Tatăl şi unchiul lui Denis Alibec, în atac Poveştile din fotbal ale fraţilor Alibec. Gevrim şi Gelil. Îi ştia tot judeţul (galerie foto)

În fotbalul constănţean, numele Alibec s-a făcut cunoscut cu mult înainte ca Denis Alibec să încânte pe stadioane. În anii ᾿80 ai secolului trecut, Gevrim şi Gelil, tatăl, respectiv unchiul fostului atacant al FC Farul (în prezent căpitan la Steaua), jucau în ofensiva echipei din Neptun şi tot judeţul îi cunoştea.

Fraţii Alibec sunt născuţi la Tuzla, între ei fiind o diferenţă de vârstă de doi ani (Gevrim are acum 54, iar Gelil - 52). Le-a plăcut fotbalul, iar cu formaţia din Neptun au jucat şi în Divizia C, Stelică Dămăşaru fiindu-le antrenor mulţi ani. Tatăl lui Denis Alibec evolua extremă dreapta, era căpitanul formaţiei şi a dat probe la FC Farul. I se spunea „Geofrey“. Gelil Alibec juca vârf împins. Foşti fotbalişti şi antrenori constănţeni din acea perioadă îşi amintesc de fraţii Alibec şi remarcă şi acum calităţile lor fotbalistice din acea perioadă.
 
Gevrim a început fotbalul în curtea şcolii, la Tuzla, unde îl avea profesor de sport pe Stelică Dămăşaru, care, ulterior, l-a luat la echipa din Neptun. „Pe Geofrey l-am avut elev din clasa a 5-a. Învăţa foarte bine. Eu eram profesor de sport atât la Tuzla, cât şi la Costinești. Şi Gelil, care e mai mic cu doi ani decât Gevrim, a fost elevul meu. La 15-16 ani, l-am luat pe Geofrey la juniori la Neptun. Acolo a crescut. A jucat la Neptun în jur de zece ani“, povesteşte Stelică Dămăşaru, care, în prezent, activează la Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi“, ocupându-se de situaţia şcolară a sportivilor înscrişi în structura sportivă a „Regelui“.

A fost la selecţie la Luceafărul

De ce i se spunea însă lui Gevrim „Geofrey“? „Când juca la Neptun, colegilor le-a fost mai uşor să-l strige Geofrey decât Gevrim şi aşa i-a rămas prenumele“, povesteşte Gelil Alibec. „De la Tuzla, fratele meu a ajuns la Neptun. În armată, a jucat la Marina Mangalia, în Divizia C. După armată, iar la Neptun. Eu, în liceu, am evoluat la Eforie Sud, la juniori republicani. Înainte de Neptun, am fost la Năvodari. De acolo m-a luat fratele meu, după un meci amical. În anii 1979 - 1980, am fost la selecţie cu Hagi la Luceafărul“, mai spune unchiul lui Denis Alibec.

„Era valoare mare“

Stelică Dămăşaru spune că fraţii Alibec jucau foarte bine la formaţia din Neptun. „Geofrey era valoare mare. Juca extremă dreapta. Era cel mai bun jucător. Un sprinter. Denis de la el are viteza. Gelil era tipul de vârf puternic, care o băga în ațe. Erau doi copii buni. Dacă erau la un club mai mare, ajungeau amândoi la Divizia A. La mine au jucat un fotbal bun. Aveam și echipă bună atunci la Neptun, am dat nouă jucători la Mangalia și au promovat în Divizia B“, îşi aminteşte Dămăşaru. „Gevrim juca mai defensiv. Lua mingi de la mijlocaşi şi îşi făcea treaba. Eu eram vârf de careu. Când striga domnul Dămăşaru «Hep!», eu ştiam unde să plec sau făceam încrucişare. Prin evoluţia sa, Geofrey schimba doi fundaşi pe meci, îi înlocuia antrenorul advers. Toată Constanţa ştia de noi. Când auzeau că vine Neptunul, cu cei doi atacanţi, fraţii Alibec, tremurau toţi“, mai spune Gelil Alibec, care se numără printre membrii fondatori ai AS Farul Tuzla 2000 şi a şi antrenat formaţia din Tuzla.

Purtătorul banderolei de căpitan

În fotografia de deschidere a acestui articol, a echipei Neptun, Gevrim Alibec este primul din dreapta, în rândul de jos (căpitanul echipei). În a doua poză de grup (cea din galeria foto), apar ambii fraţi Alibec, pe rândul de jos, Gevrim - primul din dreapta, Gelil - al patrulea de la dreapta la stânga. În cele două imagini mai apar jucători precum Stafie (portar), Iancu Carabaş, Amza, Vasioi, Gică Greavu, Gigi Caţaroş, Fabian, Olteanu, Ilias, Postole, iar alături de Stelică Dămăşaru (primul din stânga, în rândul de sus, în a doua imagine), sunt şi oameni din conducere, Tutoveanu (Toto), Constantin Mişa şi Marin Ghiţă.

Testat de FC Farul

În urma evoluţiilor de la Neptun, pe Geofrey a pus ochii FC Farul, care l-a chemat în probe. Atacantul nu a rămas însă la echipa constănţeană, care era atunci în Divizia B. S-a întors la Neptun, unde se simţea cel mai bine, era în largul său. „Geofrey a fost trei luni la Farul“, arată Gelil. Actualul antrenor Constantin Gache îşi aminteşte de cel mai mare dintre fraţii Alibec atunci când a fost testat de Farul. „Da, ţin minte acea perioadă. Geofrey era un tip simpatic, avea părul negru şi creţ, un jucător iute. Nu era aşa de înalt ca Denis acum. Nu a rămas însă la Farul şi s-a întors la Neptun“, spune Gache.

