Ce spun constănţenii şi directorul DJST Plată pentru accesul pe pista stadionului „Farul“. Cine trebuie să achite un abonament lunar (galerie foto)

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa a instituit unele reguli în ce priveşte accesul în baza sportivă „Farul“ şi pe pista de atletism a stadionului principal pentru persoanele fizice, cele care nu sunt angrenate în activităţi ale cluburilor sportive
 
Astfel, persoanele fizice vor avea acces pe pista arenei numai pe baza unei legitimaţii eliberate de DJST Constanţa, după ce plătesc un abonament lunar. Copiii până în 14 ani au însă acces gratuit. De asemenea, s-a instituit şi un orar săptămânal de folosire a pistei de atletism de către aceste persoane. Mariana Solomon, directorul DJST Constanţa, a explicat de ce s-au luat aceste măsuri.
 
Proprietate publică a statului şi aflată în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului, prin DJST Constanţa, baza sportivă „Farul“ era transmisă, prin Hotărârea Guvernului nr. 666/12 iulie 2001, în folosinţa gratuită a CS FC Farul Constanţa, pe o perioadă de 49 de ani. Clubul constănţean a intrat însă în faliment în 2016, iar complexul sportiv s-a degradat constant în ultimii ani, având nevoie stringentă de reabilitare. Pe 12 mai a.c., a intrat în vigoare o altă hotărâre de Guvern, prin care dreptul CS FC Farul de folosinţă gratuită asupra bazei sportive a fost revocat. Ulterior, între 6 şi 9 iunie a.c., s-a derulat procesul de predare a bazei către minister. În continuare, e de văzut în administrarea cui va ajunge complexul sportiv, în condiţiile în care atât Consiliul Judeţean Constanţa, cât şi Consiliul Local Constanţa şi-au exprimat intenţia de a-l prelua.

Programul orar 

Pe pista de atletism a stadionului „Farul“, se desfăşoară antrenamente ale sportivilor, dar, până luni, 3 iulie, aveau acces şi constănţeni simpli, persoane „civile“, care nu erau fie sportivi, fie antrenori, fie persoane care derulau activităţi în cluburi sportive. DJST Constanţa a instituit unele măsuri care privesc accesul acestor persoane fizice. Astfel, ele vor putea intra pe pistă numai pe baza unei legitimaţii eliberate de Direcţie, abonamentul lunar fiind în valoare de 150 de lei. Copiii până în 14 ani vor avea însă acces gratuit. Programul persoanelor fizice de acces pe pistă este următorul: de luni până vineri - în intervalele orare 6.00 - 8.00 şi 18.30 - 20.30; sâmbătă - 12.00 - 18.00. Duminica, nu au acces.

Pe unde se face accesul în bază 

Accesul pietonal în baza sportivă se face pe la porţile de pe străzile Primăverii (pe la stadionul de rugby) şi Ion Andreescu, iar accesul auto - pe la strada Ion Andreescu, însă persoanele fizice nu au acces cu maşina jos, în curtea clubului (la pavilionul administrativ), ci în parcarea de sus, de lângă terenul sintetic. În parcarea din faţa sediului administrativ jos au acces cu maşina numai profesorii şi antrenorii, dar şi cei de la rugby, pe baza tabelelor cu numărul de înmatriculare ale autovehiculelor.

 „Ştim cu toţii că acolo era o dezorganizare totală“ 

„DJST Constanţa nu are puterea financiară să administreze şi să investească în stadion. Încă din 2010, există un ordin de ministru, numărul 2.345, de închiriere a bazelor sportive. Deocamdată, noi trebuie să respectăm acest ordin. Până la preluarea de către autorităţi, încercăm să păstrăm baza sportivă măcar aşa cum este, să nu se deterioreze mai mult. Ştim cu toţii că acolo era o dezorganizare totală. Toţi se plângeau că e dezordine. Şi sportivii, şi cei care veneau separat. Începem să aşezăm puţin lucrurile şi să facem un pic de ordine. Deja ieri (n.r. luni) au venit cinci persoane, au achitat taxa şi au ridicat legitimaţiile. Nu se mai încurcă sportivii cu cei care vor să facă pregătire pentru ei. Antrenamentele sportivilor erau tot timpul perturbate. Am întocmit un program în care fiecare îşi desfăşoară activitatea separat. Trebuie să ne respectăm unii pe alţii“, a declarat directorul DJST Constanţa, Mariana Solomon.

