Ştefania Nacu, povestea unei învingătoare O fetiţă din Nicolae Bălcescu fără un antebraţ impresionează la Taekwondo (galerie foto)

Deşi se confruntă din naştere cu un handicap fizic, Ştefania Rodica Nacu, de 12 ani, din localitatea constănţeană Nicolae Bălcescu, practică de câţiva ani Taekwondo WTF şi a impresionat, urmând ca de vineri să se mute la Bucureşti pentru pregătirea în vederea competiţiilor paralimpice!
 
Povestea de viaţă a Ştefaniei Nacu este povestea unei învingătoare. Faptul că s-a născut fără antebraţul stâng nu a împiedicat-o să încerce să-şi împlinească visurile. Iar strădaniile sale au dus-o departe. Plină de talent, Ştefania învaţă bine la şcoală, a luat premii la canto, iar de câţiva ani face Taekwondo WTF (o artă marţială coreeană), la Clubul Sportiv Comunal Mihail Kogălniceanu. La ultima competiţie la care a participat, Cupa Hârşova, sportiva a ocupat locul întâi la categoria -37 kilograme a cadetelor, învingând o luptătoare normală din punct de vedere fizic!
 
Ştefania Nacu a ajuns la Taekwondo WTF într-un mod inedit. Mama sa, Mihaela, a găsit-o cocoţată pe casă şi a decis să o dea la un sport, pentru a-i mai consuma din energie. „Lucram la acoperişul casei şi am găsit-o acolo pe Ştefania. Era mică şi neastâmpărată. Am zis că, dacă tot e «băieţoi» şi dacă tot n-are stare, să o dau la un sport, să-şi consume energia. Nu ştiam de Taekwondo, dar am văzut mai mulţi copii că se duceau la Căminul Cultural din localitate la antrenament. De ceva timp, ea tot spunea «Dă-mă şi pe mine la karate!», dar eu ezitam, gândindu-mă mereu la problema ei cu mânuţa. A venit însă episodul cu acoperişul. Văzând-o cocoţată acolo, m-am cam supărat şi nu ştiam cum să reacţionez, să nu se sperie şi să cadă de pe casă. Însă m-am decis să o dau la sport şi, în aceeaşi zi, am şi dus-o la antrenament. Iar de atunci face Taekwondo WTF“, arată Mihaela Nacu.

„Promitea foarte mult“ 

Laurenţiu Palangă, antrenorul de la secţia de Taekwondo WTF a CSC Mihail Kogălniceanu (unde este ajutat în pregătire de instructorii Marian Olteanu şi Anda Palangă), a văzut de la primele antrenamente că Ştefania promite, în ciuda problemei sale fizice. „În urmă cu trei ani, părinţii ei au adus-o pe Ştefania la sală, la secţia de la Nicolae Bălcescu a clubului nostru. Am fost la medicul sportiv, care mi-a dat avizul pentru ca fata să practice Taekwondo WTF. Ştefania promitea foarte mult. De la primele şedinţe s-a văzut clar că are tendinţă spre acest sport“, punctează Laurenţiu Palangă.
 
Taekwondo este o artă marţială coreeană, caracterizată în special prin lovituri înalte cu piciorul. „E în avantajul ei că Taekwondo WTF e 90% cu picioarele, cu mâinile mai puţin“, mai spune antrenorul.

Locul doi la un concurs de lovituri în viteză 

Laurenţiu Palangă a văzut în Ştefania Nacu o viitoare competitoare în întrecerile paralimpice, iar, de vineri, 15 septembrie, aceasta se va pregăti în această direcţie în capitală! „Am vorbit mai demult cu preşedintele Federaţiei Române de Taekwondo WTF, Constantin Apostol, spunându-i de Ştefania. Acesta mi-a zis să am grijă de ea în continuare şi să vedem mai târziu dacă răspunde la cerinţe. Anul trecut, am dus-o la un concurs de speed-kick (lovituri în viteză) şi a ieşit pe locul doi, ceea ce m-a încurajat. Am decis apoi să o înscriem şi la luptă, zilele trecute, la Cupa Hârşova, să vedem cum se descurcă. Deşi a evoluat la o categorie superioară de greutate (ea e de 33 kg şi a concurat la -37 kg), a câştigat, contra unei sportive normale. La competiţie a fost prezent şi Constantin Apostol, care a fost impresionat şi a dorit să vorbim cu părinţii fetei dacă sunt de acord ca aceasta să vină la Bucureşti, pentru continuarea pregătirii, urmând ca Ştefania să beneficieze de tot ce are nevoie: masă, cazare, şcolarizare, antrenamente etc.“, a arătat Laurenţiu Palangă.

„Mami, te superi dacă renunţ la canto?“ 

Mihaela şi Dănuţ, părinţii Ştefaniei, au fost de acord ca fata lor cea mică să facă acest pas în viaţă. „Am încercat mereu să o ducem şi în alte locuri decât Nicolae Bălcescu, să aibă legături cu copiii, să nu rămână blocată, să socializeze, să-i fie bine. Nu am ferit-o din pricina problemei cu mânuţa. A făcut şi canto la Constanţa. Acum practică Taekwondo, iar, la un moment dat, voia şi balet. Ea tot ce vede vrea să facă, dar nu se poate, că mai e şi şcoala. Noi am zis că între sport şi canto să se oprească la ceva. Ea a ales Taekwondo. Înainte de Cupa Hârşova, mi-a spus: «Mami, te superi dacă renunţ la canto? Aş vrea să mă axez pe Taekwondo». A participat la două competiţii: în 2016, Cupa Tomis, unde a luat locul doi, şi acum Cupa Hârşova, la care a concurat contra unei fete de 37 de kilograme (ea are 30 de kilograme), normală. Dar Ştefania a dovedit că are curaj şi putere şi a câştigat! Îi place foarte mult Taekwondo. În vara aceasta, nu prea a făcut antrenament, a fost plecată pe la bunici în vacanţă. Chiar şi aşa, tot a învins. S-au mirat şi cei care au văzut-o. Însă, chiar dacă s-a pregătit mai puţin în ultimul timp, nu a uitat sportul“, precizează Mihaela Nacu.

