Sport

Ce spun constănţenii şi directorul DJST Plată pentru accesul pe pista stadionului „Farul“. Cine trebuie să achite un abonament lunar (galerie foto)

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa a instituit unele reguli în ce priveşte accesul în baza sportivă „Farul“ şi pe pista de atletism a stadionului principal pentru persoanele fizice, cele care nu sunt angrenate în activităţi ale cluburilor sportive
 
Astfel, persoanele fizice vor avea acces pe pista arenei numai pe baza unei legitimaţii eliberate de DJST Constanţa, după ce plătesc un abonament lunar. Copiii până în 14 ani au însă acces gratuit. De asemenea, s-a instituit şi un orar săptămânal de folosire a pistei de atletism de către aceste persoane. Mariana Solomon, directorul DJST Constanţa, a explicat de ce s-au luat aceste măsuri.
 
Proprietate publică a statului şi aflată în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin DJST Constanţa, baza sportivă „Farul“ era transmisă, prin Hotărârea Guvernului nr. 666/12 iulie 2001, în folosinţa gratuită a CS FC Farul Constanţa, pe o perioadă de 49 de ani. Clubul constănţean a intrat însă în faliment în 2016, iar complexul sportiv s-a degradat constant în ultimii ani, având nevoie stringentă de reabilitare. Pe 12 mai a.c., a intrat în vigoare o altă hotărâre de Guvern, prin care dreptul CS FC Farul de folosinţă gratuită asupra bazei sportive a fost revocat. Ulterior, între 6 şi 9 iunie a.c., s-a derulat procesul de predare a bazei către minister. În continuare, e de văzut în administrarea cui va ajunge complexul sportiv, în condiţiile în care atât Consiliul Judeţean Constanţa, cât şi Consiliul Local Constanţa şi-au exprimat intenţia de a-l prelua.

Programul orar 

Pe pista de atletism a stadionului „Farul“, se desfăşoară antrenamente ale sportivilor, dar, până luni, 3 iulie, aveau acces şi constănţeni simpli, persoane „civile“, care nu erau fie sportivi, fie antrenori, fie persoane care derulau activităţi în cluburi sportive. DJST Constanţa a instituit unele măsuri care privesc accesul acestor persoane fizice. Astfel, ele vor putea intra pe pistă numai pe baza unei legitimaţii eliberate de Direcţie, abonamentul lunar fiind în valoare de 150 de lei. Copiii până în 14 ani vor avea însă acces gratuit. Programul persoanelor fizice de acces pe pistă este următorul: de luni până vineri - în intervalele orare 6.00 - 8.00 şi 18.30 - 20.30; sâmbătă - 12.00 - 18.00. Duminica, nu au acces.

Pe unde se face accesul în bază 

Accesul pietonal în baza sportivă se face pe la porţile de pe străzile Primăverii (pe la stadionul de rugby) şi Ion Andreescu, iar accesul auto - pe la strada Ion Andreescu, însă persoanele fizice nu au acces cu maşina jos, în curtea clubului (la pavilionul administrativ), ci în parcarea de sus, de lângă terenul sintetic. În parcarea din faţa sediului administrativ jos au acces cu maşina numai profesorii şi antrenorii, dar şi cei de la rugby, pe baza tabelelor cu numărul de înmatriculare ale autovehiculelor.

 „Ştim cu toţii că acolo era o dezorganizare totală“ 

„DJST Constanţa nu are puterea financiară să administreze şi să investească în stadion. Încă din 2010, există un ordin de ministru, numărul 2.345, de închiriere a bazelor sportive. Deocamdată, noi trebuie să respectăm acest ordin. Până la preluarea de către autorităţi, încercăm să păstrăm baza sportivă măcar aşa cum este, să nu se deterioreze mai mult. Ştim cu toţii că acolo era o dezorganizare totală. Toţi se plângeau că e dezordine. Şi sportivii, şi cei care veneau separat. Începem să aşezăm puţin lucrurile şi să facem un pic de ordine. Deja ieri (n.r. luni) au venit cinci persoane, au achitat taxa şi au ridicat legitimaţiile. Nu se mai încurcă sportivii cu cei care vor să facă pregătire pentru ei. Antrenamentele sportivilor erau tot timpul perturbate. Am întocmit un program în care fiecare îşi desfăşoară activitatea separat. Trebuie să ne respectăm unii pe alţii“, a declarat directorul DJST Constanţa, Mariana Solomon.

