„Toţi pentru unul şi unul pentru toţi” „Muschetarii” au adus la Mihail Kogălniceanu încă un titlu de campioană naţională (galerie foto)

Echipa de rugby Under-12 din localitatea constănţeană s-a încoronat din nou regină a României, apărându-şi cu succes trofeul cucerit anul trecut

Campionatul Naţional de rugby rezervat copiilor de până în 12 ani a confirmat şi în acest an supremaţia jucătorilor de la Clubul Sportiv Comunal „Muschetarii” Mihail Kogălniceanu. Gruparea este înfiinţată doar de trei ani, iar în acest interval a ieşit de două ori la rând campioană a României. Beneficiind de sprijinul substanţial al Primăriei (primar, Ancuţa Belu) şi al Consiliului Local, tinerii „Muschetari” se anunţă schimbul de mâine al rugby-ului constănţean.

La capătul a două turnee preliminare şi al unuia final, desfăşurat la Bucureşti, tinerii rugbyşti de la CSC „Muschetarii” Mihail Kogălniceanu au ridicat din nou deasupra capului trofeul de campioană naţională, aşa cum au făcut-o şi anul trecut. În primul turneu, din capitală, au terminat pe locul trei, apoi, la Constanţa, au fost primii, iar această poziţie şi-au păstrat-o şi la runda finală, decisivă, desfăşurată tot la Bucureşti. În grupă, au trecut, rând pe rând, de Dinamo (20-0), de Steaua (15-10) şi de Palatul Copiilor Ilfov (35-0), pentru ca în marea finală să învingă Valahii Tărtăşeşti (scor 20-0, 4-0 la eseuri). „A fost o competiţie mai grea decât cea din 2012.

Adversarele au crescut în valoare, iar participantele s-au înmulţit. Anul trecut, am trecut de CSO Pantelimon, dar acum ne-am bătut pentru titlu cu echipa din Tărtăşeşti, o formaţie surprinzător de bună, care, dacă n-o luam tare de la început, ne putea crea probleme. Acum, Tărtăşeşti a eliminat Pantelimon în semifinale. În 2012, noi ne-am impus la numărul superior de eseuri, Pantelimon având o înfrângere la Câmpia Turzii. Lucrăm de trei ani cu aceşti copii, care sunt viitorul rugby-ului constănţean. Deviza noastră e precum a muschetarilor, «Toţi pentru unul şi unul pentru toţi!». Ne creştem vlăstarele într-un climat sănătos, stimulându-le dorinţa şi plăcerea de a juca şi de a-şi arăta valoarea. Vrem să învingem doar prin sportivitate, de aceea mă întristează când văd lăcomia şi dorinţa de a scoate bani şi la acest nivel”, a declarat maestrul emerit al sportului Cornel Vasile, care îi pregăteşte pe campionii de la „Muschetarii” Mihail Kogălniceanu, alături de Romeo Bezuşcu şi Bogdan Cristea.

Un lot de aur

Echipa campioană este formată din: Ionică Constantin, Marius Dobre, Cosmin Petcu, Alexandru Nicolae, Andrei Popa, Robert Glejdan, Robert Posa, Sorin Pândichi (declarat cel mai tehnic jucător al Campionatului), Sebastian Veru, Andrei Varga, Marian Coadă, Eugen Toma, Antonio Ruce, Dumitru Popa, Andrei Andronache, Răzvan Secărea şi George Urdea. Ce a reuşit acest grup este extraordinar. În doar trei ani de la înfiinţare, a cucerit două titluri naţionale, depăşind echipele de mare tradiţie din zona Bucureştiului. În obţinerea acestor performanţe a contat, în mod decisiv, şi sprijinul primit pe plan local, la Mihail Kogălniceanu, unde Primăria (primar, Ancuţa Belu) şi Consiliul Local s-au aplecat cu grijă asupra sportului. Iar rezultatele s-au văzut, nu numai la sportul cu balonul oval. Clubului de rugby îi este pusă la dispoziţie baza sportivă, îi este suportat transportul la deplasări şi i se asigură o parte din echipament. Lângă „Muschetari” a venit şi un sponsor, Marin Trandafir. În plus, după cum arată Cornel Vasile, „primarul Ancuţa Belu ne-a promis că la Mihail Kogălniceanu se va amenaja şi un teren omologat de rugby, astfel încât să putem organiza şi turnee oficiale. Când ai jocuri tari în picioare, performanţa creşte”. 

