„Cavalerii” constănţeni de fotbal şi reprezentanţii rugby-ului fac front comun împotriva violenţei Arbitri alergaţi cu sabia la un meci de juniori (galerie foto)

Arbitrii constănţeni de fotbal rămân în continuare indisponibili pentru partidele competiţiilor judeţene. „Cavalerii” acuză refuzul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa de a dialoga pe marginea problemelor ridicate şi spun că nu le garantează nimeni că, dacă se întorc pe teren, nu vor fi bătuţi din nou. Confraţii de la rugby le-au avansat arbitrilor varianta de a protesta altfel, arbitrând cu banderolă sau pe gratis, însă această soluţie a căzut. La Comisia Judeţeană de arbitri a ajuns decizia scrisă prin care AJF l-a demis pe fostul şef al „fluieraşilor” constănţeni, Aurel Oniţa. Asistentul FIFA a declarat însă că va ataca în instanţă acestă hotărâre.
 
Ultima şedinţă a Comisiei Judeţene de Arbitri de Fotbal a fost prezidată tot de Aurel Oniţa, deşi acesta fusese demis săptămâna trecută de Comitetul Executiv al AJF Constanţa. Oniţa a spus că a solicitat, în ziua şedinţei, decizia scrisă a demiterii, însă, cum nu a primit-o, a condus întâlnirea arbitrilor. La şedinţă a fost prezent şi Lucian Cârjă, preşedintele interimar, care a acceptat să-i lase locul la prezidiu asistentului FIFA („N-am nicio problemă, Aurel”), când i s-a spus că lui Oniţa nu i-a parvenit documentul. „Analizând ultimele etape, am constatat câteva nereguli. Au fost delegaţi la meciuri câte un arbitru sau doi. După părerea mea, se putea face altfel. Se puteau cupla câte trei arbitri la o confruntare, iar alte partide, rămase descoperite, se puteau reprograma. Apoi, am înţeles că au oficiat arbitri care nu au vizita medicală şi testele luate. Nu ştiu dacă acele jocuri au fost omologate, nu e treaba noastră. Voi face un raport la AJF prin care voi anunţa cele întâmplate în ultima perioadă. Am încercat o mediere astăzi (n.r. joi). Am fost la AJF, am vorbit cu preşedintele Vasile Mihu, care nu vrea însă sub nicio formă să discute şi să rezolve problemele avansate.

Singurul lucru pe care l-am înţeles e că va face o Adunarea Generală şi cei vinovaţi vor fi pedepsiţi. Din punctul meu de vedere, nu e nimeni vinovat, arbitrii au uzat de pârghia regulamentară de a-şi declara indisponibilitatea. Am cerut doar ca cei care bat arbitrii să fie pedepsiţi, iar sancţiunile să fie publice. Nu se doreşte însă acest lucru. Vasile Mihu a spus că e nevoie de întrunirea tuturor echipelor pentru aceasta şi nu înţeleg de ce. În acest mod, violenţa în fotbalul constănţean nu va fi eradicată”, le-a spus Aurel Oniţa arbitrilor. În urma acuzatei lipse de colaborare a arbitrilor cu AJF, un alt asistent, Sebastian Stoianof, va demara o acţiune sindicală, prin intermediul Sindicatului Arbitrilor din România, care e afiliat la sindicatul naţional. Până la încheierea ședinței, la Comisie a ajuns și decizia AJF de demitere a lui Aurel Onița, împotriva căreia acesta se va adresa instanţei.
 
„Este inadmisibil ca un copil de 15 ani să fie fugărit cu lanţul prin porumb!”
 