 „Această taxă este complet nejustificată“

 Unele persoane au criticat însă decizia direcţiei constănţene de a institui acest abonament de acces pe pistă pentru persoanele fizice. „Felicitări DSJT Constanţa (Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret), pentru decizia de a impune taxa de 150 de lei tuturor celor care aleg să aibă un stil de viaţă sănătos şi să se antreneze pe stadionul Farul! Această taxă este complet nejustificată, întrucât starea terenului de pe stadion este deplorabilă, sportivii nu au condiţiile necesare desfăşurării corespunzătoare a unui antrenament (nu există vestiare, tribunele sunt în stare foarte degradată etc.) şi valoarea unui asemenea «abonament» este total supraestimată. Stadioane respectabile, care oferă condiţii cetăţenilor, atât prin aspect, cât şi prin calitate, din Bucureşti, Cluj, Galaţi, Timişoara etc. sunt gratuite!“, a postat cineva pe Facebook.

 „Arată jalnic acel stadion“ 

„Ce înseamnă acei 150 de lei? Nici la o sală unde sunt dotări, curăţenie, aparate, saună nu e abonament de 150 de lei. Aici ce îţi oferă? Arată jalnic acel stadion“, a scris altcineva. „În ultima vreme, am văzut din ce în ce mai mulţi părinţi care veneau cu copiii la stadion ca să facă sport. Dacă facem un calcul foarte simplu, o familie cu doi copii ar trebui să achite 600 de lei lunar pentru a face nişte activităţi în aer liber într-un spaţiu organizat!“, a fost opinia altei persoane.

 „Suma e rezonabilă“ 

Suma de 150 de lei a fost stabilită prin decizie a directorului DJST Constanţa. „Din punctul meu de vedere, suma e rezonabilă, care poate asigura măcar curăţenia pistei. Sunt mai multe probleme acolo, pe care, cu răbdare, încercăm să le rezolvăm. Suma merge în întreţinere, trebuie făcută curăţenie, plus că trebuie rezolvate alte multe lucruri. Nu-i poţi mulţumi pe toţi oamenii, dar am vrut să punem o ordine. Am primit reclamaţii că se făceau grătare pe stadion, că se intra pe pistă cu maşina, cu bicicletele sau cu rolele“, a precizat Mariana Solomon, care a repetat că abonamentul nu îl achită şi copiii sub 14 ani.

 „Pe National Arena intri când şi cum vrei?“ 

Sunt însă şi voci care îmbrăţişează instituirea unor măsuri de disciplinare a accesului pe pista de atletism. „Erau destui cei care jucau fotbal pe suprafaţa de joc. Dăm exemple Cluj şi Timişoara, dar acolo oamenii au altă mentalitate. Încă ceva: pe National Arena intri când şi cum vrei? Eu iţi zic că nu. La Galaţi? E păzit şi stadionul de acolo, nu ai voie pe suprafaţa de joc“, a spus altcineva, în mediul virtual. „La Galaţi, ai pe lângă stadionul central încă cel puţin 3-4 stadioane şi locuri amenajate special pentru sport în aer liber! Cluj? Timişoara? Nu mai vorbesc...! În plus, nu putem compara calitatea acelor arene cu stadionul Farul (gazon, infrastructură)!“, a primit cel de sus replica de la o altă persoană. 

Da pentru taxă, dar cu o altă valoare 

„Eu cred sincer că trebuia introdusă o taxă! Nu înjuraţi! Numai că un 40, maximum 50 de lei era un preţ decent. Trebuie întreţinută baza, plătită firma de pază, angajaţi etc. Trebuie ţinut cont însă de cum arată baza...“, a mai scris cineva pe reţeaua de socializare. „Răspunderea şi responsabilitatea sunt foarte mari. Cred că este în interesul tuturor să încercăm să punem un pic lucrurile în ordine. Încercăm cât de cât să ţinem stadionul pe linia de plutire. Facem nişte paşi până la preluare. Cât mai este în administrarea noastră, încercăm să menţinem lucrurile aşa cum sunt“, a mai precizat Mariana Solomon.
 
