Elevă a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ Gimnasta Lorena Jinga, de la concursul naţional de matematică, la medalia de aur la Euro

Performanţele deosebite în gimnastica aerobică ale sportivei Lorena Jinga, de la CS Farul Constanţa, au fost subliniate, ieri, în Sala „Coriolan“ a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, unde învaţă sportiva, în clasa a XI-a F.
 
În vârstă de 17 ani, Lorena Jinga a evoluat cu deosebit succes la recent încheiatul Campionat European de la Ancona (Italia), competiţie la care a cucerit, la junioare, medalia de argint cu echipa României şi aurul la grup. Însemnătatea acestor rezultate, dar şi a altor performanţe ale Lorenei, atât la sport, cât şi la şcoală, au fost remarcate în faţa colegilor sportivei, de prof. Vasile Nicoară, directorul CNMB, şi de Ilie Floroiu, directorul CS Farul.
 
„Lorena nu este întâmplător continuatoarea unei şcoli de tradiţie din sportul constănţean. Munceşte mult la antrenamente şi este foarte serioasă, atât la sport, cât şi la carte. Puţini reuşesc să facă performanţe în ambele domenii, precum Lorena. Sportul înseamnă sănătate, este viaţa voastră. Vă invit să faceţi mişcare şi exerciţiu fizic în umăr mare, nu neapărat la nivel de performanţă, căci acesta e foarte greu, ci pentru sănătatea voastră“, li s-a adresat prof. Vasile Nicoară mirciştilor strânşi în sala „Coriolan“.

 „Eu spun mereu: faceţi şi sport!“ 

La CS Farul, Lorena este pregătită la gimnastică aerobică de Cristina Dulgheroiu, iar coregraf este Nicoleta Dendiu. La lotul naţional, sportiva o are antrenoare pe constănţeanca Cristiana Spânu. Ca toţi reprezentanţii CS Farul, Lorena beneficiază şi de ajutorul lui Ilie Floroiu. „Lorena demonstrează o dată în plus că şcoala şi sportul merg mână în mână. Se pot face ambele, în paralel, foarte bine. O ştiu pe această campioană de când era o găgălice. Cu mine face pregătire fizică sâmbăta şi câteodată duminica. Dacă va merge pe această linie ascendentă a performanţei şi va gestiona bine momentele prin care trece (şi nu am niciun dubiu că nu va fi aşa), Lorena va continua să obţină medalii la marile competiţii, la toate nivelurile. Eu spun mereu: faceţi şi sport! Este un mijloc foarte bun de refacere a minţii după cursurile şcolare. E vorba de sănătate. Un ministru german a spus: decât să băgăm bani în spitale, mai bine băgăm în sport. Adică decât să duci oamenii la spital, mai bine îi sprijini să facă sport şi să fie sănătoşi“, a arătat Ilie Floroiu.

„A trebuit să muncim dublu“ 

Lorena Jinga a spus că întrecerea continentală de la Ancona a fost una foarte dificilă, însă România s-a mobilizat şi a reuşit să se menţină în elita Europei. „Lotul naţional al României s-a reînnoit anul acesta. Am avut colegi noi şi foarte mult de muncă, de-a lungul mai multor luni. Colega noastră Teodora Cucu, cea care e campioana europeană en-titre, s-a accidentat şi nu a mai putut continua, s-a retras din păcate. A trebuit să muncim dublu. Colegii noi sunt mai mici de vârstă şi a trebuit să-i integrăm în echipă şi să ne călim, astfel încât să reuşim să menţinem România pe podium. Şi am reuşit. Pe echipe. am obţinut medalia de argint, la un punct de formaţia Rusiei, care, de data aceasta, a fost mai puternică“, a punctat campioana.

Luptă până la capăt 

Potrivit acesteia, secretul succesului din sport este munca grea, dedicarea şi determinarea din timpul antrenamentelor şi „cum gestionăm dezamăgirile care apar pe parcursul acestui drum“. „Dimensiunea performanţei este dată de puterea noastră de muncă. Ne-am propus să luptăm până la capăt, chiar dacă pierdem sau învingem. Ne străduim să dăm tot ce e mai bun în noi pentru a reuşi“, a mai spus Lorena Jinga.

S-a calificat a doua din judeţul Constanţa 

Tânăra constănţeancă pune un accent deosebit pe şcoală, pe care o plasează pe primul loc. Materia sa favorită este matematica, ajungând până la faza naţională a concursului „Adolf Haimovici“. „Minte sănătoasă în corp sănătos. Am mereu în minte acest dicton. Pentru mine, şcoala a fost întotdeauna pe primul loc. Gimnastica o fac de plăcere. Plăcerea şi munca aduc performanţa. Muncesc foarte mult, astfel că programul meu din timpul zilei e încărcat. Mă trezesc dimineaţa la ora 7.00. Până la ora 15.00 sunt la şcoală, de unde plec direct la antrenament. Mănânc în drum spre sala de pregătire. Ajuns acasă seara la ora 19.00. Mănânc şi mă apuc de carte. Scriu şi învăţ până târziu în noapte. Iar de dimineaţa o iau de la capăt“, spune Lorena Jinga. Aceasta o are dirigintă în clasa a XI-a F a CNMB pe prof. Doina Cheramidoglu. Pe când era în clasa a noua, campioana europeană a participat la faza naţională a concursului de matematică „Adolf Haimovici“, la care s-a calificat a doua din judeţul Constanţa.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

cetatean

29 Sep, 2017 07:13

Felicitati tie si parintilor! Au stiut sa va creasca atat de frumos si pe tine si pe sora ta! Bravo campioanelor!

cetatean

29 Sep, 2017 07:13

Felicitati tie si parintilor! Au stiut sa va creasca atat de frumos si pe tine si pe sora ta! Bravo campioanelor!

Articole asemanatoare

Sâmbătă, e ziua de naștere a fostei mari atlete Gabriela Szabo. Vizita specială de la Constanța

14 Nov 2020 2978

Campioana europeană Lorena Jinga şi-a serbat majoratul „Cât de norocoasă sunt să am oameni ca voi în jurul meu!“ (galerie foto)

31 Aug 2018 3740

Performanțele campioanei europene Lorena Jinga, subliniate în fața colegilor săi de la Colegiul "Mircea cel Bătrân" din Constanța (galerie foto)

28 Sep 2017 4920