La ședința arbitrilor a fost prezent și un grup de la rugby, format din arbitri (Robert Diaconescu - şeful „cavalerilor” dobrogeni, Marius Grigore, Marius Ţugurel, Edi Ploţchi, Ionuţ Damaschin), antrenori (Nicolae Radu Mocanu, Victor Bezuşcu) şi un jucător, Cristi Cornei (al doilea căpitan al RCJ Farul), care urmează momentan şi cursurile de arbitri. Reprezentanţii rugby-ului constănţean și-au declarat solidaritatea cu colegii de la fotbal în ce privește asigurarea securității la meciuri. „Cavalerii” de la rugby le-au dat celor de la fotbal o minge cu autografe, având loc și un dialog pe marginea problemelor care i-au determinat pe o parte dintre „fluierașii” de la fotbal să-și declare indisponibilitatea la meciuri. „Ne doare ce auzim că păţesc arbitrii de fotbal. E inadmisibil ca un copil de 15, 18 sau 20 de ani, arbitru, să fie fugărit cu lanţul prin lanul de porumb. Acestea sunt scene demne de Evul Mediu, nu de România anului 2013. N-am cuvinte să descriu situaţia voastră din punctul de vedere al securităţii la meciuri. Tragem şi noi un semnal de alarmă”, a spus arbitrul internaţional Robert Diaconescu. Câţiva arbitri de fotbal au vrut să afle dacă problemele cu care se confruntă ei le trăiesc şi confraţii de la rugby.

Diaconescu a spus că în lumea balonului oval e transparenţă decizională, iar jucătorii dobândesc de mici respect faţă de arbitri. De asemenea, Robert nu s-a confruntat cu situaţia de a arbitra un jucător care a fost eliminat etapa precedentă. „La noi se întâmplă etapă de etapă”, i s-a strigat din public. „Eu aş fi revoltat într-o asemenea situaţie. Aş căuta speţa la Comisia de Disciplină şi aş scrie în raport. Iar dacă greşeşte, l-aş da iar afară pe respectivul jucător”, a răspuns Diaconescu, un arbitru hotărât şi intransigent, care impune respect şi căruia i se zice „Red-man”, pentru cartonaşele roşii acordate. Acesta a mai spus că la meciurile divizionare de rugby gazdelor li se impune asigurarea securităţii la meciuri, cu stewarzi, poliţie şi jandarmi, şi însoţirea brigăzii 60 de kilometri în afara localităţii. „Noi ne protejăm singuri!”, a mai strigat un arbitru din sală. „Dacă nu sunt forţe de ordine, puţină educaţie se poate face cu echipele, dacă se vrea”, a mai spus Diaconescu. „Nu se vrea”, l-a asigurat un alt arbitru.
 
Au intrat cu maşina pe teren
 
„Cavalerii” de la fotbal au venit cu exemple în ce priveşte violenţa şi aspectele neregulamentare pe care le constată la partidele din judeţ. „Unii arbitri au fost sechestraţi în maşină, pe stradă. Au sunat, normal, la 112. AJF-ul ne-a spus: «Ce faceţi, ne arestaţi?». Incredibil! La o altă confruntare, un arbitru a luat un pumn şi a căzut în stare de inconştienţă. Chiar şi aşa, tot dădeau cu picioarele în el. Am trimis în martie adresă la Comisia contra Violenţei în Sport, iar acest incident a avut loc în noiembrie. Nu s-a luat nicio măsură în acest interval. Trebuie să moară cineva ca să se intervină? S-a discutat apoi pe marginea acestui caz o oră dacă a fost sau nu penalty.

Doctora nu a mai rezistat şi a răbufnit: «Omul era să moară, ce vorbim noi aici?». Alt exemplu. Un spectator intră pe teren, loveşte arbitrul, iar Comisia de Disciplină decide rejucarea meciului! Culmea este că echipa oaspete nu are nicio reacţie şi acceptă, deşi aceasta implica alte cheltuieli”, a arătat Aurel Oniţa. „La finalul unei partide, un jucător pe care îl eliminasem a venit la mine şi mi-a cerut să-i dau carnetul de legitimare că etapa viitoare are meci important. La refuzul meu, mi-a spus că oricum îl va lua de la AJF”, a arătat şi Marian Carson. „Fratele meu mi-a povestit că, la un meci de juniori, arbitrii au fost alergaţi cu sabia”, a punctat Fernando Costache. Un alt arbitru a dezvăluit că la o partidă câţiva spectatori au intrat cu maşina pe teren.
 
