Tatăl său a fost coechipier cu Dennis Şerban Eduard Răducanu străluceşte în bazinul lui Răzvan Florea (galerie foto)

Tatăl său a fost fotbalist, iar mama voleibalistă. În familia Răducanu din Constanţa sportul e la loc de cinste. Cel mai mare dintre băieţii lui Marius şi ai Doinei face înot, este pregătit de două nume mari ale României şi are toate şansele să ajungă un performer de seamă
 
La numai opt ani, Eduard Răducanu a atras deja multe priviri spre bazinul de la Constanţa al lui Răzvan Florea, acolo unde se pregăteşte puştiul. Edi a început nataţia la şcoala medaliatului olimpic şi tot acolo, la Atena Sport Club, a început urcuşul spre performanţă. Este unul dintre cei mai promiţători înotători ai lui Răzvan, iar anul trecut nu s-a dat în lături nici de la participarea la maratonul în ape deschise de la Mamaia.
 
În această lună, se împlinesc doi ani de când Edi Răducanu a început înotul. „Nu l-am adus la bazin cu gândul la performanţă, ci pentru sănătate şi ca să înveţe să înoate, locuind în Constanţa, la mare”, povesteşte tatăl puştiului, Marius Răducanu, cum a făcut Eduard primii paşi în acest sport. Băiatul a lucrat întâi cu Anda Georgescu, iar apoi s-a ocupat de el şi Răzvan Florea. În prezent, în calitate de component al grupei de performanţă de la Atena Sport Club, micul Răducanu este pregătit de Răzvan şi de Laura Sachelarie, două nume grele ale nataţiei româneşti. Primul concurs al lui Edi a fost în luna noiembrie a anului 2012, la Bacău. A evoluat la 2005, el fiind născut în 2006 (pe 2 ianuarie). A intrat la ştafetă, alături de trei colegi mai mari cu un an, iar la final cei patru au ocupat locul doi. După un an de înot, a venit şi prima întrecere unde a concurat la categoria sa de vârstă, 2006. Concursul s-a disputat tot la Bacău, Cupa Bistriţei, iar Eduard a cucerit trei medalii de aur şi una de argint. În plus, i-a fost acordat şi titlul de cel mai bun sportiv de la 2006. De atunci, fie că a concurat la Bacău, la Galaţi sau la Constanţa, a luat tot ce se putea lua. Vitrina sa cu trofee de acasă creşte văzând cu ochii, se îmbogăţeşte pe zi ce trece. Primul concurs la care va participa în acest an este Cupa Bistriţei, care se va desfăşura pe 20 martie. Un concurs drag lui, doar la el a debutat, cu mare succes, la categoria 2006.
 
„La vârsta lui, alţii nu lasă jucăriile din mână”
 
Tatăl lui Edi, Marius, şi mama sa, Doina, sunt tari mândri de micul lor campion. Înainte de a-şi da feciorul la înot, nu se pricepeau la acest sport, dar de când numele Răducanu a ajuns să fie pomenit şi în afara Constanţei, printre antrenori şi sportivi, cei doi mănâncă nataţie pe pâine. Îl însoţesc pe băiat la antrenamente şi la concursuri şi sunt cei mai mari suporteri ai săi. „L-am dus la bazin la şase ani. Răzvan a zis întâi să-l vadă la lucru şi apoi discutăm. Edi a arătat că are înclinaţie spre înot. Îi place la nebunie. E un pasionat. Se duce la antrenamente de plăcere. Pot spune că e făcut pentru înot. Îl ajută mult şi fizicul. La opt ani, are 1,42 metri înălţime. Mie îmi vine aproape de umăr. De la două antrenamente pe săptămână, acum a ajuns la patru. Se pregăteşte cu mare ambiţie, trage de el. Este adevărat, şi antrenamentele sunt foarte plăcute. E la fel de motivat ca-n prima zi. Şi noi ne mirăm de unde atâta râvnă şi putere la un copil de opt ani. Alţi băieţei de vârsta lui nu lasă jucăriile din mână, în vreme ce el se pregăteşte din greu câte două ore pe zi. Ne aduce bucurii imense şi o mulţumire sufletească deplină. Participă la toate stilurile: craul, bras, fluture şi spate, pe distanţa de 50 de metri (cât se înoată la vârsta sa). A obţinut timpi buni la toate probele, cu precădere la craul. Are doi idoli în nataţie: Răzvan Florea (care e febleţea sa) şi americanul Michael Phelps, multiplu campion mondial şi olimpic”, spune Marius Răducanu.
 
A învăţat rapid toate procedeele
 

Tatăl băiatului nu uită să menţioneze că întreaga grupă de performanţă de la Atena Sport Club este valoroasă, deosebită şi de perspectivă. Până acum, s-au mai remarcat, dintre cei care au luat locul întâi, sportivi precum Robert Văleanu (născut în 1999), Alexandru Stoica (2000), Nicolas Ursu (2004), Patrick Dinu (2005), Ana Grosu şi Darius Teişanu (2007) sau Victor Alfonzetti (2008). „Edi Răducanu este un înotător foarte bun. A învăţat extrem de rapid toate cele patru procedee. Îl avem în vedere pentru performanţă pe o perioadă lungă. Pot spune că e unul dintre cei mai promiţători copii de la noi din bazin. E încă mic, dar suntem siguri că va deveni un înotător de marcă”, a spus şi Răzvan Florea. Anul trecut, Edi Răducanu a participat şi la maratonul în ape deschise de la Mamaia, „Aqua Challenge”, competiţie la care a fost cel mai tânăr participant. A participat la proba super-scurtă (500 m).
 
