Spectatori beţi, care cădeau peste tuşieri Cel mai vechi arbitru constănţean va oficia cu banderolă albă pe mână

Dumitru Mihal va împlini peste câteva zile 43 de ani şi are carnet de „cavaler” de la începutul lui 1991. Nu şi-a declarat indisponibilitatea, precum unii dintre colegii săi, dar susţine o parte dintre revendicările lor
 
Născut pe 1 noiembrie 1970, Dumitru Mihal a devenit arbitru la 20 de ani şi trei luni. De atunci, a fost etapă de etapă pe terenurile din judeţul Constanţa, cu excepţia unei întreruperi de şase ani şi jumătate, când implicarea într-o afacere i-a răpit tot timpul. Pentru Mihal arbitrajul e un hobby, iar fotbalul o bucurie.
 
Constănţeanul Dumitru Mihal este cel mai vechi arbitru în activitate din fotbalul local, obţinând carnetul pe 4 februarie 1991. Mihal nu are însă cea mai mare vechime, la acest capitol conducând asistentul FIFA Aurel Oniţa (44 de ani), cu 19 ani neîntrerupţi în calitate de „cavaler”, după ce a devenit arbitru în 1994. Oniţa este urmat de Cătălin Toader (34 de ani), din Năvodari, care arbitrează de 18 ani fără pauză. Dumitru Mihal are aproape 16 ani şi jumătate de activitate şi spune că, fizic, face faţă în continuare, dovadă fiind testele pe care şi le ia fără probleme.

Actualul arbitru de categoria 1 a fost şi fotbalist, evoluând, ca fundaş stânga sau extremă stânga, la juniorii Farului, unde l-a avut antrenor pe Constantin Tâlvescu şi colegi, printre alţii, pe Cătălin Mirea, Mituş Barzecu şi Dumitru Palade. A jucat şi la SNC, iar în anul 1989 s-a lăsat de fotbal, întrucât nu îi mai permitea timpul. „Fotbalul este o relaxare pentru mine. Am până acum vreo 700 de meciuri oficiale la care am fost delegat, de la copii până la seniori. Am oficiat şi oficiez şi la old-boys (am contabilizat până acum cam 200 de partide), dar şi în amicale. Fotbalul trebuie să fie o bucurie pentru toţi cei implicaţi, jucători, conducători, arbitri şi spectatori şi toţi trebuie să contribuim la aceasta”, spune Dumitru Mihal, care este un pasionat al fenomenului fotbalistic: merge la meciurile Farului, urmăreşte cât de multe partide poate la TV, studiază istoria fotbalului. În ultimii trei-patru ani, de la aproape toate disputele la care participă are poze cu el în brigadă, pe care le ţine în albume.
 
„Unele lucruri nu se pot face peste noapte”
 
În conflictul dintre o parte a arbitrilor locali şi Asociaţia Judeţeană de Fotbal Constanţa, Dumitru Mihal are o poziţie cumva de mijloc. Nu şi-a declarat indisponibilitatea, însă a spus că, începând cu etapa din acest week-end, la partide va purta pe braţ o banderolă albă, ca semn că susţine o parte dintre revendicările colegilor săi. „Arbitrii ar fi trebuit să urmeze nişte paşi până la a-şi declara indisponibilitatea. Să fi avut o discuţie cu toţi cei implicaţi. În privinţa cererilor «cavalerilor», sunt de acord că în fotbalul judeţean e loc de mai bine.

De exemplu, să fie organe de poliţie la meciuri ori toate terenurile să aibă garduri împrejmuitoare. Însă majoritatea echipelor sunt susţinute de Primării, care nu au bani. Unele lucruri nu se pot face peste noapte. O altă problemă ridicată e cea a baremelor de arbitraj. Dar trebuie avut în vedere şi că o persoană oarecare, la un salariu minim pe economie, câştigă 35 de lei pe zi, muncind opt ore, pe când un arbitru ia 45 - 50 de lei pe zi, pentru două ore. În fotbalul local, ca arbitru, trebuie să dai dovadă de maleabilitate şi flexibilitate. E adevărat, unii jucători sunt lipsiţi de respect şi de fair-play, însă nu putem să-i educăm noi. Eu nu am luat niciodată bătaie la meciuri. Poate am şi ştiut să vorbesc cu fotbaliştii. În afară de spectatori beţi, care cădeau peste noi când eram la tuşă, probleme mai grave, de genul agresiunilor fizice, nu am avut. Echipele şi jucătorii trebuie respectaţi şi luaţi ca atare”, punctează Dumitru Mihal, care trăieşte din câteva activităţi liberale.
 
Le apreciază pe colegele de breaslă
 

Arbitrul de 42 de ani se bucură de sprijinul familiei, care îi înţelege pasiunea pentru sportul-rege. Dumitru Mihal are o fată, Bianca, de 11 ani şi jumătate, căreia îi face plăcere să se uite la meciuri. „A făcut şi sport, volei şi gimnastică ritmică. Să vedem ce îi va rezerva viitorul în continuare. Poate îi va plăcea arbitrajul, cine ştie. Eu le apreciez pe colegele mele de breaslă pentru curajul de care dau dovadă în acest sport, care este văzut de mulţi drept unul exclusiv al bărbaţilor. Una dintre ele este Mădălina Gherghi, din Poarta Albă”, mai spune Dumitru Mihal.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ac

04 Jul, 2014 13:16

mitus barzecu e nascut in 76 iat mitica palade in 70,cum ai fost tu coleg cu ei la junior,cand mitus a jucat numai la css//

Rin Tin Tin

16 Mar, 2014 12:27

Emil Arsa din din Arad a arbitreaza neincetat de 27 de ani, mai precis din 4 martie 1987.

Articole asemanatoare

Constanța Predare de ștafetă, la Gala Arbitrilor 2023. Plugușorul, varianta cu fluier și fanion, a răsunat din nou (GALERIE FOTO)

10 Dec 2023 2663

Suveniruri pentru vizitatorii expoziției „Stadionul FARUL - Templul sportului constănțean” (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Jun 2023 2091

Stadionul FARUL - Templul sportului constănțean”, expoziție pentru microbiști la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO)

07 Jun 2023 1557

Biblioteca Județeană anunță inaugurarea expoziției „Stadionul FARUL - Templul sportului constănțean” (GALERIE FOTO)

06 Jun 2023 1396

Constanţa Întâlnirea de final de an a arbitrilor de fotbal. O expoziţie de materiale vechi de arbitraj, amenajată (GALERIE FOTO + VIDEO)

20 Dec 2021 4025

Interviu online cu Bianca Mihal, arbitru de fotbal din Constanța „A crezut în mine și m-a încurajat atunci când mi-a fost greu“

14 Mar 2020 8476

„Ne-am bucura să fim chemaţi şi la majorat“ O nouă întâlnire de final de an a arbitrilor constănţeni. Care a fost cel mai tânăr participant (galerie foto)

16 Dec 2019 5024

Dumitru şi Bianca Mihal Tată şi fiică, în aceeaşi brigadă de arbitri la meciuri de fotbal din judeţul Constanţa (galerie foto)

12 Sep 2019 4192

Din atlet s-a transformat în arbitru de fotbal Pe traseul de la Crosul Ziua Olimpică, Dumitru Mihal s-a închinat la patru biserici (galerie foto)

25 Jun 2014 3314