Sursa foto: 1 - ZIUA de Constanţa, galerie - Facebook 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Alergator

08 Jul, 2017 17:54

Cei care intrau pe stadion sa alerge, si doar sa alerge, de ce sunt alungati? Pentru ca nu au taiat iarba? Si daca vor plati 150 lei/luna se va taia iarba de toti banii ? :/

Bogdan

05 Jul, 2017 01:55

Am fost unul din suporterii Farului care a muncit aproape in fiecare zi la curatirea tribunelor si am observat ca veneau foarte multe persoane pe pista sau pe gazon pt tot felul de activitati, dar nici unul timp de 2 saptamani nu a venit in tribuna sa dea cu o matura sau sa rupa buruienile. Ma bucur ca cineva ii pune la respect pe acesti "sportivi amatori" pt ca in timp ce noi faceam curatenie unii din ei ne luau si la misto

Articole asemanatoare

Formaţia ialomiţeană a ratat şi un penalty SSC Farul, învinsă de Abatorul Slobozia. Ce a declarat antrenorul Petre Grigoraş (galerie foto+video)

22 Jan 2018 1285

Imagini de la eveniment SSC Farul, înfrângere în amicalul cu Abatorul Slobozia. Constănțenii au testat şi trei fotbalişti străini (galerie foto+video)

20 Jan 2018 2025

„Marinarii“ au efectuat vizita medicală Meciul SSC Farul - Abatorul Slobozia se joacă pe stadionul „Farul“ (galerie foto)

20 Jan 2018 1026

SSC Farul a demarat pregătirea. Ce jucători ţinteşte Petre Grigoraş - „Obiectivul e atât de clar, încât nu avem timp de experimente“ (galerie foto)

16 Jan 2018 1480

Imagini de la eveniment S-a reunit SSC Farul Constanţa. Primul transfer. Sâmbătă, e programat un meci amical (galerie foto)

15 Jan 2018 1117

SSC Farul Constanţa încheie astăzi vacanţa. Mai mulţi jucători noi, prezenţi la reunire

15 Jan 2018 2222

SSC Farul Constanţa s-a înţeles cu un fotbalist de la FC Voluntari

11 Jan 2018 1093

Sâmbătă, la SSC Farul sunt alegeri pentru Consiliul Director. Nouă persoane înscrise

09 Dec 2017 1151

Senatorul Ştefan Mihu, Denis Alibec şi alţi foşti fotbalişti ai FC Farul, printre membrii cotizanţi ai SSC Farul (galerie foto)

24 Nov 2017 1980

Simona Halep, alături de tatăl ei, Stere Halep, pe stadionul „Farul“ din Constanţa

24 Nov 2017 1162

„Adio, prieten drag!“ Lumea rugby-ului s-a despărţit de fostul mare jucător Mihai Holban

03 Nov 2017 4377

Imagini de la eveniment Fostul rugbyst Mihai Holban, condus pe ultimul drum. Cortegiul funerar a oprit şi la stadionul "Mihai Naca" (galerie foto)

02 Nov 2017 1542

Astăzi are loc înmormântarea fostului rugbyst Mihai Holban „Un mare sportiv, un tricolor extraordinar. Păcat! Dumnezeu să-l odihnească!“

02 Nov 2017 2079

UPDATE. Imagini de la eveniment Demolarea spălătoriei auto „La Stadion“ din Constanţa a continuat astăzi. Ce spun SSC Farul şi Giani Nedelcu (galerie foto+video)

01 Nov 2017 2827

UPDATE. Imagini de la eveniment A început demolarea spălătoriei auto "La Stadion", de la stadionul Farul din Constanţa (galerie foto+video)

31 Oct 2017 4050

Derby, sâmbătă, în Liga a 3-a. Cel mai aşteptat meci! SSC Farul se luptă cu Progresul 1944 Spartac pentru locul întâi

07 Oct 2017 1013

Atletism pe stadionul „Farul“ Copiii se întrec sâmbătă la Constanţa la Cupa Toamnei

06 Oct 2017 832

Sâmbătă e derby-ul! Progresul Spartac - SSC Farul Petre Grigoraş - „Cine crede că este lapte şi miere la Constanţa se înşală amarnic“

06 Oct 2017 1156

Va găzdui meciurile SSC Farul de acasă Stadionul din Techirghiol, omologat pentru Liga a 3-a

31 Aug 2017 1685

Unde va disputa SSC Farul meciul de pe teren propriu cu Unirea Slobozia

28 Aug 2017 1909

„Ne trebuie puţină răbdare. Nu se poate face totul bătând din palme“ Cine va prelua stadionul „Farul“?

19 Aug 2017 4807

Consultări cu antrenorii şi suporterii Pe ce stadion va juca SSC Farul meciurile de acasă din Liga a 3-a?

