Antrenat de un finalist al Ligii Campionilor Fotbalistul Rareş Tătar a primit „Mănuşa de Aur“ în Spania (galerie foto+video)



Tânărul portar constănţean Rareş Andrei Tătar a participat în Spania, timp de o săptămână, la o tabără de pregătire a goal-keeper-ilor, în apropiere de Alicante
 
Rareş Tătar a jucat până la finele campionatului 2015/2016 la una dintre grupele Academiei Farul Constanţa, care a reprezentat FC Farul în Liga Elitelor Under-19. În această vară, s-a ivit oportunitatea de a participa la campusul de portari Soloporteros din oraşul Benidorm, aflat la 50 de kilometri de Alicante. Printre cei cu care s-a antrenat portarul constănţean s-a aflat şi Jorge Bartual, fost finalist cu Valencia, în anul 2000, al Ligii Campionilor.
 
Tabăra de pregătire a avut 64 de portari (de la 11 la 18 ani), 63 fiind spanioli şi unul străin, românul din Constanţa Rareş Tătar. Acesta va împlini 18 ani în luna decembrie a acestui an şi s-a antrenat la cea mai mare dintre cele nouă grupe de la Soloporteros, cea de 17 - 18 ani. Au fost nouă portari la această serie.

A făcut febră după primele antrenamente

„Căutam pe internet echipe la care să dau probe şi am găsit Soloporteros. Am zis să mă înscriu, de ce nu, e o oportunitate pentru mine să văd la ce nivel sunt şi care e nivelul celor din Spania. Ştiam, oricum, că ei, la nivel juvenil, fac antrenamente mai multe şi mai intense ca noi. Am înţeles că am fost singurul român din istoria campusului. Toţi se mirau şi mă întrebau dacă nu cumva am venit în vacanţă şi am nimerit acolo. Soloporteros e o bază de antrenament cu hotel, masă asigurată, cu fizioterapeut, doctor, toate condiţiile. Am făcut câte două antrenamente pe zi, de câte două ore (10.00 - 12.00 şi 18.00 - 20.00). Şedinţele de pregătire au fost dure, după primele aveam febră musculară la spate şi la mâini. În timpul liber puteam face ce doream acolo. Era ca un resort, cu piscină, aqua-park şi săli de jocuri“, spune portarul.

Lucrau cu toţi antrenorii

La grupele de la Soloporteros activează antrenorii: Carlos Saavedra (care şi joacă fotbal la o echipa locală), Raimundo Sallas, Diego Cortes (tehnician la Club Atletico Colon de Santa Fe, în prima ligă din Argentina), Giuseppe Samele (fost portar al Venezuelei), Javier Ortiz, Juan San Roman, Esther Sullastres (portăriţa numărul 1 a Valenciei şi convocată mereu la Naţionala feminină a Spaniei) şi Jorge Bartual (fost portar la Valencia, Villareal şi fost antrenor de portari al reprezentativei Spaniei). Grupa la care s-a pregătit Rareş Tătar o avea Bartual, însă, spune constănţeanul, la fiecare antrenament, tinerii portari lucrau, prin rotaţie, cu toţi antrenorii.

„Ce mai fac fraţii Ilie şi Gică Popescu?”

În finala Ligii Campionilor din anul 2000, pe care Valencia a pierdut-o cu 0-3 în faţa lui Real Madrid, Jorge Bartual a fost rezerva lui Santiago Canizares. Pe banca de rezerve a Valenciei a luat loc atunci şi Adrian Ilie, care a fost apoi trimis pe teren în minutul 68. „Jorge Bartual m-a întrebat de Adrian şi de Sabin Ilie şi de Gică Popescu. Auzise de problemele acestuia“, spune Rareş Tătar. Unii dintre copiii care se pregăteau în camp participă de mulţi ani la Soloporteros. „O parte dintre băieţi se cunoşteau foarte bine cu antrenorii. Ei aşa îşi fac vacanţa, nu merg în altă parte, vin în campus şi îmbină utilul cu plăcutul. E foarte frumos. Îmi pare rău că n-am mers mai demult acolo. Un coleg de la grupa mea joacă acum la Athletic Bilbao, fiind văzut şi selecţionat la Soloporteros. Cât am stat eu acolo au venit şi câţiva scouteri de la Atletico Madrid“, arată portarul din Constanţa, care a rămas în contact şi ţine legătura cu cei de la Soloporteros.

S-a pregătit şi o portăriţă de 16 ani

Tânărul de 17 ani a rămas impresionat de cum se pregătesc portarii în tabăra de pregătire spaniolă. „N-am lucrat niciodată după aşa metode. E ca la echipele mari. Şi nu se uitau la vârstă, toate grupele aveau aceeaşi idee a antrenamentelor“, a arătat Rareş Tătar. În ultima zi, acesta a participat la un antrenament special, Bătălia Portarilor, iar la ceremonia de final, pe lângă diplomă (primită de toţi participanţii), Rareş Tătar a intrat şi în posesia Mănuşii de Aur, o distincţie specială, acordată unui singur portar de la grupă, care i-a impresionat pe antrenori. „M-am simţit foarte bine la Soloporteros. Am fost primit bine şi am legat prietenii. Eram un grup de şase - opt jucători care ne înţelegeam excelent. Între cei 64 de participanţi s-a aflat şi o portăriţă de 16 ani, la grupa 2001“, a arătat constănţeanul.

Tatăl său a fost junior al Stelei

Rareş Tătar a început fotbalul la 7 ani, la FC Farul, cu regretatul antrenor Sevastian Iovănescu, după care, timp de un an şi jumătate (până în vara lui 2010), a activat la Academia Hagi, unde a fost pregătit de Dan Rădulescu şi Marius Codescu. S-a întors apoi în curtea „marinarilor“, lucrând cu antrenorul Ionel Melenco, iar din sezonul viitor va activa la o altă echipă. Rareş a făcut fotbal urmând exemplul tatălui său, care, de fel din Bucureşti, a fost junior la Steaua. Actualul goal-keeper nu a jucat de la început în poartă. Întâi a fost fundaş central, după care, pe parcurs, a devenit portar, „pentru că mi se părea că e mai uşor“. Tânărul de 1,84 m mai are un an de juniorat la fotbal. Învaţă la Liceul Teoretic „Decebal“ din Constanţa, la toamnă intrând în clasa a 12-a.




Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Rares

08 Jul, 2016 22:28

Multumesc mult!

MELENCO IONEL

08 Jul, 2016 00:05

Felicitari!

Rares

06 Jul, 2016 00:30

Multumesc mult! Sa dea Dumnezeu!

Ovi

05 Jul, 2016 23:17

Bravo Rares! Felicitari pentru reusita si tine-o tot asa! Vei ajunge un mare jucator!!!

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.