40 de etape de suspendare şi amendă babană

 
Antrenor la echipa de rugby Cleopatra Mamaia (lideră la juniori) şi selecţioner al lotului naţional Under-17 al României, fost rugbyst la Farul şi în Franţa, Nicolae Radu Mocanu i-a sfătuit pe arbitrii de la fotbal să încerce să discute cu cluburile, să încerce o apropiere faţă de acestea, pentru a fi eliminate violenţa şi aspectele neregulamentare. „Nu prea avem cum. În primul rând, la judeţ, majoritatea echipelor se strâng în ziua meciului, astfel că nu avem cu cine discuta. Apoi, la fotbal, iese un adevărat scandal dacă arbitrii discută cu cluburile”, a spus Marian Carson. „Insistaţi, nu cedaţi, nu vă lăsaţi! Fiţi uniţi!”, a spus Robert Diaconescu. „La noi, la rugby, arbitrul este cel care ne ajută să învăţăm acest sport. Colaborăm mult între noi. Este adevărat că şi pedepsele aplicate jucătorilor sunt dure. Dacă loveşti la corp un jucător căzut, primeşti zece etape de suspendare. Dacă îl calci pe cap, te poţi alege şi cu 40 de etape şi cu 100 de lei amendă pentru fiecare etapă. Un antrenor a pus mâna pe arbitru ca să-i spună ceva şi a primit şase etape şi 600 de lei. Trebuie să respectăm cu toţii legea şi să respectăm sportul. În ce priveşte problema voastră, trebuie parcurşi nişte paşi şi, foarte important, trebuie răbdare. Şi la noi erau arbitri bătuţi, dar acum s-a redus acest fenomen”, a spus Nicolae Radu Mocanu.
 
„Beau tot meciul, iar apoi ne aleargă”
 
În final, băieţii de la rugby au venit cu ideea ca, pentru ca fotbalul să nu aibă de suferit, arbitrii să renunțe la forma extremă de protest, indisponibilitatea, și să tragă un semnal de alarmă altfel: arbitrând cu banderolă albă sau fără bani la toate partidele ori măcar la meciurile de copii și juniori, soluție îmbrățișată și de Aurel Onița, care a spus: „Echipele nu au nicio vină că AJF nu ia măsuri”. Decizia „cavalerilor” protestatari a rămas însă neschimbată: indisponibilitatea până la finele anului. „Acest boicot nu duce nicăieri. Puteţi protesta şi în alt mod. Daţi dovadă de înţelepciune!”, a mai încercat Robert Diaconescu. „Procedam aşa dacă eram într-o lume civilizată. Însă, la noi, trei inşi beau tot meciul, iar apoi, după ce se încheie partida, sar şi ne fugăresc. Am scris mereu în rapoarte aceste probleme, dar nu s-au luat măsuri”, a spus Marian Carson. „S-a ajuns prea departe. Am avea răbdare dacă ni s-ar asigura securitate la meciuri şi dacă AJF ar dialoga cu noi.

Eu aş renunţa la baremul de arbitraj ca să-l folosească echipele la asigurarea securităţii. Nu am însă nicio garanţie că, dacă revenim pe teren, violenţele vor înceta. Din punctul meu de vedere, e inacceptabil ce se întâmplă. Nu mi se pare normal ca arbitrii nemulţumiţi de unele probleme care se pot rezolva imediat să fie numiţi grevişti sau revoluţionari. Conlucrarea sau medierea lipsesc cu desăvârşire”, a spus şi Mihai Pericleanu. Un alt arbitru, Dumitru Mihal, a venit cu ideea ca, în semn de protest, „cavalerii” să poarte la meciuri pe tricouri diverse mesaje împotriva violenţei, însă această soluţie nu poate fi pusă în practică. „Ne deranjează că nu discută nimeni cu noi”, a arătat şi Laurenţiu Ciuchiţă.
 
