Îşi rup de la gură ca să-şi sprijine familiile sărmane Ce secrete tulburătoare ascund în suflete campioanele Constanţei (galerie foto)

01_haltere.jpgAu câştigat medalii la Europene şi la Mondiale strângând din dinţi şi ascunzându-şi lacrimile. Sunt concentrate la pregătire, dar gândul nu are cum să nu le zboare şi la cei dragi de acasă, care muncesc din greu pentru o bucată de pâine.

Performerele de la haltere Laura Pricop, Ionela Broască, Mariana Dumitrache şi Georgiana Dudoglu, care le-au adus glorie Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru" şi Clubului Sportiv Farul, provin din familii oropsite de la ţară. Pentru ca părinţii, fraţii şi surorile să aibă mai mult pe masă, copilele le trimit supra-alimentaţia lor de efort.

Laura Pricop (16 ani peste şase zile) şi Ionela Broască (17 ani) sunt din Nisipari şi au o situaţia dificilă acasă. Ca peste tot la ţară, oamenii găsesc greu de muncă. Părinţii Laurei lucrează pe la fermele din sat, pentru 30 de lei pe zi. Scot din pământ morcovi, ţelină, rădăcinoase în general. Traiul greu şi munca în frig au îmbolnăvit-o pe mama sportivei, care suferă de plămâni. Familia Pricop mai are doi copii, un băiat în clasa a treia, în sat, şi o fată care învaţă la Liceul Agricol Castelu, în clasa a XII-a. O poveste asemănătoare are şi Ionela. Părinţii săi trudesc din greu la câmp, pentru a ţine gospodăria şi a-şi creşte cele două fete, pe halterofilă şi pe sora ei de clasa a XII-a.

haltere.jpgLaura şi Ionela au primit o şansă nesperată de la sport şi sunt hotărâte să nu o lase să le scape. Sunt multiple campioane naţionale şi au succes şi pe plan extern. Pricop este de cinci ori campioană europeană şi are un loc trei la Mondiale, iar în România a luat aurul la toate categoriile de vârstă (junioare II, junioare I, tineret, senioare), deşi este junioară II şi la anul! Redutabilă şi ea pe plan intern, Broască este dublă vice-campioană europeană şi de trei ori medaliată cu bronz. Cu toate că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a tăiat premierile pentru competiţiile interne, păstrându-le doar pe cele pentru rezultatele de la întrecerile externe de anvergură, fetele continuă să se pregătească la cel mai înalt nivel. Însă antrenorul lor, Angheluş Beşleagă, se gândeşte cu groază cum vor evolua lucrurile şi cât le va putea păstra la sport pe campioanele sale, după ce vor creşte şi vor avea alte nevoi în viaţă. „S-a hotărât ca sportivii şi antrenorii să nu mai fie premiaţi pentru rezultatele de la Naţionale, ci doar pentru cele de la Europene, Mondiale şi de la Jocurile Olimpice. Însă pe un copil nu poţi să-l scoţi direct campion continental sau al lumii. Treci prin nişte etape obligatorii. În aceste condiţii, în care nu-i poţi motiva deosebit pe copii, sunt mulţi care se lasă. Aşa s-a întâmplat, de pildă, cu Dorin Mocanu, un halterofil care promitea mult", se plânge, justificat, Beşleagă.

Înainte mâncau de 10 lei pe zi

Halterofilele de top pregătite de acesta primesc o indemnizaţie lunară de 400 de lei de la clubul Farul, care le oferă şi o supra-alimentaţie de efort, în valoare de 200 de lei. Federaţia Română de Haltere le asigură trei mese pe zi, de 40 de lei de om. Până să primească ajutorul de masă, sportivele mâncau însă de 10 lei pe zi. Din puţinul lor, fetele nu îşi uită familiile. Îşi rup de la gură (la propriu) şi trimit acasă supra-alimentaţia de efort. „Mama Laurei m-a şi sunat şi ne-a mulţumit. Alimentele, ulei, zahăr şi altele, au fost binevenite", a mai spus Angheluş Beşleagă, şi el de loc din Nisipari. Norocul sportivilor de la haltere se numeşte Florin Stoian, un inimos, care îi ajută cu bani şi cu ce au nevoie.

Fete fără tată, băiat fără mamă

Georgiana Dudoglu (14 ani) şi Mariana Dumitrache (18 ani) provin din familii şi mai năpăstuite. Georgiana este din Osmancea. Are numai mamă (care munceşte menajeră în străinătate), tatăl ei stingându-se din viaţă acum patru ani. Şerban Dudoglu avea 57 de ani şi s-a sinucis, spânzurându-se în curtea casei. Sportiva este mezina familiei. Fratele ei a rămas în Osmancea, iar sora a plecat în Anglia, la lucru. Deşi face haltere de un an şi puţin, Georgiana a câştigat deja şase medalii la Naţionale, în 2012 (argint şi de două ori bronz la junioare II, două medalii de bronz la junioare I şi încă un loc trei la tineret). Face parte şi din lotul naţional de junioare II. „Are calităţi deosebite. A confirmat repede. Va merge, alături de Pricop, la Mondialele de junioare II, care se ţin în aprilie anul viitor, în Uzbekistan, la Taşkent. La această întrecere, care este şi criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice de tineret din 2014, din China, Georgiana va concura la categoria 44 kg. Este o sportivă căreia îi plac antrenamentele şi atmosfera de la haltere. Are aspiraţii înalte. Performanţa pe care a realizat-o la Naţionalele de senioare prindea locul trei la CM de junioare II", spune Beşleagă.

