Am rămas cu amintirile… Barajul de poveste. Acum 15 ani, FC Farul câştiga la penalty-uri la Bacău şi promova în Divizia A (video)

Ieri s-au împlinit 15 ani de când FC Farul a promovat în prima ligă, în urma barajului de povestit nepoţilor cu FCM Bacău. După 2-1 în tur, la Constanţa, „marinarii“ s-au impus şi la Bacău, la penalty-uri, singuri împotriva tuturor.
 
Echipa constănţeană şi întreaga suflare faristă a trăit o bucurie imensă acum 15 ani, când a promovat din Divizia B după ce a întrecut la baraj o echipă ce venea din prima ligă, FCM Bacău. În returul din Moldova, „marinarii“ au avut o misiune infernală, luptându-se cu toţi. Gazdele nu au permis televizarea meciului, iar în timpul partidei, fariştii au acuzat vehement arbitrajul, la un moment dat jucătorii fiind la un pas să nu mai continue meciul. FCM Bacău a condus cu 2-0 în minutul 74, dar Farul a revenit şi a înscris golul care a dus meciul în prelungiri. S-a ajuns apoi la penalty-uri, unde constănţenii au avut nervii mai tari şi au obţinut o promovare extraordinară.
 
Neprimind permisiunea de a filma partida de pe stadion, în timpul desfăşurării ei, trimişii TVR s-au urcat pe un bloc învecinat şi de acolo au surprins evoluţia ostilităţilor. Farul a avut de trecut peste presiunea unui stadion arhiplin, dar şi peste un arbitraj potrivnic. FCM Bacău a deschis scorul în minutul 12, după ce, în urma unei lovituri libere, mingea a ajuns în careu, iar Raţ a punctat cu o lovitură de cap. 1-0 a rămas scorul pauzei, iar în minutul 74, gazdele şi-au dublat avantajul. Arbitrul a dictat în minutul 70 o lovitură de la 11 m îndelung contestată de „marinari“, care, în semn de protest, au vrut să părăsească terenul, fiind întorşi în cele din urmă de oficialii constănţeni.

Meciul a fost întrerupt patru minute 

Meciul a fost întrerupt patru minute, după care Radu Ciobanu a transformat penalty-ul şi a făcut 2-0. La acest scor, peste şapte minute, Bădoi, de la FCM Bacău, a avut o bară. Fariştii nu au cedat însă şi, puţin după minutul 80, Abăluţă a marcat pentru 2-1: lovitură liberă de pe stânga în careu, cap Liviu Mihai, portarul Anton respinge în faţă, iar de la 6 m, Abăluţă trimite în poartă. Farul rămânea astfel în meci. În prelungiri, scorul nu s-a modificat, deşi au fost ocazii de ambele părţi, iar arbitrul a continuat să-i defavorizeze pe oaspeţi. Astfel că s-a ajuns la loviturile de departajare, unde pentru Farul au marcat Negru, Liviu Mihai, Abăluţă şi Senin, iar pentru FCM Bacău au ratat Codreanu şi Anton!

Au dat frâu liber fericirii 

Farul obţinea astfel o calificare de poveste, ai cărei actori de la Bacău au fost George Curcă, Robert Tufişi - portari; Flavius Lingurar, Cristian Petcu, Adrian Voicu, Ion Barbu, Sorin Mocanu, Cosmin Mocanu, Sandu Culeafă, Cosmin Chirea, Ionuţ Bădescu, Marcel Abăluţă, Adrian Senin, Marius Zadea, Vasilică Cristocea, Cristian Negru, Liviu Mihai şi Sorin Ţeican - jucători de câmp. Antrenori: Petre Grigoraş (principal), Marian Dinu (secund) şi Ion Răuţă (antrenor de portari). La finalul partidei, toţi, alături de componenţii celorlalte staffuri ale echipei şi de suporterii prezenţi în număr mare la Bacău, au dat frâu liber fericirii. S-au bucurat ca nişte copii. Aveau şi de ce. Obţinuseră o performanţă remarcabilă, ţinând cont de obstacolele pe care trebuiseră să le depăşească pentru a ajunge la ea. Au fost singuri împotriva tuturor, dar au reuşit să răzbească.

„Murim, murim şi nu vă părăsim!” 

„Cu Farul până la moarte!”, „Cinste lor, cinste lor, cinste constănţenilor!”, „Grigoraş, Grigoraş, cel mai tare din oraş!”, „Constanţa se întoarce-n A!”, „Cine sare, alb-albaştrii, alb-albaştrii, hei, hei!”, „Murim, murim şi nu vă părăsim!”, „Ş-altă dată, ş-altă dată, o s-o facem şi mai şi mai lată!”, cântau laolaltă jucători şi suporteri. Fotbaliştii l-au aruncat în sus pe Grigoraş, pe gazon toţi se îmbrăţişau între ei, iar fundaşul dreapta Flavius Lingurar se înfăşurase într-un mare steag alb-albastru şi striga: „Vă iubim şi nu vă părăsim!”. Galeria a chemat apoi la salutul în stil Galata fiecare jucător, care, împreună cu ceilalţi membri ai clubului, s-au prins pe teren în hora bucuriei. Finanţatorul clubului era atunci Gheorghe Bosînceanu, preşedinte - Paul Peniu, iar vicepreşedinte - Constantin Gache. Doctor - Nicolae Gheracopol, maseuri - Paul Ciocănescu şi Valentin Constantin, magaziner - Aurel Constantin, iar şoferul autocarului - pitorescul Jean Podaru. Pe drumul spre casă, noaptea, autocarele au oprit de mai multe ori, iar jucătorii şi suporterii au scandat, au dansat şi au cântat.