Luptă neîncetat şi fac sacrificii 

Mama şi tatăl micuţei sportive nu se confruntă cu o situaţie deosebită în familie, dar luptă neîncetat şi fac sacrificii să o ajute pe Ştefania. Mama lucrează în Italia de opt ani şi vine acasă doar de două ori pe an, însă aceasta nu o împiedică să o ajute la lecţii (când e nevoie) pe fetiţă, online! De patru ani, tatăl nu mai lucrează, pentru a putea sta acasă cu Ştefania şi a o sprijini acolo unde aceasta nu se poate descurca singură. Fetiţa este născută în ziua 13 a lunii iulie 2005.

 Dorinţa mamei 

„La Bucureşti, fata va avea şi o doamnă care va avea grijă de ea. Ştefania se încalţă şi se îmbracă fără ajutor, dar sunt unele lucruri pe care nu le poate face singură. De aceea, eu am soţul scos de la muncă, să stea cu ea acasă, să o ducă la şcoală, să o aducă, că e un ghiozdan atât de greu… Soţul meu a activat până în 2010 la poliţia comunitară la Nicolae Bălcescu, apoi a mai lucrat prin comună, zilier, pe tractor. Stă cu fata acasă de patru ani. De opt ani, eu îngrijesc un bătrân în Italia. Nu vin decât de două ani pe an, de Crăciun, şi vara, în perioada până începe ea şcoala. Ţinem însă legătura pe internet. I-am spus şi preşedintelui Federaţiei că singura mea dorinţă e să pot ţine legătura cu ea când va fi la Bucureşti, pe WhatsApp, pe laptop. Uneori, făceam temele împreună, în faţa laptopului, eu din Italia, ea din Nicolae Bălcescu. O urmăream cât mănâncă, întrucât nu era tati tot timpul cu ea acasă. Ştiţi cum e, se mai iveşte o zi de muncă, se mai duce, că nu ne ajung banii“, povesteşte mama Ştefaniei.

Poză pe motocicletă, alături de Nicu Covaci 

Fiica cea mare a soţilor Nacu are 26 de ani şi lucrează în Anglia. A învăţat foarte bine, iar Ştefania îi calcă pe urme în această privinţă. „Fata cea mare a făcut facultatea şi a urmat şi un master. Sperăm ca şi cea mică să o urmeze pe sora ei, care a fost foarte bună la şcoală. Oricum, şi Ştefania învaţă bine, a terminat clasa a cincea cu media 9,17. Am fost mulţumiţi“, arată mama. La finele fazei naţionale a unui concurs de canto, la care a participat şi ea, ocupând locul trei, Ştefania s-a fotografiat (stând pe o motocicletă) alături de Nicu Covaci, celebrul compozitor, cântăreţ, chitarist, pictor şi grafician român, cunoscut ca fondator şi lider al formaţiei Phoenix.

Proteză din Italia, în proiectul lui Alex Zanardi

De la vârsta de trei ani, Ştefania are şi proteză, dar nu o poartă tot timpul, recomandarea fiind de trei - patru ore pe zi. Ea o poartă în special la şcoală. La Cupa Hârşova a luptat fără proteză. Aceasta vine din Italia, de la o clinică de ortopedie, în cadrul unui proiect înfiinţat de fostul pilot de Formula 1 Alex Zanardi, care a rămas fără picioare în 2011, în urma unui accident produs în cursa din Germania, pe când evolua în Cart! Zanardi a concurat în Campionatul Mondial de Formula 1 între 1991 şi 1994 şi în 1999. În sezoanele 1997 şi 1998 a câştigat titlul în IndyCar (Indy Racing League).

Ştefania are un vis 

„Pe când era în liceu, prin 2008, fata mea cea mare a scris despre cazul Ştefaniei la emisiunea TV «Poveştiri adevărate». Au venit, au filmat-o şi au dat-o pe post. Apoi, prin intermediul unei doamne care lucra în Italia şi care are fata născută fără o mânuţă, din umăr, am trimis în Italia toate actele copilului, la o clinică unde e sponsor Alex Zanardi. Ştefaniei i se face proteza gratis şi e sponsorizată de el. De câte ori are nevoie, proteza i se schimbă în Italia. Anul aceasta nu am fost, la anul trebuie să mergem neapărat. Ne costă doar drumul şi cazarea. Ne-am şi întâlnit cu Alex Zanardi în Italia. Visul Ştefaniei e să se întâlnească cu Zanardi în competiţiile paralimpicilor. El a câştigat cinci medalii de aur anul trecut la paralimpici. La clinica din Italia vin copii din toată Europa. Cum am fost ajutată, la rândul meu am ajutat şi pe alţii să ajungă acolo cu copiii, pentru proteze“, spune mama Ştefaniei Nacu.
 
Sursa foto: Facebook

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.