Mariana Dumitrache, o fostă jucătoare de fotbal, vine de la Poarta Albă Sat şi nu are nici ea tată, decedat anul trecut din pricina unei boli la plămâni. Părinţii oricum se despărţiseră, iar mama ei s-a recăsătorit. Noua familie are acum trei copii, Mariana și un băiat din prima căsnicie şi o fată din a doua. Mama sportivei este însă bolnavă, suferind o operaţie la cap. Antrenorul Beşleagă vede că Mariana este afectată, zi de zi, de problemele de acasă şi încearcă să o facă să uite de ele. Chiar şi aşa, cu atâtea necazuri pe cap, Dumitrache a găsit în acest an puterea să urce pe podium de opt ori, cucerind câte trei medalii de aur la junioare I şi la senioare şi două distincţii de bronz la tineret. În sala de antrenament de la LPS, adevărat laborator de plămădit campioni, nu se pregătesc însă numai copii de la ţară cu situaţii grele, ci şi din Constanţa. Unul dintre ei, Gabriel Stănilă, este crescut de o bunică, după ce mama sa l-a părăsit de mic. Antrenorul Beşleagă a primit echipament de la lotul naţional, iar adidaşii i i-a dat lui Gabi. „Orice cadou, cât de mic, are o însemnătate aparte pentru aceşti copii minunaţi, îi încurajează să continue", arată tehnicianul.

Antrenorul este nepotul istoricului Gheorghe Dumitraşcu

În vârstă de 35 de ani, Angheluş Beşleagă, fost halterofil, le este elevilor săi antrenor, tată şi mamă, frate mai mare şi prieten. Se ocupă de toate problemele lor, şcolare şi extra-şcolare. Pentru a fi cât mai aproape de cei care locuiesc în internatul de la la Liceul cu Program Sportiv, s-a mutat şi el acolo. „Zi de zi stau cu fetele şi cu băieţii în cămin. N-am mai dat pe acasă de cinci-şase luni. În week-end, mergem la Mall, pentru relaxare", arată Beşleagă. Laura, Ionela, Mariana şi Georgiana stau în aceeaşi cameră, una pe care a zugrăvit-o Angheluş, care le-a adus fetelor şi un televizor. În decembrie însă, va amenaja o a doua cameră, pentru că sunt copii nou selecţionaţi, precum Maria Dăineanu, de la Seimeni. Iar pe 1 Decembrie, la un concurs care va avea loc în sala de la LPS, vor veni la probe şi copii din Mereni. Angheluş Beşleagă este nepotul istoricului Gheorghe Dumitraşcu, cel care lucrează la o carte despre satul său natal, Nisipari, în care va aminti şi de eroii şi eroinele de la haltere.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie CNSC Software Imagination & Vision SRL a contestat o licitație organizată de Portul Constanța!

27 Mar 2024 353

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1713

Loteria Română a lansat o platformă prin care pot fi achiziționate bilete la cele mai cunoscute jocuri

25 Mar 2024 593

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților, de acord cu înființarea unui pasaj rutier, la intersecția bulevardelor Tomis cu Aurel Vlaicu. Constănțean - „Ar fi bun un nou șantier rutier!“

24 Mar 2024 602

Ședință a Consiliului Politic Naţional al PNL. Ce subiecte se află pe ordinea de zi

24 Mar 2024 591

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, declarații după perchezițiile DNA Constanța - „Am încredere în justiție. Am avut mereu!“

22 Mar 2024 513

Tulcea Cursuri gratuite de educație digitală pentru copii și adulți, în cadrul proiectului Siguranța Online

21 Mar 2024 350

Sondaj de opinie Sunteți mulțumiți de cum arată pistele pentru biciclete din Constanța? „Doamne ferește, care piste??“, spun constănțenii în online

17 Mar 2024 571

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 607

Biletele de valoare şi voucherele de vacanţă vor putea fi emise electronic, dar şi utilizate pentru plăţi online

13 Mar 2024 523

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 841

Interviu online cu Sorin Mihai, inspector şcolar general „Cele două simulări organizate la nivelul județului Constanța au arătat că elevii sunt mai buni decât cei din țară“

11 Mar 2024 1440

Afaceri Constanța Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu a cumpărat servicii de digitalizare de la o firmă din județul Iași (DOCUMENTE)

03 Mar 2024 826

Înmatricularea vehiculelor se va putea realiza online, din acest an

03 Mar 2024 509

Achiziția pentru echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale pentru Spitalul de Boli Infecțioase a fost contestată. Ce verdict a primit General Electric Medical Systems România SRL?

02 Mar 2024 674