Fostul golgheter al Farului s-a mutat cu familia în Anglia Băiatul lui Bănică Oprea joacă împotriva lui Chelsea (galerie foto + video)

Al doilea golgheter din istoria FC Farul, Bănică Oprea, se află de aproape un an în Anglia, unde a plecat pentru a le oferi copiilor săi o viaţă mai bună. Soţii Oprea şi cei doi copii sunt bine, iar cei din urmă, un băiat şi o fată, joacă şi fotbal. 
 
Bănică şi soţia sa, Mari, sunt în Anglia din iunie 2014, iar din 29 decembrie anul trecut, i-au urmat şi cei doi copii. Toţi patru locuiesc în oraşul Basingstoke şi spun că sunt foarte fericiţi. Fostul jucător, acum în vârstă de 47 de ani, lucrează la o fabrică, iar Mari, la un spital. Fata lor, Margareta Valentina, e în clasa a noua şi are rezultate foarte bune la învăţătură. De asemenea, evoluează în echipa feminină de fotbal a şcolii. Băiatul, Bănică Marian, e fotbalist la Basingstoke Town FC, care se află pe locul doi în campionat, după Chelsea.
 
Fost antrenor, în ultimii ani, la Mangalia şi la FC Farul, Bănică Oprea a decis să plece din România, dezamăgit de situaţiile cu care s-a confruntat în judeţul Constanţa, atât pe planul vieţii, cât şi în cel fotbalistic. „La Mangalia nu mi-am luat salariul la juniori din 2012. Şi la Farul am făcut muncă voluntară. Situaţia generală m-a determinat să plec, pentru a le putea oferi copiilor mei un trai mai bun şi posibilitatea ca ei să poată face ceva în viaţă“, a spus Bănică, cel care a evoluat la FC Farul între 1989 şi 1998, timp de nouă campionate şi jumătate. În acest interval, a susţinut 241 de meciuri şi a marcat de 53 de ori, fiind al doilea golgheter din istoria „marinarilor“, după Marin Tufan (cu 62 de goluri).

„Suntem foarte fericiţi şi nu ducem lipsă de nimic“


Familia Oprea a lăsat Mangalia pentru Basingstoke, un oraş undeva între Londra şi Southampton. Fostul golgheter lucrează la o fabrică ce produce reclame luminoase, iar soţia sa este healthcare worker la un spital din apropiere. „Suntem foarte fericiţi şi ne pare rău că nu am făcut acest pas mai demult. Muncim şi nu ducem lipsă de nimic. În plus, ne simţim respectaţi, nu ca în România ultimilor ani, unde sistemul de valori nu mai era respectat, iar cei care decid, de cele mai multe ori doar în interes propriu, sunt cei cu bani şi cu putere politică. Vom sta în Anglia cât timp va fi necesar, pentru că vreau să le asigur copiilor mei un viitor mai bun“, a declarat Bănică Oprea. Poza de mai sus este realizată acum trei ani, pe când familia Oprea se afla în România.

Margareta Valentina Oprea, cele mai multe puncte la şcoală


Fata cuplului Oprea, Margareta Valentina, are 14 ani şi învaţă în clasa a noua la o şcoală din Basingstoke. Tatăl ei se mândreşte cu faptul că puştoaica are rezultate foarte bune la învăţătură. „Limba engleză nu a fost un handicap pentru ea, având în vedere că semestrul acesta a obţinut cele mai multe puncte dintre toţi elevii din anul ei! De asemenea, face parte din echipa de fotbal de fete a şcolii, având postul de atacant. Mă urmează, din acest punct de vedere, că şi eu eram jucător ofensiv“, precizează Bănică Oprea, care, la Mangalia, a fost şi consilier pe probleme de romi la Primărie, dar şi preşedinte al filialei locale a Asociaţiei Partidei Romilor Pro-Europa.