 „Această taxă este complet nejustificată“

 Unele persoane au criticat însă decizia direcţiei constănţene de a institui acest abonament de acces pe pistă pentru persoanele fizice. „Felicitări DSJT Constanţa (Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret), pentru decizia de a impune taxa de 150 de lei tuturor celor care aleg să aibă un stil de viaţă sănătos şi să se antreneze pe stadionul Farul! Această taxă este complet nejustificată, întrucât starea terenului de pe stadion este deplorabilă, sportivii nu au condiţiile necesare desfăşurării corespunzătoare a unui antrenament (nu există vestiare, tribunele sunt în stare foarte degradată etc.) şi valoarea unui asemenea «abonament» este total supraestimată. Stadioane respectabile, care oferă condiţii cetăţenilor, atât prin aspect, cât şi prin calitate, din Bucureşti, Cluj, Galaţi, Timişoara etc. sunt gratuite!“, a postat cineva pe Facebook.

 „Arată jalnic acel stadion“ 

„Ce înseamnă acei 150 de lei? Nici la o sală unde sunt dotări, curăţenie, aparate, saună nu e abonament de 150 de lei. Aici ce îţi oferă? Arată jalnic acel stadion“, a scris altcineva. „În ultima vreme, am văzut din ce în ce mai mulţi părinţi care veneau cu copiii la stadion ca să facă sport. Dacă facem un calcul foarte simplu, o familie cu doi copii ar trebui să achite 600 de lei lunar pentru a face nişte activităţi în aer liber într-un spaţiu organizat!“, a fost opinia altei persoane.

 „Suma e rezonabilă“ 

Suma de 150 de lei a fost stabilită prin decizie a directorului DJST Constanţa. „Din punctul meu de vedere, suma e rezonabilă, care poate asigura măcar curăţenia pistei. Sunt mai multe probleme acolo, pe care, cu răbdare, încercăm să le rezolvăm. Suma merge în întreţinere, trebuie făcută curăţenie, plus că trebuie rezolvate alte multe lucruri. Nu-i poţi mulţumi pe toţi oamenii, dar am vrut să punem o ordine. Am primit reclamaţii că se făceau grătare pe stadion, că se intra pe pistă cu maşina, cu bicicletele sau cu rolele“, a precizat Mariana Solomon, care a repetat că abonamentul nu îl achită şi copiii sub 14 ani.

 „Pe National Arena intri când şi cum vrei?“ 

Sunt însă şi voci care îmbrăţişează instituirea unor măsuri de disciplinare a accesului pe pista de atletism. „Erau destui cei care jucau fotbal pe suprafaţa de joc. Dăm exemple Cluj şi Timişoara, dar acolo oamenii au altă mentalitate. Încă ceva: pe National Arena intri când şi cum vrei? Eu iţi zic că nu. La Galaţi? E păzit şi stadionul de acolo, nu ai voie pe suprafaţa de joc“, a spus altcineva, în mediul virtual. „La Galaţi, ai pe lângă stadionul central încă cel puţin 3-4 stadioane şi locuri amenajate special pentru sport în aer liber! Cluj? Timişoara? Nu mai vorbesc...! În plus, nu putem compara calitatea acelor arene cu stadionul Farul (gazon, infrastructură)!“, a primit cel de sus replica de la o altă persoană. 

