Tatăl său are misiune în Afganistan, el plachează pe teren La Mihail Kogălniceanu a răsărit un D’Artagnan al balonului oval (galerie foto)

Centrul de rugby din comuna constănţeană Mihail Kogălniceanu este unul cu greutate nu numai în judeţ, ci şi în ţară, dovadă că, anul trecut, tânăra grupare Clubul Sportiv Comunal „Muschetarii” a cucerit titlul de campioană naţională, la numai un de la înfiinţare! În acest moment, antrenorii Romică Bezuşcu şi Cornel Vasile pregătesc în jur de 70 de sportivi, de toate vârstele. Între ei, străluceşte o mică bijuterie.

CSC „Muschetarii” Mihail Kogălniceanu fiinţează doar din 2011. Cei doi tehnicieni au început cu o selecţie în comună, iar după două - trei zile adunaseră vreo 120 de copii. În momentul de faţă, au sub comandă aproximativ 70 de rugbyşti, născuţi între 1997 şi 2005 (de la Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu sau Piatra). Beneficiază şi de condiţii bune de pregătire, şi de sprijinul total al autorităţilor locale (primar, Ancuţa Belu), astfel că performanţa nu avea cum să nu apară. Mai mult, după doar un an de viaţă, „Muschetarii” au ieşit campioni naţionali, la Under-12, în septembrie 2012, la turneul final de la Bucureşti! Pe lângă fotbal, arte marţiale şi dans modern, autoritatea locală din Mihail Kogălniceanu şi-a adăugat pe lista performanţei sportive şi rugby-ul. „Ne pregătim la o bază ultra-modernă, cu nocturnă şi vestiare dotate cu tot ce e necesar. Avem sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local, iar rezultatele sportive sunt fantastice. Suntem o pepinieră pentru rugby-ul constănţean. Creştem aceşti copii efectiv pentru Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanţa, să-i creăm baza de juniori, 3, 2 şi 1”, a declarat antrenorul Romică Bezuşcu, fost farist şi fost internaţional al României.

„Este născut pentru rugby”

Toate grupele sunt valoroase, iar printre tinerii rugbyşti se remarcă jucători precum Raul Cremenescu, Mihai Tăbuş, Cristian Comşa (1997), Dragoş Fleancu, Florin Urdea, Bogdan Secărea, Sorin Popescu, George Nica, Claudiu Spiridon, Răzvan Guraliuc (1998, toţi vor merge la LPS), Alexandru Amaximesei, Bogdan Crăciun, Radu Juvaderu, Adrian Arcăleanu, Ion Simion, Roland Vrânceanu (1999), George Urdea, Cristian Giuglea, Petre Ştefan, Andrei Popa, Dumitru Popa, Alexandru Nicolae, Antonio Ruce, Mihai Perţa (2000), Constantin Ionică, Sorin Pândichi, Robert Posa (2001) sau Eduard Cojanu (2005). Acesta din urmă joacă la grupa 2001, fiind catalogat de antrenorul Cornel Vasile drept un „fenomen”. Este mezinul între „muschetari”, un adevărat D’Artagnan al balonului oval. „Are talent cu carul. E născut pentru rugby. Joacă demi. Este din Mihail Kogălniceanu, iar tatăl său activează în armată, având misiuni şi în Afganistan. Când îl întrebam pe puşti ce face tatăl său, acesta răspundea: «Apără ţara!». La numai opt ani, are calităţi extraordinare pentru acest sport”, arată Cornel Vasile, fost internaţional şi maestru emerit al sportului.

