Probele de concurs sunt alergare, ciclism şi înot Un nevăzător va concura la Triathlon Challenge Mamaia (galerie foto)

Ediţia a cincea a competiţiei Triathlon Challenge Mamaia se dispută sâmbătă, organizatorii anunţând că peste 800 de persoane vor participa la întrecerea care îngemănează trei probe: alergare, înot şi ciclism. Startul se va da la ora 09.00, din zona parcării „Kaiac” din Mamaia, iar competiţia  va dura în jur de cinci ore. Concurenţii vor înota în lacul Siutghiol.

„De-a lungul unei călătorii incredibile, am ajuns la ediţia a cincea. La început, toţi ne spuneau că suntem nebuni, dar, de la 100 de participanţi, câţi au fost la ediţia inaugurală, acum avem peste 800. Sperăm ca la ediţia a zecea să înregistrăm 2.000 de concurenţi. An de an, nivelul organizatoric a crescut, iar implicarea autorităţilor a fost tot mai mare. Am înfiinţat şi o Federaţie. Triathlonul atrage foarte mulţi oameni, atât sportivi, cât şi «civili», iubitori ai mişcării, mulţi provenind din mediul de afaceri. Este un sport extraordinar. Nu degeaba i se spune noul golf. Creează punţi între oameni”, a declarat Vlad Stoica, preşedintele Smartatletic, organizator al triathlonului. La ediţia din acest an vor participa în jur de 30 de persoane din sectorul public, manageri de top şi directori de multinaţionale, corporaţii sau bănci. Nu vor lipsi Steven van Groningen (preşedintele pe România al unei bănci mondiale), care a evoluat la Mamaia şi în anii trecuţi, sau Ludovic Robert, unul dintre fondatorii unui produs farmaceutic. Constănţeanul Răzvan Florea, medaliat olimpic la înot, un fan al acestui gen de întrecere, va participa şi el, venind la concurs din Olanda, unde a evoluat la Campionatul European de masters. „40% dintre participanţi sunt la prima lor patricipare la un triathlon, ceea ce arată caracterul de competiţie de masă al acestei întreceri. Avem şi peste 30 de concurenţi străini, din Bulgaria, Turcia, Cipru, Olanda şi Norvegia. Vor fi peste 60 de premii, valoarea lor totală depăşind 10.000 de euro, dintre care 5.000 de euro cash. Pe timpul concursului, circulaţia va fi blocată aproape în totalitate în Mamaia, fiind lăsate libere doar două benzi (una dus, una întors) pe sensul de mers Constanţa - Năvodari”, a spus un alt reprezentant al Smartatletic, Bogdan Antohe. Festivitatea de premiere va începe la ora 14.15 şi va dura în jur de 60 de minute. Seara, la ora 21.00, la un club din Mamaia, se va desfăşura petrecerea aniversară. Participanţii vor concura la trei probe: supersprint (400 m înot + 12 km ciclism + 2,5 km alergare), sprint & ştafetă sprint (750 m înot + 18 km ciclism + 5 km alergare); olimpică & ştafetă olimpică (1.500 m înot + 36 km ciclism + 10 km alergare). În acest an, formatul întrecerii va fi puţin schimbat, în sensul că alergarea va fi delimitată clar de ciclism.

A parcurs 1.200 de kilometri în scop umanitar

Organizatorii au anunţat şi participarea unei ştafete deosebite, formată din două persoane, una fiind nevăzătoare (Florin Georgescu). Acesta are 38 de ani şi este din Bucureşti. După cum menţionează pe blogul său, de la vârsta de şapte ani şi până la absolvirea liceului a frecventat învăţământul special pentru elevii cu deficienţe vizuale. În clasa întâi a învăţat la Târgu Frumos, în următoarele şapte la Buzău, clasele a noua şi a zecea la Bucureşti, iar ultimele două de liceu la Cluj. A terminat Şcoala de Balneo-fizioterapie din Bucureşti. Ulterior, a absolvit Facultatea de Psiho-pedagogie din Bucureşti, a urmat un masterat în Educaţie Integrată, iar apoi şi-a luat doctoratul la şcoala doctorală din Bucureşti a Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, cu teza „Impactul tehnologiilor de acces asupra activităţii de învăţare şcolară la elevii cu deficienţă vizuală”. A avut şi activitate de cercetare la Institutul pentru prevenirea şi combaterea excluziunii sociale a persoanelor cu handicap, singurul cu acest profil din ţară, dar care a fost desfiinţat. De bicicletă s-a apropiat la început pentru a mai combate rutina şi sedentarismul cotidian, pentru ca apoi, întrucât pofta vine mâncând, să înceapă să-şi dorească să dea şi un alt sens, mai consistent, acestui hobby. Astfel, în ultimii trei ani, a participat la Marşul Bicicliştilor, care presupune parcurgerea distanţei Bucureşti - Constanţa. A rulat 1.200 de kilometri în încercarea de a strânge fonduri pentru o persoană care avea nevoie de un transplant renal. Ruta a fost Bucureşti - Sighetu Marmaţiei, cu destinaţia Muzeul Memorialul Durerii. A mai participat, ca invitat al multor asociaţii care promovează cicloturismul, la evenimente având ca punct central mersul pe bicicletă. În afara ciclismului, alte activităţi pe care Florin Georgescu le practică cu plăcere sunt muzica (încearcă să cânte la saxofon şi la chitară), şahul, literatura şi situaţiile non-formale. La competiţii participă alături de Alexandru Răcănel, această echipă urmând să concureze şi mâine, la Mamaia, la ciclism folosind o bicicletă tandem. În proba de înot Florin va fi înlocuit de o altă persoană.       

