14 ani de la întronizarea Arhiepiscopului Tomisului Unde va sluji ÎPS Teodosie în Duminica Floriilor

Cu o săptămână înainte de praznicul Învierii, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile sau Duminica Stâlpărilor.
 
Cu acest prilej, începând cu ora 9.00, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. Slujba va fi urmată de o rugăciune de mulţumire, căci duminică se împlinesc şi 14 ani de când ÎPS Teodosie a fost întronizat Arhiepiscop al Tomisului. „Pentru mine, venirea aici a fost sosirea la locurile sfinte, căci Dobrogea este cel mai sfânt pământ al ţării noastre, pe care a călcat Sfântul Apostol Andrei, unde a propovăduit şi i-a creştinat pe strămoşii noştri“, a declarat Ierarhul Tomisului. care, totodată, îl roagă pe Bunul Dumnezeu să păstreze credinţa, râvna şi dragostea de Dumnezeu în toţi păstoriţii săi. Tot duminică, de la ora 16.00, la Biserica „Cuvioasa Parascheva“ din Cumpăna, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Botez pentru trei copii instituţionalizaţi, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa.

Intrarea în Ierusalim sau Floriile

Blând şi smerit, Iisus a intrat în cetatea Ierusalimului călare pe mânzul asinei. Deşi oamenii l-au primit cu mare bucurie pe Cel care avea să se sacrifice pentru păcatele lumii, Iisus era conştient că cei prezenţi nu erau statornici în sentimentele pe care le manifestau, deoarece, câteva zile mai târziu, mulţimea urma să strige: „Răstigneşte-L!“ Prima menţiune a sărbătorii datează din jurul secolului al IV-lea. În trecut, praznicul mai purta denumirile „Duminica Aspiranţilor“ sau „Duminica Candidaţilor la Botez“, întrucât cei care nu primiseră Botezul mergeau la episcop pentru a-i cere acestuia să îi creştineze, iar regii şi împăraţii acordau graţieri condamnaţilor. De aceea, Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut şi sub numele de „Duminica graţierilor“. Biserica Ortodoxă a rânduit să le fie împărţite credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate; ele amintesc de momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim şi oamenii l-au întâmpinat cu crengi tinere. În acelaşi timp, salcia simbolizează şi renaşterea naturii sau biruinţa vieţii asupra morţii. În această zi, se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.