„A fost o figură în fotbalul constănţean“

Fost fotbalist, antrenor şi preşedinte la FC Farul, în prezent preşedintele Academiei Hagi, Paul Peniu spune că Gevrim Alibec putea ajunge să joace la un nivel competiţional mai înalt, având în vedere calităţile sale. „Era un jucător foarte bun. Era foarte rău, în sensul bun al cuvântului, dădea totul pe teren. I-a lipsit însă acel ceva care să-i permită să ajungă la un nivel mai înalt. În acea perioadă, veneau mulţi jucători la Farul în probe de la echipe de divizie inferioară din judeţ, dar puţini şi rămâneau. Nu era uşor. Ei veneau dintr-un program cu câteva antrenamente pe săptămână și intrau într-unul solicitant, cu şapte - opt şedinţe. Am evoluat de multe ori şi împotriva lui, în meciuri de pregătire. Fiind un luptător prin excelență, era retras și în apărare, o repriză era vârf, iar după pauză îl vedeai în fața stoperilor și ne trăgea niște alunecări... L-am cunoscut destul de puțin, dar Geofrey a fost totuși o figură în fotbalul constănțean“, spune Peniu.

„Perioada sa de glorie a fost la Neptun“

La Neptun (unde şi lucra), Geofrey Alibec a fost antrenat şi de Vasile Mihu, fost fotbalist al FC Farul şi fost preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa. „Avea calități excepționale. Lovea mingea la fel de bine şi cu stângul, și cu dreptul, are viteză foarte bună, joc de cap, dribling în regim de viteză. Foarte bun. Dar el nu s-a despărţit de Neptun, îi plăcea boemia din staţiune. La Neptun a fost perioada sa de glorie. A fost chemat şi la Farul, la nişte trialuri, dar nu a rămas. Oricum, la Neptun erau câțiva jucători excelenţi. Pe câțiva dintre ei i-am luat eu la Divizia B, la Metalul Mangalia“, arată Vasile Mihu. În perioada când fraţii Alibec evoluau la Neptun, Ilhan Mustafa (şi el fost fotbalist al Farului) antrena la Mangalia. „Geofrey avea viteză mare şi dădea şi goluri“, îşi aminteşte Mustafa.

Fiul lui Gelil era un apărător bun

Fiul lui Geofrey, Denis, a ajuns un fotbalist celebru în România, dar şi băiatul lui Gelil, Ergun, a făcut fotbal. Născut la Mangalia, Denis Alibec (internaţional de seniori al României) a început fotbalul acolo, iar ulterior a mers la FC Farul, de unde a debutat în prima divizie şi a făcut pasul în fotbalul mare. În afară de loturile tricolore de juniori, a mai jucat la Inter Milano, Mechelen, FC Viitorul, Bologna şi Astra Giurgiu, iar acum e căpitanul Stelei. În ce-l priveşte pe fiul lui Gelil, Ergun, tatăl său spune despre el că „era bun ca fundaş“.
 
Sursa foto: Arhivă personală Stelică Dămăşaru şi Facebook Gelil Alibec 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

26 martie 2024, amical România - Columbia. La ce oră începe și ce televiziune îl transmite

26 Mar 2024 935

Ce televiziune transmite meciul România - Irlanda de Nord, de vineri, 22 martie 2024

22 Mar 2024 1207

Subiectul „Revenirea lui Denis Alibec“, lămurit. Comunicat Farul Constanța și declarația fotbalistului

26 Jan 2024 1253

5 ianuarie 2024 Denis Alibec, la 33 de ani. „Ziua în care te-ai născut a fost cea mai fericită din viața mea!“

05 Jan 2024 1979

Editorial Când dragostea pentru Farul Constanța e neprețuită

20 Dec 2023 1393

Denis Alibec, înapoi la Farul Constanța? Iată ce a declarat Gheorghe Hagi

11 Dec 2023 2025

Revenirea la Farul Constanța, una dintre variantele lui Denis Alibec!

02 Dec 2023 3870

Cine transmite meciul Israel - România, care le poate aduce tricolorilor calificarea la Euro 2024

18 Nov 2023 1319

UPDATE. Farul Constanța Andrei Artean, convocat în premieră la echipa națională, pentru meciurile cu Israel și Elveția

11 Nov 2023 1141

România a învins Kosovo și se menține în cursa pentru calificarea la Euro 2024. Partida, întreruptă aproape o oră, din pricina fanilor

13 Sep 2023 1006

Calificări pentru Campionatul European 2024 Denis Alibec, marcator pentru România în egalul cu Israel

10 Sep 2023 1246

Farul Constanța Hagi - „Eu nu plâng după nimeni, pentru că avem lot, avem jucători“

19 Aug 2023 1844

Fotbaliștii de la Farul Constanța, la plimbare prin capitala Estoniei, înainte de meciul cu Flora Tallinn (GALERIE FOTO)

16 Aug 2023 1123

Denis Alibec, mesaj emoționant după plecarea de la Farul Constanța „A fost un an incredibil, cel mai frumos capitol din viața mea!“

16 Aug 2023 1738

S-a despărțit de Farul Constanța Denis Alibec, prezentat la noua sa echipă, Muaither SC, din Qatar

16 Aug 2023 2056