Performanţă Andrei Badiu, din Constanţa, s-a clasat pe locul şase la ultramaratonul montan din Spania (galerie foto)

Andrei Badiu, din Constanţa, a fost unicul reprezentant al României la Al Andalus Ultimate Trail (AAUT), concurs internaţional desfăşurat în zona muntoasă Sierra de Tejeda şi Sierra Nevada, din provincia spaniolă Granada.
  
În vârstă de 32 de ani, Andrei Badiu este un sportiv amator, care a început alergările acum patru ani, după ce, până atunci, nu mai practicase vreun sport. Ultramaratonul montan din Andaluzia a fost prima competiţie de acest gen la care a luat parte, iar rezultatul obţinut (locul cinci în clasamentul masculin şi locul şase la general, din 72 de concurenţi) este unul excelent, având în vedere şi faptul că, pentru această întrecere, Andrei nu s-a pregătit pentru specificul montan al cursei, antrenându-se numai la Constanţa.
 
Organizat de Team Axarsport, ultramaratonul montan s-a desfăşurat pe distanţa a 230 de kilometri, împărţiţi în cinci etape. La start s-au aliniat 72 de alergători din toate colţurile lumii, iar constănţeanul Andrei Badiu a fost al şaselea între cei numai 39 care au încheiat cursa! Andrei a realizat timpul de 27 de ore, 23 de minute şi 5 secunde, iar cea mai bună evoluţie a avut-o în runda a treia, pe care a încheiat-o pe locul doi, cu timpul de trei ore, 58 de minute şi 11 secunde!
 
„Pentru mine, fiind primul ultramaraton la care am participat, a fost mai mult decât greu. Am avut o experienţă deosebită. A fost foarte dificil în primul rând din punctul de vedere al temperaturii atmosferice, una extremă, de 45-50 grade Celsius zilnic, iar la unele etape, depăşind 50 de grade! Apoi, traseul. Am alergat pe toate tipurile de teren, forestier, nisip, pământ. Diferenţa de nivel, pe toate etapele, a fost de 7.200 de metri. După ce ai 30 de kilometri în picioare, iar apoi urci, e cu atât mai greu. A fost foarte dificil pentru cam toţi concurenţii. Unii au terminat o etapă - două, iar apoi s-au retras, neintrând în clasamentul general“, spune Andrei Badiu.

„Ultramaratonul îl percepi altfel“

Între etape, competitorii au stat în corturi, organizatorii punând la dispoziţie campinguri pentru amplasarea acestora. De asemenea, au asigurat şi apă, iar toate celelalte, începând cu mâncarea, intrând în sarcina alergătorilor. Care au fost însă, pe parcursul întrecerii, trăirile lui Andrei Badiu, concurent amator aflat la prima participare într-o asemenea competiţie istovitoare, care solicită la maximum tăria fizică şi psihică a unui om? „În etapa cea mai lungă, a patra, de 69 de kilometri, la un moment dat, nu mai vedeam bine. Începusem să disting nişte chestii care, de fapt, nu erau pe traseu! Sincer, m-am cam speriat de mine. Când povesteşti, e fain, dar acolo, în cursă, e altceva. Întrucât nu era marcat foarte bine, am şi greşit drumul, iar în loc de 69 de kilometri, am alergat cu trei mai mult. Am luat-o printr-o plantaţie de măslini şi apoi mi-am dat seama că am greşit. Cea mai bună rundă a mea a fost a treia, când am ieşit pe locul doi. Practic, a fost cel mai bun moment al meu de când alerg. Am mai avut performanţe la nivel amator, dar, ultramaratonul fiind foarte greu, îl percepi altfel. E cu totul altceva faţă de ce am făcut până acum. Iar să ajungi pe locul doi într-o etapă mi s-a părut extraordinar. Nici mie nu îmi venea să cred!“, a povestit Andrei Badiu, care, la finalul acestei runde, pe lângă felicitările organizatorilor, a primit şi îmbrăţişarea soţiei sale, Cristina, care l-a însoţit la competiţie.

Va concura şi în SUA

Absolvent a două facultăţi, Medicină Generală şi Management, Andrei Badiu şi-a schimbat complet viaţa acum patru ani, începând să alerge şi adoptând o dietă vegetariană. Înainte de ultramaratonul montan din Spania, mai participase doar la maratonuri şi concursuri de triatlon. Prin activităţile sale sportive, Andrei îşi doreşte să promoveze sportul amator de masă, să promoveze un stil de viaţă activă, să strângă fonduri pentru organizarea de evenimente sportive şi să atragă sponsori pentru sportivii amatori. La maratonul de la Jakarta, de anul trecut, a ocupat locul 92 la general, şi tot în 2016, la triatlonul de la Mamaia, s-a clasat pe poziţia a doua cu ştafeta. Următoarea competiţie la care va participa va fi un maraton din SUA, la Chicago, în luna octombrie a acestui an, iar în 2018 plănuieşte să evolueze la un nou ultramaraton.

Prima competiţie 

Dar cum a început totul? „Acum patru ani, aveam o altă greutate corporală, mult mai mare decât cea din prezent. Nu întâmpinam probleme de sănătate, dar nu mă simţeam în regulă şi, fiind destul de tânăr, am zis să mă apuc să slăbesc puţin, să adopt un stil de viaţă puţin mai sănătos. Încet-încet, am început să scad în greutate şi, văzând că pot să merg mai mult pe jos şi că pot să fac mişcare mai susţinută, am decis să încep alergările. Am fost la o competiţie, o întrecere de cinci kilometri, şi mi-a plăcut. Am început să cresc pregătirea în volum şi am ajuns aici. Am plecat de la 110 kg, iar acum am 70 kg. Îmi place că, prin această activitate, pot ajuta şi alţi oameni, cu sfaturi legate de alimentaţie, de un stil de viaţă sănătos sau de mişcare. Simplul fapt că îi influenţezi în mod pozitiv pe cei din jurul tău, prietenii, cunoscuţii, apropiaţii, te face să te simţi altfel şi să ai o mulţumire sufletească“, arată Andrei Badiu, care se pregăteşte singur, fără antrenor sau coleg de antrenament, făcând atât alergări, cât şi, la două - trei zile, exerciţii de forţă, acasă, după nişte programe personalizate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 24 mai 2022

25 May 2022 2614

S-a antrenat aproape un an pentru acest concurs Alergătorul Andrei Badiu, din Constanţa, s-a impus în maratonul montan din Vietnam

25 Sep 2018 2805

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 iulie 2018

13 Jul 2018 2976