Trei constănţeni în finala Galei Premiilor în educaţie

cap_2.jpgConstanţa are trei finalişti pentru premiile oferite de Fundaţia „Dinu Patriciu" în cadrul Galei Premiilor în educaţie, care va avea loc în Capitală pe 2 noiembrie.

Gala Premiilor în Educaţie este o competiţie care urmăreşte promovarea oamenilor, a proiectelor şi a organizaţiilor care au un impact semnificativ asupra sistemului educaţional. Prin acest proiect, este premiată performanţa şi impulsionată competiţia şi creativitatea în domeniul educaţiei. În cadrul Galei Premiilor în Educaţie, Fundaţia „Dinu Patriciu" oferă premii în valoare totală de 250.000 de euro la cele 11 secţiuni de concurs. Profilurile tuturor candidaţilor finalişti pot fi vizualizate pe site-ul www.galapremiilorineducatie.ro.

gala_premii_-_scoala_28_01.jpg

Le secţiunea „Bibliotecarul anului" o regăsim cu 102 voturi pe Nela Liliana Stamate de la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman". Liliana Stamate lucrează de 13 ani în Biblioteca din Constanţa. În tot acest timp, a încercat să-şi găsească parteneri din societatea civilă pentru a aduce educaţia non-formală şi în bibliotecă. Anul trecut, în decembrie, alături de Liga Femeilor, a organizat Campania Moş Nicolae - strângere de jucării pentru copiii cu situaţii dificile. Copiii s-au bucurat de proiecţie de filme, de un târg specializat de carte şi de un spectacol de colinde. Anul acesta, în martie, Filiala Constanţa a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România a propus-o pe Stamate candidată la titlul „Bibliotecarul anului". La secţiunea „Cel mai bun proiect educaţional", pe locul III, cu 408 voturi, s-a clasat proiectul „Poveşti de ieri, poveşti de azi", implementat de Şcoala cu clasele I-VIII „Dan Barbilian". Proiectul „Poveşti de ieri, poveşti de azi" a fost iniţiat în anul şcolar 2008 - 2009, pornind de la constatarea profesorilor că elevii se îndepărtează de lectura clasică. „În special elevii din ciclurile gimnazial şi liceal nu-şi mai aminteau poveştile, legendele, versurile unor poezii, piesele de teatru pentru tineret. Puţine texte din manuale sunt atrăgătoare şi pe gustul lor", spune Crina Mareş, bibliotecară la Şcoala Dan Barbilian şi iniţiatoarea proiectului. Proiectul a fost gândit să se deruleze pe cinci ani, pentru a parcurge toate speciile literare, iar iniţiatorii au vrut să implice în special elevi din mediul rural. În 2008 - 2009, proiectul i-a încurajat pe elevi să citească poveşti populare, clasice sau istorice din literatura popoarelor. În 2009 - 2010 accentul a căzut pe legende şi mituri ale popoarelor, iar anul trecut - pe poezii din literatura română şi universală. În şcolile care au participat la proiect au fost deschise cenacluri literare, unde au participat scriitori, editori sau militari de carieră. În primul an, în proiect au fost antrenate 25 de şcoli şi aproximativ 1.500 de elevi şi profesori. La secţiunea „Profesorul universitar al anului", pe locul III, cu 412 voturi, se situează Denis Ibadula, de la Universitatea Ovidius. În anul universitar 2010 - 2011a iniţiat şi organizat împreună cu studenţii proiectul „Workshop for young researchers in mathematics", primul de acest fel din România. Astfel, tinerii învaţă cum să citească o carte de matematică, cum să o înţeleagă. Anul trecut, una dintre studentele sale a câştigat medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Matematică a Ţărilor din sud-estul Europei. Lectorul universitar a câştigat o finanţare europeană de cercetare postdoctorală oferită de Institutul de Matematică „Simion Stoilow" al Academiei Române, dar şi un grant pentru un stagiu de cercetare finanţat din fonduri europene la Katholieke University of Leuven, în Belgia.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.