Coleg cu „Maradona”
 

Dacă mama sa a jucat volei, inclusiv în Divizia A, la Oil Terminal, tatăl lui Edi a făcut fotbal. A început la zece ani, la SNC, pe terenul din spatele Gării CF Constanţa, cu antrenorul Ion Zlate. La 14 ani, a ajuns la Farul, unde a fost antrenat de Adam Munteanu, iar apoi, până la finele junioratului, de Constantin Tâlvescu. Apoi a jucat o perioadă de doi ani la SNC Conpref, în Divizia C. Echipa era un fel de satelit al Farului, la ea evolua aproape tot tineretul „marinarilor”. Printre antrenorii de aici ai lui Răducanu s-au numărat Constantin Mareş, Mihai Turcu, Dan Rădulescu sau Petre Biliboacă. După o accidentare urâtă, la genunchi, Marius a luat decizia de a se retrage, cu atât mai mult cu cât apăruse oportunitatea tentantă a unei angajări. În grupa de juniori de la Farul, Marius, care juca atacant, a fost coleg cu jucători care aveau să devină celebri mai târziu, precum Dennis Şerban (fost jucător în Spania, la Valencia), Adrian Pitu sau Mihai Stere. „Din formaţie mai făceau parte Gioni Bălăucă, Vali Drăgoi, Giani Baidoc, Ştefan Iordan, Sebastian Munteanu, Vlad Neagu, Ştefan Calu, Paraschivescu sau Stoica «Maradona». Era o echipă foarte frumoasă. Alcătuiam un grup extraordinar, din care, cu puţin noroc, oricare puteam ajunge la Divizia A. Am fost doi ani la rând vicecampioni naţionali de juniori, învinşi de Dinamo în finală. Dintre noi, cel mai bun era Dennis. De departe. Se vedea talentul clar la el”, povesteşte Marius Răducanu. Alături de acesta, în atac jucau fie Dennis, fie Stere (mai retraşi) sau Dennis şi Pitu, în sistemul cu trei în ofensivă. De când s-a lăsat de fotbal, Marius Răducanu a lucrat în shipping. De mulţi ani, activează în domeniul transporturilor containerizate, iar de şapte-opt ani numai la Agigea. Soţii Răducanu mai au un copil, Andrei, de doi ani. „Când va mai creşte, vrem să-l ducem şi pe el la nataţie. Dar avem şi varianta sporturilor de contact, că el e mai zvăpăiat”, râde tatăl.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Natație Sportivii de la Atena Sport Club Constanța, multe clasări pe podium la Campionatul Regional (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 533

CS Farul Constanța Înotătorii, pe podium la etapa regională a Campionatului Național (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 800

CSM Constanța natație Patrick Dinu, record personal la Campionatul Mondial

15 Feb 2024 815

CSM Constanța natație Patrick Dinu va evolua la Campionatul Mondial

02 Feb 2024 890

CSM Constanța Fiul cel mic al medaliatului olimpic Răzvan Florea a trecut de la natație la handbal. „Îi place maxim“ (GALERIE FOTO)

10 Jan 2024 1719

Înotătorul Bogdan Talpac, din Cumpăna, a cucerit două medalii la Campionatul Național (GALERIE FOTO)

07 Dec 2023 1291

Euro 2023 Otopeni Înotătorii de la CSM Constanța au contribuit la stabilirea a noi recorduri naționale

07 Dec 2023 962

Natație Medalii la Campionatul Național - poliatlon pentru Atena Sport Club Constanța și CS Farul Constanța (GALERIE FOTO)

22 Nov 2023 1066

Natație Patrick Sebastian Dinu, de la CSM Constanța, l-a învins pe David Popovici!

14 Nov 2023 1196

Aqua Challenge 2023 Condițiile meteo neprielnice au modificat desfășurarea maratonului de înot în Marea Neagră (GALERIE FOTO)

21 Aug 2023 1423

Municipiul Constanța Finanțare nerambursabilă de aproape 400.000 lei pentru patru proiecte sportive (DOCUMNTE)

27 Jul 2023 1182

Natație Cadeții de la Atena Sport Club Constanța, medaliați la Naționale (GALERIE FOTO)

11 Jul 2023 1543

CSM Constanța Elev eminent, campionul la înot Patrick Dinu va studia medicina în SUA, la Universitatea Princeton (GALERIE FOTO)

11 Jul 2023 2883

Natație Sportivi de la CSM Constanța, aproape de medalii la Campionatul European

10 Jul 2023 1378

UPDATE. Natație CSM Constanța Patrick Dinu, calificat în finală la 50 m liber

06 Jul 2023 1322