„Au tras de ei până la capăt” 

„La faza penalty-ului acordat lui FCM Bacău, a fost o reacţie de moment, la nervi, din partea echipei noastre, dar nu cred că se putea întâmpla ca jucătorii să nu mai continue meciul. Oricum, la cum decurgea jocul, aveam speranţa că puteam câştiga. Sunt foarte bucuros că jucătorii au tras de ei până la capăt. Au luptat până la ultima picătură de energie. Bravo lor!“, spunea la final Petre Grigoraş.
 
„Este senzaţional, ne încearcă o bucurie imensă. Am crezut tot meciul că vom câştiga. Le mulţumim suporterilor, care au fost trup şi suflet alături de noi. N-am mai întâlnit până acum un asemenea arbitraj şi nu cred că voi mai întâlni vreodată în viaţa mea. Nici la finala Cupei României dintre Rapid şi Petrolul nu a fost aşa. Am promovat singuri împotriva tuturor. Am jucat 11 contra 15 sau 16“, a spus şi mijlocaşul Marcel Abăluţă. 

 „Dumnezeu a fost constănţean” 

„Am demonstrat în cele două meciuri de baraj că merităm să promovăm în Divizia A. Remarc dăruirea jucătorilor şi efortul lor. La pauză, li s-a spus că, dacă jucăm cu mai mult curaj, putem câştiga. Atunci gazdelor li s-a acordat lovitura de la 11 şi toţi au vrut să părăsească terenul, le-am spus băieţilor să meargă înapoi şi să lupte în continuare, că trebuie să existe un Dumnezeu. Iar el a existat şi a fost constănţean“, a punctat Constantin Gache.

La penalty-uri, unii cu emoţii, alţii nu 

„Arbitrul a împins mereu spre poarta noastră echipa adversă. De aceea FCM Bacău nici nu a permis televizarea meciului. Meritul acestei promovări aparţine tuturor, jucători, antrenori, conducători. N-am avut emoţii la penalty-uri, eu execut bine“, arăta atacantul Cristian Negru.
 
„E frumos, toată lumea se bucură. Efortul nostru timp de un an a meritat. Există cineva sus, care le-a dat peste nas «cavalerilor“, după ce aceştia ne-au dezavantajat. La penalty-uri, am avut emoţii mai mari decât cei care au bătut, dar a ieşit bine. Am câştigat contra tuturor, în teren sunt doar jucătorii, nu evoluează nimeni altcineva”, a spus şi fundaşul Cristian Petcu.

Realitate crudă 

La 15 ani de la acel moment extraordinar, FC Farul a rămas cu amintirile. Trăieşte şi se hrăneşte numai cu ele, pentru că prezentul este cenuşiu, iar viitorul - incert. Retrogradat în 2009, clubul constănţean a trecut prin mari convulsii de atunci şi nu a reuşit să iasă din mediocritatea ligii secunde, ba, mai mult, de câteva ori s-a afundat şi spre Liga a III-a, pe care a evitat-o la mustaţă, graţie problemelor altor echipe. Confruntată cu mari neajunsuri financiare (Giani Nedelcu, unicul finanţator, neavând sprijinul oraşului), împovărată de datorii şi cu procese pe rol în instanţă, FC Farul trăieşte sub ameninţarea falimentului. Să lăsăm însă deoparte pentru câteva momente realitatea crudă şi să ne amintim de acea mare realizare de acum 15 ani. Merită!


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anglia Fost fotbalist de la Farul Constanța joacă la Draco FC 2022, prima formație românească din orasul Chelmsford. Duminică, meci mare! (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Apr 2024 1573

Farul Constanța Fotbalistul Ionuț Vînă a devenit tătic

28 Mar 2024 892

Test pozitiv pentru fotbalistul Cosmin Matei la un control antidoping. Ce spune ANAD

18 Mar 2024 1030

Echipa Under-16 de la Farul Constanța, calificată în semifinalele Cupei Elitelor. Victorie clară în sferturi (GALERIE FOTO)

15 Mar 2024 948

Farul Constanța Calificarea în play-off, decisă din nou la Botoșani. În 2021, echipa de pe litoral rata în Moldova prezența în top 6

12 Mar 2024 1177

Superliga 2023/2024 Fotbalist de la Farul Constanța, inclus în echipa etapei a 30-a

12 Mar 2024 842

Farul Constanța Echipele Under-18, Under-17 și Under-15, calificate în semifinale. 14 goluri marcate în sferturi! (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Mar 2024 982

Portarul Alexandru Buzbuchi, din nou MVP la Farul Constanța „În play-off, sunt meciurile cele mai frumoase. Abia aștept să înceapă“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

10 Mar 2024 947

Farul Constanța Gheorghe Hagi - „Singurul lucru care conta era să intrăm în play-off“ (VIDEO)

08 Mar 2024 1857

Superliga 2023/2024 Farul Constanța a remizat cu FC Botoșani și s-a calificat în play-off. Ce a spus Gică Popescu

08 Mar 2024 1125

Superliga 2023/2024 Farul Constanța, meci capital la Botoșani, Vineri, 8 martie 2024, se stabilesc ultimele calificate în play-off

07 Mar 2024 1370

Legendă Farul Constanța Aniversare! Constantin Mareș, la 80 de ani (VIDEO)

07 Mar 2024 1541

Farul Constanța, partidă cu FC Botoșani, decisivă pentru accederea în play-off Ionuț Vînă - „E un meci cât un sezon“ (VIDEO)

06 Mar 2024 1440

Superliga 2023/2024 Când se joacă meciul FC Botoșani - Farul Constanța, din ultima etapă a sezonului regular

03 Mar 2024 1180

Gheorghe Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 1-1 „Meritam victoria. Am făcut un meci foarte bun“

02 Mar 2024 1542