18 Aug 2017 4695

Variante de stadion pentru Liga a 3-a Fanii participă la o nouă acţiune de ecologizare la arena „Farul“

12 Aug 2017 1245

Două şedinţe în care se va decide viitorul SSC Farul Constanţa „Contăm pe prezenţa tuturor membrilor cotizanţi“

11 Aug 2017 1836

Constanţa a urcat de opt ori pe podium Răzvan Grecu, Ioana Manoliu şi Florentin Cojocaru, aur la atletism (galerie foto)

08 Aug 2017 1042

20 de ani de la ultimul titlu de campioană Ilie Floroiu - „Sper că rugby-ul va reînvia la Farul precum Pasărea Phoenix“ (galerie foto+video)

07 Aug 2017 2113

Rugby Legende ale Farului, din nou pe gazon, la 20 de ani de la cucerirea ultimului titlu de campioană a României (galerie foto+video)

05 Aug 2017 2148

Meci special, la Constanţa, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când Farul a cucerit ultimul titlu de campioană naţională (galerie foto)

04 Aug 2017 1104

Sâmbătă, se marchează împlinirea a 20 de ani de când Farul Constanţa a cucerit ultimul titlu de campioană naţională la rugby

03 Aug 2017 1332

Răzvan Bota, preşedintele RCJ Farul „E imposibil ca pe stadionul de rugby «Mihai Naca» să joace şi echipe de fotbal“

31 Jul 2017 3574

„Farul nu are termen de valabilitate! Farul nu are cum să moară!“ Anunţ important pentru toţi cei în care sălăşluieşte spiritul farist

31 Jul 2017 1760

UPDATE Mâine are loc prezentarea oficială a lui Petre Grigoraş şi a noului staff tehnic al SSC Farul

24 Jul 2017 2090

Ce fotbalişti au participat astăzi la primul antrenament al SSC Farul Constanţa (galerie foto + video)

18 Jul 2017 5030

Ionuţ Neagoe, campion balcanic Ioana Colibăşanu şi Iulian Dobrescu, medalii de aur la Naţionalele de atletism (galerie foto)

18 Jul 2017 1961

UPDATE. Ce a declarat Viorel Farcaş, după ce SSC Farul Constanța l-a anunțat antrenor principal

17 Jul 2017 6791

SSC Farul Constanța se reunește luni. S-au fixat primele amicale

16 Jul 2017 3951

Meci „în familie“ SSC Farul a întâlnit o echipă a suporterilor, pe stadionul Farul

29 Jun 2017 3291

SSC Farul, în Liga a 3-a! „Căci alb îmi este sufletul / Albastră inima / Şi totdeauna voi cânta / Pentru Farul Constanţa!“ (galerie foto+video)

26 Jun 2017 5426

Campionii Dobrogei! SSC Farul a promovat in Liga a 3-a (galerie foto + video)

24 Jun 2017 8496

Mergeţi, astăzi, la meciul SSC Farul - Pescăruşul Sarichioi? Iată ce trebuie să ştiţi!

24 Jun 2017 7177

Editorial Poveste de iubire. Farul şi suporterii săi. După un an cât un veac, din nou acasă!

24 Jun 2017 5203

Premii speciale pentru Kevin Tânjală şi Sezer Asan Academia Farul a urcat pe podium la „Tomis Challenge Cup“ (galerie foto)

24 Jun 2017 4440

Sâmbătă e ziua cea mare! SSC Farul sărbătoreşte, alături de fani, pe stadionul „Farul“, promovarea în Liga a 3-a

24 Jun 2017 5044

Pe stadionul „Farul“, se sărbătoreşte promovarea! SSC Farul aşteaptă spectatorii în număr mare la meciul cu Pescăruşul Sarichioi (galerie foto)

23 Jun 2017 4172

Până acum, s-au vândut peste 1.000 de bilete la meciul SSC Farul - Pescăruşul Sarichioi

22 Jun 2017 5866

S-au pus în vânzare biletele la meciul SSC Farul - Pescăruşul Sarichioi Provocare lansată pentru suporterii constănţeni (galerie foto)

22 Jun 2017 3559

SSC Farul a anunţat preţul biletelor la returul cu Pescăruşul Sarichioi

20 Jun 2017 4950

Ultimele pregătiri la stadionul Pescăruşul Sarichioi înaintea meciului cu SSC Farul Constanţa (galerie foto)

16 Jun 2017 3138

Fostul mare rugbyst Mihai Bucos, la Constanţa. Întâlnire emoţionantă „Farul trebuie să existe. Marile echipe nu mor niciodată“ (galerie foto)

15 Jun 2017 5628

SSC Farul - Pescăruşul Sarichioi Ora la care începe meciul de la Constanţa din dubla de baraj

14 Jun 2017 3734