Războiul celor două roze
 
După plecarea colegilor de la rugby însă, unitatea arbitrilor, atât de mult cerută de primii, a arătat nenumărate fisuri, scârţâind serios. Cele două tabere, cei indisponibili şi cei care au ales să arbitreze în continuare, şi-au spălat rufele în familie. Atmosfera s-a tensionat şi ambele grupuri şi-au aruncat acuze. Unul dintre cei care nu protestează, Vasile Ştefan Cârstocea, a spus: „De ce suntem scoşi noi ţapi ispăşitori? Ne-am gândit în primul rând la echipe. Nu mi se pare normal ca cei indisponibili să declare de noi că suntem de acord cu ce se întâmplă în judeţ. Eu nu am fost tratat cu respect de unii colegi. De ce nu se întreabă însă nimeni cum de aceiaşi oameni sunt implicaţi constant în scandaluri? Eu de ce nu am avut parte de asemenea incidente?”. Unul dintre cei la care s-a făcut referire din acest punct de vedere, Laurenţiu Ciuchiţă, a fost apărat de colegi, care au spus că acesta ia măsuri pe teren şi nu face rabat de la regulament.

Fostului şef al Comisiei, Aurel Oniţa, i s-a reproşat că i-a catalogat drept „nedemni” pe cei care nu protestează prin indisponibilitate, însă asistentul FIFA a spus că nu s-a referit la aceştia. Un alt subiect care a aprins spiritele a fost cel al ameninţărilor, fiecare tabără acuzând-o pe cealaltă. „Am fost ameninţat de Laurenţiu Ciuchiţă că nu voi mai fi respectat”, a spus Servin Gheldiagi, un tânăr arbitru care e disponibil la meciuri. „Am fost sunaţi de Cătălin Florescu că nu vom mai avea viitor în arbitraj”, a arătat Valentin Gheorghe, un „cavaler” protestatar. Cei care şi-au declarat indisponibilitatea s-au arătat nemulţumiţi şi de faptul că preşedintele interimar al Comisiei, Lucian Cârjă, a arbitrat. „Să nu deschidem un alt front, arbitri - observatori. Cei care se duc să arbitreze nu trebuie blamaţi”, a cerut un observator, Ioan Gheorghică. Marian Carson le-a spus colegilor săi din cealaltă tabără că, dacă protestul va reuşi, vor avea de câştigat şi ei, poate mai mult decât cei care au decis să nu mai arbitreze momentan.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Marcel Lică, în mijlocul familiei și al prietenilor cu ocazia zilei sale de naștere

30 Jun 2020 4995

Ioan Gheorghică, şeful arbitrilor din Constanţa, a devenit bunic „Aşa arată un tataie şmecher la 55 de ani“

25 Oct 2017 3927

Constănţeanul Aurel Oniţă, asistent la semifinala Dinamo-Steaua din această seară

03 Mar 2016 2271

Fostul şef al arbitrilor constănţeni Asistentul Aurel Oniţa, în doliu

05 Sep 2015 3812

Asistentul FIFA Aurel Oniţa, din Constanţa, delegat la meciul Everton - FC Krasnodar

10 Dec 2014 2260

Cătălin Florescu a preluat şefia Comisiei Judeţene de Arbitri „Bilă neagră pentru «grevişti»“

10 Jul 2014 4368

Vasile Mihu, votat preşedinte de onoare Lucian Cîrjă l-a învins pe Dennis Şerban la alegerile pentru şefia AJF Constanţa (galerie foto)

07 Jul 2014 4459

Toate meciurile din Liga a IV-a s-au jucat, deşi la patru dintre ele Comisia de Arbitri nu a făcut delegări

02 Jun 2014 2941