Basingstoke Town FC e pe locul doi în campionat


În ce-l priveşte pe fiul fostului golgheter, Bănică Marian, acesta joacă fotbal la echipa de până în 18 ani a clubului Basingstoke Town FC, a cărui echipă mare va promova în Liga a V-a anul acesta. „Formaţia Under-18 la care evoluez este pe locul doi în campionat, la egalitate de puncte cu Chelsea, care mai are însă de disputat două restanţe, dintre care una cu noi, în curând, la Londra. În ultimul meci din campionat, am jucat cu ProDirect Academy şi, după 0-2 la pauză, am reuşit să întoarcem rezultatul în favoarea noastră, însă adversarii au înscris la ultima fază a partidei. În Cupă, am fost eliminaţi în sferturi, pe teren propriu, de Chelsea, care a câştigat cu 4-1“, arată Bănică Marian.

„Vreau să ajung la o echipă cunoscută din Europa“


Tânărul spune că, în fotbalul din Anglia, „depinde foarte mult de cum te pregăteşti“. „La început, fiind străin, nu eram titular, dar, după primele două meciuri, în care am intrat pe parcurs, antrenorul a văzut că sunt foarte concentrat la antrenamente, astfel că, în ultimele patru partide, am jucat din primul minut. Unul dintre aceste meciuri a fost cel cu Chelsea, din Cupă. Acum vom avea doar partide amicale, pentru a rămâne în formă, iar în sezonul viitor, vreau să dau tot ce am mai bun şi să reuşesc să îmi îndeplinesc visul, acela de a ajunge la o echipă cunoscută din Europa“, mai spune tânărul jucător, care a fost botezat de fostul fotbalist şi antrenor al Farului, Marian Dinu.

Bănică Marian Oprea joacă mijlocaş stânga 


În România, fiul lui Bănică Oprea a jucat la juniorii lui Callatis Mangalia, iar câte un an la Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi“ şi Academia de Fotbal „Gică Popescu“. La Basingstoke Town FC, este folosit mijlocaş stânga, postul său obişnuit. „Dacă antrenorul îmi va zice însă vreodată să joc pe alt post, o să încerc să îmi fac treaba cât mai bine posibil, pentru că eu cred că este important să joci, nu poziţia pe care evoluezi“, arată Bănică Marian, care poartă numărul 17 pe tricou. „Nu am un motiv anume pentru care am ales această cifră. Era unul dintre numerele libere. Nu cred că numărul este important, ci calitatea jucătorului“, a mai arătat Bănică junior. Peste câteva săptămâni, acesta va susţine un test la limba engleză, pentru a face şi fotbal, şi şcoală la academia locală, care are parteneriat cu un colegiu. „Diferenţa dintre echipele de aici şi cele din România este că în Anglia se pune accent şi pe şcoală. În fiecare an, se face câte un trial sau două pentru sezonul următor. Dacă vrei să joci pentru formaţia respectivă, trebuie să faci şi ultimii doi ani de şcoală la colegiul cu care colaborează echipa. Dacă nu ai rezultate bune la învăţătură, nu joci“, a constatat Bănică Marian.

Primul gol şi prima pasă decisivă 


Pentru tânărul Oprea, partida lui Basingstoke Town FC cu ProDirect Academy a fost specială şi prin prisma faptului că, în această confruntare, a înscris primul său gol în campionat şi a oferit prima sa pasă decisivă. În afară de Chelsea, echipa lui Bănică Marian mai are adversare, în întrecere, formaţii de juniori U-18 ale câtorva cluburi renumite, precum Southampton (care se află pe locul trei, la două puncte distanţă de Basingstoke Town FC), Reading (ocupanta locului patru) sau Queen's Park Rangers (QPR), a cincea în ierarhie.

A participat la o sesiune de testare „Nike“ 

„Eu m-am acomodat foarte bine. Mi-a fost mai greu la început, în prima lună, până am început fotbalul. Însă, după aceea, m-am obişnuit şi a început să îmi placă din ce în ce mai mult, mai ales că aici am mai multe şanse decât acasă să îmi îndeplinesc visul. Acum, că suntem şi eu, şi sora mea aici, părinţii noştri se simt mult mai bine, decât atunci când noi eram în România, iar ei în Anglia“, precizează fotbalistul care va împlini 17 ani peste două zile şi care, în urmă cu o lună, a participat la o şedinţă de probă pentru producătorul de echipament sportiv Nike. „Au venit să ne dea nişte ghetele de fotbal, să le testăm şi să ne spunem părerea despre ele, ce ne place şi cam ce ar trebui să mai schimbe la ele“, a spus Bănică Marian.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.