Arbitrul e literă de lege pe gazon

Acesta şi Romică Bezuşcu s-au gândit să le diversifice puştilor antrenamentul, astfel că, la una dintre şedinţele de pregătire, le-au adus la Mihail Kogălniceanu şi un specialist în arbitraj, Robert Andrei Diaconescu (un „cavaler” de top din România, arbitru de SuperLigă şi cu prezenţe la întrecerile internaţionale). Diaconescu a fost însoţit de Florin Ţugurel (PR Dobrogea Rugby), dar şi de rugbystul Victor Bezuşcu, fiul antrenorului „Muschetarilor”, fost internaţional şi jucător la Farul Constanţa, în prezent component al echipei Callatis Mangalia. Victor se pregăteşte să susţină şi examenul de arbitru, astfel că lecţia de la Mihail Kogălniceanu i-a folosit pe deplin. Impresionat de cele descoperite la faţa locului a rămas şi Robert Diaconescu. „Spre marea mea uimire, am avut surpriza să găsesc pe teren 60 de copilaşi cu vârste cuprinse între şase şi 15 ani. Incredibil! Iar condiţiile de pregătire sunt superbe. Cu o seară în urmă, antrenorul care ne-a invitat mi-a spus că are 50 - 60 de copii frecvent. Evident că nu l-am crezut, ştiindu-l şi puţin glumeţ. Însă, la teren, aveam să constat temeinicia spuselor sale. În plus, spre surprinderea mea, copilaşiii aveau şi cunoştinţe de regulament, dorind să-şi clarifice, prin întrebări pertinente, problema molului şi a grămezii spontane. Evident că am rămas şocat, încercând să le aduc pe înţelesul lor clarificările necesare. După terminarea lecţiei de regulament, antrenorul întreabă: «Ce este arbitrul pe teren?». La care, toţi, în cor, într-un singur glas: «Literă de lege!». Am avut alt şoc. Am plecat spre casă evident uimit de câtă dăruire şi dragoste pentru acest sport am putut să găsesc într-o comună precum Mihail Kogălniceanu, unde, până de curând, acest sport nu prea s-a făcut remarcat”, a spus Robert Diaconescu. „A  fost o acţiune frumoasă, iar copiii s-au descurcat bine. Eu oricum îi cunoşteam, am mai fost pe la ei şi i-am mai urmărit în competiţii”, a spus şi Florin Ţugurel.

Antrenament udat de apa mării

Înainte de antrenamentul de la Mihail Kogălniceanu, Diaconescu, Ţugurel şi Victor Bezuşcu luaseră parte la o altă şedinţă de pregătire a unei grupe de rugbyşti. În ambele cazuri, cei trei fuseseră solicitaţi să dea o mână de ajutor şi de Florian Constantin, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Rugby Constanţa. Cealaltă sesiune de pregătire a fost cea a echipei Under-17 CFR - Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” din Constanţa (antrenor, Nicolae Mocanu), care, la finele acestei luni va evolua, la Bucureşti, la turneul final al Campionatului Naţional. Şi de această dată Robert Diaconescu a avut cuvinte de laudă. „Antrenamentul a avut loc pe plaja din Mamaia, chiar la malul mării. Încercând să ajutăm prin simpla noastră participare, am văzut din partea jucătorilor o atitudine deosebită, o dăruire «altfel» faţă de un antrenament la care participă doar ei şi profesorii lor”, a arătat cel mai valoros arbitru constănţean, care a promis că va mai participa la astfel de acţiuni. „Felicitări celor două cluburi pentru copiii pe care îi au şi mulţumesc pentru invitaţie. Promit că, dacă nu de două ori pe lună, o dată sigur îmi voi face timp să ajung la ei”, a punctat Robert Diaconescu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

cojanu florin

18 May, 2013 12:32

bravo lor ....sportul este cea mai buna alegere....

Articole asemanatoare

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, de la CSM Constanța Tema este - Căpitan, la echipa orașului natal. Sentimente și motivație

16 Apr 2024 379

Sondaj de opinie Dacă mâine ar avea loc alegerile, ați merge la vot? Da, au răspuns 72 % dintre participanți

14 Apr 2024 528

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor va lucra online până la finalul actualei sesiuni parlamentare

11 Apr 2024 363

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 09 aprilie 2024

09 Apr 2024 299

Sondaj de opinie Mulțumiți de arondările școlare? Nu, spun 67% dintre respondenți

07 Apr 2024 435

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 943

IPJ SibiuDrumul spre libertate

05 Apr 2024 292

Primăria Constanța Prezentarea la ghișeele SPIT, doar pe bază de programare!

05 Apr 2024 462

O nouă apariție inedită! Fotbalistul Constantin Budescu, de la Farul Constanța, cântând „Habar n-ai tu cât te iubesc”

04 Apr 2024 1558

Dragostea de bani nu are vârstă - false măicuțe de până la 75 de ani, cercetate penal pentru escrocherii online (VIDEO)

03 Apr 2024 470

MAE Înregistrarea alegătorilor pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare din anul 2024

03 Apr 2024 433

Percheziții DIICOT Pornografie infantilă. Înregistrări video cu minori de 4-5 ani, în ipostaze sexuale explicite

03 Apr 2024 479

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 1891

CNSC a decis Licitația pentru sistemul informatic al Portului Constanța contestată de afaceriștii de la Software Imagination & Vision!

02 Apr 2024 437

Ce sunt turneele de sloturi online?

01 Apr 2024 268