Da pentru taxă, dar cu o altă valoare 

„Eu cred sincer că trebuia introdusă o taxă! Nu înjuraţi! Numai că un 40, maximum 50 de lei era un preţ decent. Trebuie întreţinută baza, plătită firma de pază, angajaţi etc. Trebuie ţinut cont însă de cum arată baza...“, a mai scris cineva pe reţeaua de socializare. „Răspunderea şi responsabilitatea sunt foarte mari. Cred că este în interesul tuturor să încercăm să punem un pic lucrurile în ordine. Încercăm cât de cât să ţinem stadionul pe linia de plutire. Facem nişte paşi până la preluare. Cât mai este în administrarea noastră, încercăm să menţinem lucrurile aşa cum sunt“, a mai precizat Mariana Solomon.
 
Sursa foto: 1 - ZIUA de Constanţa, galerie - Facebook 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Alergator

08 Jul, 2017 17:54

Cei care intrau pe stadion sa alerge, si doar sa alerge, de ce sunt alungati? Pentru ca nu au taiat iarba? Si daca vor plati 150 lei/luna se va taia iarba de toti banii ? :/

Bogdan

05 Jul, 2017 01:55

Am fost unul din suporterii Farului care a muncit aproape in fiecare zi la curatirea tribunelor si am observat ca veneau foarte multe persoane pe pista sau pe gazon pt tot felul de activitati, dar nici unul timp de 2 saptamani nu a venit in tribuna sa dea cu o matura sau sa rupa buruienile. Ma bucur ca cineva ii pune la respect pe acesti "sportivi amatori" pt ca in timp ce noi faceam curatenie unii din ei ne luau si la misto

Articole asemanatoare

Amical Dunărea Călărași - Farul Constanța cu șapte goluri, toate marcate în repriza a doua! Au învins gazdele (GALERIE FOTO)

19 Mar 2024 1524

Jandarmeria Mobilă Constanța asigură ordinea publică la meciul Farul Constanța vs. CFR Cluj

01 Mar 2024 427

Memorialul „Adrian Tinca“, festival de mini-rugby la Constanța

28 Feb 2024 963

Jandarmii din Constanța fac apel la respectarea ordinii la meciul de fotbal dintre Farul Constanța şi Oțelul Galați

24 Feb 2024 565

Cât costă biletele la meciul Farul Constanța – Oțelul Galați

20 Feb 2024 862

LIVE TEXT Surpriză mare! Campioana Farul Constanța, învinsă la Ovidiu de ultima clasată, Dinamo! (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Feb 2024 1337

Farul Constanța Meci aniversar, în iunie 2024, care va marca împlinirea a 23 de ani de la barajul istoric de la Bacău

04 Feb 2024 2748

Cât costă biletele de intrare la meciul Farul Constanța - FC U 1948 Craiova

22 Jan 2024 1603

Județul Constanța, lider detașat la investiții industriale! La nivelul județului sunt aproape 8.000 de lucrări deschise

21 Dec 2023 1236

Cât costă biletele de intrare la meciul Farul Constanța - Petrolul Ploiești

05 Dec 2023 1860

„17 ani de carieră frumoasă“ Erchian Ionus, din Medgidia, a pus capăt activității de arbitru. Ultimul său meci, pe stadionul „Steaua“ (GALERIE FOTO)

04 Dec 2023 3710

Misiunile de weekend ale jandarmilor constănţeni. Mai multe evenimente sportive vor avea loc

24 Nov 2023 750

UPDATE. Joi, 2 noiembrie 2023 Farul Constanța întâlnește Gloria Buzău în Cupa României

01 Nov 2023 2112

Biletele de intrare la meciul Farul Constanța - Universitatea Cluj, disponibile online

16 Oct 2023 1265

Belarus - România, 12 octombrie 2023, în preliminariile Euro 2024. Cine transmite partida

12 Oct 2023 1070