Zi aducătoare de veste minunată Cine se ceartă de Buna Vestire are necazuri tot anul, iar pomii se stropesc cu ţuică, pentru rod

Întreaga creştinătate celebrează azi Buna Vestire, prima sărbătoare a Maicii Domnului atestată documentar. Ea marchează momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil îi aduce Maicii Domnului vestea că îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.
 
Conform Evangheliei după Luca, Arhanghelul bunelor vestiri, Gavriil, i s-a arătat Fecioarei Maria şi i-a spus: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei” (Luca I, 28). Văzând-o îngrijorată pe Fecioara Maria, întrucât aceasta nu era căsătorită, a adăugat: „Nu te teme, Marie, căci ai aflat har de la Dumnezeu. Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema” (Luca I, 30-32). Atunci, Fecioara Maria, cu smerenie, a plecat capul şi a zis: „Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău” (Luca I, 38). Este momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Fecioarei şi S-a întrupat Mântuitorul Hristos.
 
În Biserica Răsăriteană, data de 25 martie a fost consfinţită încă din prima jumătate a secolului al V-lea, după generalizarea datei prăznuirii Naşterii Domnului pe 25 decembrie. În Apus, sărbătoarea a fost introdusă în secolul al VII-lea, de către Papa Leon al II-lea. Iniţial, Buna Vestire era o sărbătoare locală, a aşteptării Naşterii Domnului, fiind celebrată la date diverse (în unele locuri, 18 decembrie, în altele, 5 ianuarie) până în secolul al XI-lea, când a fost stabilită data de 25 martie.
Deoarece praznicul Bunei Vestiri are loc întotdeauna în Postul cel Mare, Biserica Ortodoxă dezleagă în această zi la preparate pe bază de peşte.

Marşul pentru viaţă, la Constanţa

Sâmbătă, 26 martie, ÎPS Teodosie va oficia, începând cu ora 8.45, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Strunga, care va sărbători hramul bisericii mari, Buna Vestire. Tot sâmbătă, la Constanţa se va desfăşura „Marşul pentru viaţă”. Manifestarea este susţinută de către Patriarhia Română şi are binecuvântarea ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Marşul va începe la ora 13.00, cu plecare de la Catedrala Arhiepiscopală, pe următorul traseu: Piaţa Ovidiu - strada Mircea cel Bătrân - Sala Sporturilor - Capitol - Spitalul Judeţean - bulevardul Tomis - Capitol - Piaţa Ovidiu. Scopul acţiunii este sensibilizarea opiniei publice cu privire la avort şi la efectele negative ale acestuia asupra familiei şi civilizaţiei umane. Duminică, 27 martie, de la ora 9.00, Ierarhul Tomisului va săvârşi Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Buna Vestire“ situată între localităţile Mircea Vodă şi Ţibrinu. 

Tradiţii de Buna Vestire

Bunavestire avea în unele zone şi o altă semnificaţie, pe lângă cea religioasă. Acum cântă pentru prima dată cucul, vestitorul unor lucruri importante în viaţa omului. Când o persoană îl auzea pentru prima oară cântând, trebuia să numere de câte ori cântă, pentru a şti câţi ani mai are de trăit.

În Apus, sărbătoarea Bunei Vestiri este numită şi praznicul Zămislirii Domnului. În calendarul nostru popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagoveştenie sau Ziua Cucului. Tradiţia mai spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.
 
În Bucovina nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieşi pui cu două capete şi patru picioare. În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. Tot acum, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau până în zori. Fiind dezlegare la peşte, se spune că acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăligă în apă, pentru ca mor peştii. De asemenea, este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, pentru hrana îngerilor.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 873

Sărbătoare mare pentru creștini! „La Buna Vestire a început legătura Cerului cu pământul“ (VIDEO)

25 Mar 2024 593

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții de „Buna vestire” - „Ziua cucului”

25 Mar 2024 467

25 martie, Ziua Naţională a Republicii Elene. Grecii din Constanța spun „La mulți ani Grecia!”, cu aceeași emoție ca și „La mulți ani România!”

25 Mar 2024 1405

Ce sărbătoare importantă este astăzi, 25 martie, în calendarul ortodox?

25 Mar 2024 5139

Atelier de pedagogie muzeală, încheiat cu succes la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 527

Unde slujește ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 martie 2024

29 Feb 2024 966

Constanța Fundația Gheorghe Haliț modifică biserica pe care o ridică în zona Palas

09 Jan 2024 1197

Parohia Buna Vestire Constanța prezintă, în Ajun, concertul extraordinar de colinde „Din străbuni noi colindăm“

24 Dec 2023 948

Avocat Tulcea POPESCU Alexandru

04 Aug 2023 274

Cabinet individual avocat Tulcea - CI ANDREI Felix-Marian

19 Jul 2023 351

IPJ Cluj Polițiștii Biroului Siguranță Școlară sunt aproape de elevi și pe timpul vacanței

12 Jul 2023 538

ANSVSA Acțiune fulger de control în hala de pește din Piața Obor. Au fost aplicate mai multe amenzi

27 Mar 2023 1302

Calendar ortodox Ce sărbătoare mare este duminică, după Buna Vestire

26 Mar 2023 1364

#ConstanțaEsteBine 25.03.2023 Bună dimineața de Buna Vestire, dragii mei frumoși Vine primăvara

25 Mar 2023 1243