Campioana olimpică Tecla Marinescu Borcănea, la „Memorialul Ştefan Aftenie“ „Nea Fane s-a născut să fie antrenor şi să scoată campioni“ (galerie foto + video)

Ediţia a treia a „Cupei Farul - Memorialul Ştefan Aftenie“ la kaiac-canoe s-a desfăşurat sâmbătă, la baza nautică a CS Farul Constanţa, amplasată pe malul lacului Siutghiol
 
Organizată în memoria fostului mare antrenor Ştefan Aftenie, întrecerea a reunit la start sportivi şi sportive de la CS Farul, LPS „Nicolae Rotaru“ Constanţa, LPS Dăbuleni, CSM Călăraşi şi Olimpia Bucureşti. S-a concurat la categoriile juniori 1, 2 şi 3, masters şi agrement, participând în jur de 80 de sportivi. La întrecere a fost prezentă şi Tecla Marinescu Borcănea, campioană olimpică la kaiac 4 pe distanţa de 500 m în 1984, la Los Angeles, dar şi alţi campioni, precum Iosif Chirilă, Romică Haralambie sau Gabriel Culea. 
 
Gazdele de la CS Farul (Ilie Floroiu - director, Sorin Başturea - director adjunct şi Dumitru Mihăilescu - expert sportiv) au subliniat rolul pe care l-a avut Ştefan Aftenie în sportul constănţean şi românesc şi le-au urat oaspeţilor succes în pregătire, întrecerea de la Constanţa fiind o etapă de verificare pentru întrecerile oficiale următoare. „Le mulţumim tuturor pentru prezenţă şi le dorim să urce cât mai sus pe scara performanţei, să ajungă la Jocurile Olimpice“, a spus şi Maria Aftenie, cea care i-a fost soţie regretatului Ştefan Aftenie.

„Mi-e dor de el şi simt în continuare că e aici“

„A fost un eveniment special pentru mine, de suflet. Am făcut tot posibilul să vin. Nea Fane a fost pentru noi tată, prieten, frate şi coleg. Marcela n-a fost soţia lui, ci, ca şi noi, colega şi prietena lui. Am depus o muncă infernală de când eram de vârsta acestor copii care participă acum la memorial. Am devenit performere datorită lui. Nea Fane era omul care s-a născut să fie antrenor şi să scoată campioni. Merită acest memorial (n.r. emoţia o învinge şi îi dau lacrimile). Mi-e dor de el şi simt în continuare că e aici. Ştefan Aftenie a lăsat o moştenire deosebită, iar şcoala constănţeană de kaiac-canoe produce în continuare, ceea ce mă bucură. Să dea Dumnezeu ca aceşti copii să fie conştienţi de ceea ce fac şi să practice acest sport cu responsabilitate. La prima vedere, promit, acum rămâne să demonstreze acest lucru. Nu ştiu când va mai avea Constanţa o campioană olimpică la kaiac-canoe, eu sper în curând, chiar dacă e foarte greu. În sport, lupta e ca şi în viaţă. După ce am plecat de la CS Farul, eu 80% am muncit singură. L-am purtat pe nea Fane în inimă, în dorinţa mea şi în forţa mea de a merge până sus“, a declarat constănţeanca Tecla Marinescu Borcănea, cea care, pe lângă titlul olimpic, este şi medaliată de două ori cu bronz la Campionatele Mondiale, în 1983 (Tampere) şi 1986 (Montreal).

Ştefan Aftenie i-a fost ca un părinte

„Sunt foarte bucuros că m-am reîntors, cu ocazia acestei competiţii, de unde am plecat, la clubul Farul, care m-a descoperit şi la care am început performanţa. Mă bucur de asemenea să fiu alături de mari personalităţi ale sportului. Domnul profesor Aftenie mi-a fost în primul rând ca un părinte şi apoi antrenor. Mulţumim că atât dânsul, cât şi Marcela Aftenie au avut grijă de noi şi ne-au îndrumat către marea performanţă. În decembrie anul trecut, am renunţat la activitatea competiţională. Aşa am şi putut fi prezent acum la «Cupa Farul - Memorialul Ştefan Aftenie». Până atunci, eram la lot şi nu puteam ajunge la asemenea acţiuni. Momentan, nu activez în antrenorat, vedem pe viitor. În sportul nostru, a fost o perioadă mai dificilă, însă, cu ocazia Campionatelor Europene, care urmează, România se va mobiliza, pentru a se menţine în frunte“, a precizat Iosif Chirilă, campion mondial şi ocupant al locurilor 6 şi 11 la Jocurilor Olimpice, la ediţiile de la Beijing (2008), respectiv Londra (2012).

Vremea a ţinut cu participanţii

Antrenor, alături de mama sa, Maria Aftenie, şi de Alina Chirilă, la secţia de kaiac-canoe a CS Farul, Gabriel Aftenie s-a declarat mulţumit de modul în care a decurs competiţia de sâmbătă. „La această ediţie, totul a fost ca la carte în ce priveşte condiţiile atmosferice. La ediţiile trecute, ba a plouat, ba a bătut vântul. Le mulţumim cluburilor pentru participare, ca şi marilor noştri campioni care ne-au onorat cu prezenţa. În momentul de faţă, este greu de scos campioni, copiii din ziua de azi nu prea mai sunt atraşi de sport. Dar sunt şi copii cu o altă optică, iar acestora încercăm să le insuflăm dragostea pentru mişcare, exerciţiu fizic şi performanţă. Pe cei cărora le place apa îi invităm la Baza Nautică a CS Farul, unde, după ce se plimbă de două - trei ori cu barca, vor descoperi că în sportul nostru este altfel faţă de orice altă disciplină. La Campionatul Mondial de tineret şi juniori, care se vor desfăşura la Bascov, sportiva noastră Daniela Varona va trage, s-ar putea, în trei probe şi sperăm să urce pe podium. La lotul de tineret îl avem pe Ionel Ciornei, iar pe Angelo Mercur, la selecţionata de juniori. Vom vedea ce echipaje se vor face“, a arătat Gabriel Aftenie.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Campioana olimpică Tecla Marinescu - Borcănea, prezentă la „Cupa Farul - Memorialul Ştefan Aftenie“ (galerie foto+video)

08 Jul 2017 3349