Vine şi un secretarul de stat

La conferinţa de presă de ieri, de prefaţare a Triathlon Challenge Mamaia, Elena Frîncu, fostul director al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, şi Mihai Orzan, actualul director executiv adjunct al DJST, au primit medalii pentru implicarea lor în buna desfăşurare a competiţiei, de la prima ediţie şi până acum. „Parteneriatul DJST - Smartatletic dăinuie în timp. Le doresc vreme bună organizatorilor şi participanţilor, pe care îi felicit că au înţeles că sportul este viaţă. Când spui Constanţa, spui capitala sportivă a României în sezonul estival”, a declarat Elena Frîncu. „Competiţia a început ca o joacă, dar apoi a atins un nivel foarte ridicat. A ajuns un mega-eveniment, printre cele mai importante întreceri sportive ale Constanţei, alături de Centura de Aur”, a arătat şi Mihai Orzan. Sâmbătă şi duminică, la cele două evenimente menţionate va fi prezentă şi Carmen Tocală, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului. 

Sursa foto 1 şi 2: vezidincolodelimite.ro   

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ședință CLM Constanța Organizarea şi funcţionarea aparatului de specialitate al primarului municipiului Constanţa, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

23 Apr 2024 48

Ședință CL Consilierii locali analizează casarea și valorificarea unor mijloace fixe ce aparțin municipiului Constanța (DOCUMENT)

22 Apr 2024 406

Ședință Consiliu Local Constanța Proiect de hotărâre privind aprobarea sistării stării de indiviziune cu sultă asupra unui imobil teren de pe strada Avram Iancu (DOCUMENT)

22 Apr 2024 397

Ședință CL Chițac cere revocarea dreptului de administrare al Administrației Fondului Imobiliar SRL asupra pistei de roleri și skateri din Parcul Tăbăcărie (DOCUMENT)

22 Apr 2024 449

Un imobil din zona Complex Perla din Mamaia va trece în domeniul public al municipiului Constanța? Consilierii locali decid în ședința de CL (DOCUMENT)

22 Apr 2024 417

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 551

Ședință CLM Constanța Protocol pentru organizarea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia” şi a Festivalului Naţional al Cantecului şi Dansului Popular „Mamaia”

22 Apr 2024 308

În atenția consilierilor locali Două locuințe sociale vor fi repartizate către cinci persoane. Unde sunt situate (DOCUMENT)

22 Apr 2024 357

Ședință CLM Constanța Parteneriat între Primăria Constanța și UDTTMR pentru organziarea „Zilei Limbii Tătare”

22 Apr 2024 360

Ședință CLM Constanța Cine face parte din Grupul lucru local pentru problemele romilor (DOCUMENT)

21 Apr 2024 568

Ședința CLM Constanța Aprobarea bugetului Fundaţiei Pontica, pe ordinea de zi! Ce sumă este solicitată (DOCUMENT)

21 Apr 2024 446

Ședință CLM Constanța Închirierea imobilelor aflate în domeniul public al municipiului Constanța și în administrarea AFI S.R.L, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

21 Apr 2024 492

Ședință CLM Constanța Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Termocentrale Constanţa SRL pe anul 2024, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

21 Apr 2024 382

Ședință Consiliul Local Constanța Terenuri din Constanța și stațiunea Mamaia, unele cu acces la promenadă, scoase la vânzare de administrația Chițac (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 1053

Ședință CLM Constanța Aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică, în atenția consilierilor (DOCUMENT)

21 Apr 2024 383