniel. Însă, spune acesta, deşi a avut o întrevedere cu ÎPS Teodosie, Înalt Preasfinţitul nu i-a dat nicio speranţă de conciliere.

Credincioşii care încă îşi doresc ca Traian Chircu să slujească în biserica pe care a ctitorit-o l-au întrebat pe ÎPS Teodosie de ce nu îl iartă pe fostul preot militar. „Sunteţi greşit informaţi despre acest caz", a fost unicul comentariu al înaltului prelat, care a părăsit curtea bisericii rapid, la fel precum venise. Mai multe au putut afla credincioşii de la „Adormirea Maicii Domnului" din Mangalia, din cuvântarea de final a Preasfinţitului. Acesta a amintit de Traian Chircu în mod subtil, afirmând că acei preoţi caterisiţi, care „fac slujbe în casele lor, greşesc, iar credinioşii care se duc la aceste slujbe vor avea numai necazuri". ÎPS Teodosie i-a îndemnat pe cei prezenţi să se roage pentru Traian Chircu.

ips_la_capela_militara.jpgBiserica militară, interzisă presei de un preot civil

Nici de data acesta, prezenţa presei nu a fost agreată de mai-marii bisericii dobrogene. Ziariştii prezenţi în faţa bisericii nu au putut intra pentru că preotul civil al bisericii nu şi-a dat acceptul intrării în lăcaşul de cult pentru mass-media „incomodă".

Cert este că situaţia va rămâne la fel de tensionată la biserica militară din Mangalia. Credincioşii se iau la harţă între ei, ba, mai mult, cei ce îl susţin pe Traian Chircu au ajuns să ducă un război surd pentru... dezvelirea imaginii pictate a acestuia! „De câte ori intrăm în biserică, găsim chipul preotului militar Traian Chircu, zugrăvit pe perete, acoperit de steagul de înmormântare. De tot atâtea ori trebuie să îl dăm la o parte. Nu ştiu cu ce deranjează prezenţa lui acolo, este ctitorul bisericii, ce dacă este pictat pe perete, doar şi Teodosie este lângă el...", ne spune o localnică.

Ajuns să aibă un renume internaţional în 2008, în prezent, lăcaşul ortodox rămâne motiv de dispută între fostul preot şi conducerea Arhiepiscopiei Tomisului. Cert este că preotul Chircu a avut zilele acestea prima înfăţişare în dosarul înaintat la Tribunalul Constanţa, împotriva Arhiepiscopiei Tomisului şi a Ministerului Apărării Naţionale.

{mos_ri:IPS}

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

rodica

29 Sep, 2009 19:04

Toti cei care scrieti sunteti in necunostinta de cauza.Credinciosii care merg la aceasta biserica nu-i intereseaza ce face Teodosie nici acele persoane care vin doar sa faca scandal, vin ptr. slujbe. Acest Chircu este un mare pacatos ca trimite niste muieri nevrozate sa faca scandal la fiecare slujba si deranjeaza pe credinciosi. Daca acele doamne sustin ca Chircu este duhovnicul lor sa mearga acasa la el unde are si biserica ilegal facuta (mare pacat) si sa se spovedeasca acolo.Nu suntem de acord cu ce se intampla, iar preotul venit in locul lui Chircu isi tine slujbele ca la carte, nu avem nevoie de altercatii. Noi venim la biserica ca enoriasi credinciosi. Sper din tot sufletul ca acest conflict sa se sfarseasca cat mai repede iar preotul caterisit sa-si vada de viata lui si sa ne lase in pace. Meseria lui lui de baza a devenit procesele. Poate ii vine mintea la cap.

MISHA

18 Sep, 2009 09:28

Cetăţene eşti un nesimţit, vorbeşte frumos!

lili

18 Sep, 2009 05:37

ANTICRISTUL ASA CONTINUA SA IASA IN LUME CU OBRAZNICIA CE-L CARACTERIZEAZA MAI ALES CA LOAZA DE PRIMAR MAZARE IL SUSTINE

cetatean

18 Sep, 2009 02:04

pt ca nu cumpara lumanari de la ahiepiscopie, sa faca curu mare lui ips, a fost caterisit chircu.oricum e mafie mare in arhiepiscopia asta

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Post vacant la Școala Gimnazială Nr. 22 „I. C. Brătianu” Constanța

28 Mar 2024 644

Angajări Constanța Termoficare Constanța SRL angajează. Detalii

27 Mar 2024 533

Primăria Orașului Techirghiol, județul Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

26 Mar 2024 2250

Ședință CLM Constanța Aleșii locali vor aproba programul de acțiune destinat combaterii riscului de excluziune socială pentru 2024 (DOCUMENT)

25 Mar 2024 331

Centrul Militar Zonal Constanța angajează. Ce post este scos la concurs și cine poate participa

23 Mar 2024 816

Prefectul Silviu Coșa- „Viitorul energetic al Constanței este promițător“

22 Mar 2024 556

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială nr. 1 Cuza-Vodă angajează îngrijitor

21 Mar 2024 499

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox, la data de 21 martie 2024?

21 Mar 2024 1112

Huțucă (PNL) „NATO construiește cea mai mare baza militară din Europa în județul Constanța!"

19 Mar 2024 680

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” scoate la concurs posturi vacante. Detalii

18 Mar 2024 843

Școala Gimnazială Nr. 29 ,,Mihai Viteazul’’ Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

18 Mar 2024 770

Grădinița cu Program Prelungit „Mugurel” Constanța angajeză. Iată postul vacant

18 Mar 2024 839

Postul Paştelui 2024 începe astăzi, 18 martie. Tradiții și obiceiuri românești

18 Mar 2024 1427

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța face angajări

18 Mar 2024 1041

ANPC anunță că va controla produsele de post, în perioada următoare

17 Mar 2024 567