Au făcut pasul la Farul

La club, se pregătesc în jur de 70 de copii, grupaţi în seriile de 8-9 ani, Under-10, Under-12 şi Under-14, în vreme ce jucătorii de la Under-16 au trecut la RCJ Farul Constanţa, care şi-a alcătuit din aceştia şi din cei de la CSO Ovidiu (antrenor, Bogdan Cristea) grupa cu care va evolua în campionat. Rugbyştii de la „Muschetarii” care, sub bagheta lui Cornel Vasile, au făcut pasul la Farul sunt: George Nica, Adrian Arcăleanu, Florin Urdea, Bogdan Secărea (un transformer de mare talent), Dragoş Fleancu (bun şi la rugby, bun şi la carte - a ocupat locul întâi la Olimpiadă), Alexandru Amaximesei, Roland Vrânceanu, Adrian Simion, Radu Juvaderu şi Claudiu Spiridon. De la CSO Ovidiu au fost promovaţi: Vlad Sebastian Pârvan, Ozgian Şerif, Laurenţiu Marin, Alexandru Daniliuc, Adrian Dumitru şi Alexandru Zaharia. De altfel, „Muschetarii” şi CSO Ovidiu au întocmit şi un protocol de colaborare, care prevede ca, la competiţiile oficiale, echipele să fuzioneze şi să participe una singură, mai puternică. „Astfel, ne batem de la egal la egal cu forţe ale rugby-ului românesc, dar şi ridicăm valoarea celui local, prin creşterea şi promovarea talentelor, din centre precum Ovidiu, Piatra, Mihail Kogălniceanu sau Dorobanţu. Vrem să păstrăm în aceeaşi formulă grupa campioană U-12. Acum rugbyştii vor trece la o treaptă de vârstă superioară, U-14, şi sunt sigur că, până la 18 ani, vor mai cuceri titluri, graţie unui progres constant, an de an”, a mai spus Cornel Vasile. 

„Rugby-ul mi-a oferit mult”

În vârstă de 58 de ani, antrenorul de la „Muschetarii” este născut în comuna Scânteia, judeţul Ialomiţa. A început rugby-ul în anul 1970, la Constructorul Constanţa, iar în 1973 a trecut la Farul, unde a fost preluat de antrenorul Titi Ionescu, iar apoi de Mihai Naca. Cornel Vasile a evoluat ca centru. Cu Farul, echipă pentru care a jucat până în 1986, a cucerit trei titluri de campion naţional. A mai fost la Baia Mare (odată cu înfiinţarea acesteia) şi la Steaua (pe perioada armatei, în Ghencea cucerind un titlu). A jucat şi la loturile naţionale (atât la cel de juniori, cât şi la reprezentativa mare), fiind campion european şi dublu vicecampion european. A evoluat inclusiv în partida România B - Noua Zeelandă, jucată la Constanţa şi încheiată cu victoria celebrei echipe oaspete. „Rugby-ul mi-a oferit mult, iar acum, ajuns în postura de antrenor, vreau să răspund şi eu cu aceeaşi monedă şi să cresc copii pentru Constanţa”, spune Cornel Vasile. Şi Romeo Bezuşcu este fost jucător la Farul şi fost internaţional, în vreme ce Bogdan Cristea (fiul fostului mare internaţional Ştefan Cristea) a cochetat cu rugby-ul la nivel de juniori.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

profesor

10 Sep, 2013 20:15

Şi mai trebuie menţionat că aceşti elevi - unii- învaţă foarte bine .... Efortul fizic depus în sportul practicat rivalizează cu cel intelectual. Astăzi, când şcoala a devenit un du-te vino, aceşti băieţi sunt exemple reale că se poate ... FELICITĂRI antrenorilor, părinţilor şi, logic, copiilor.

Articole asemanatoare

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 755

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 400

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 861

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 997

ACS Marina aduce la Constanța 4 titluri europene la Ju Jitsu (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 771

Încălțăminte sport contrafăcută în valoare de 6.000.000 lei, reținută de inspectorii vamali în portul Constanța Sud

10 Apr 2024 366

Simona Halep, supusă unui nou control anti-doping

09 Apr 2024 827

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 527

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. AS Viișoara - Constructorul Topraisar, meci cu zece goluri

08 Apr 2024 1178

Sambo Sportivele de la CSM Constanța, pe podium la Cupa Mondială (GALERIE FOTO)

08 Apr 2024 401

Primăria Valu lui Traian, județul Constanța, a cumpărat mobilier pentru sala de sport (DOCUMENT)

06 Apr 2024 1257

1.200 de liceeni din judeţul Tulcea participă la Târgul educaţional „Student #UDJG"

03 Apr 2024 411

A murit, la 98 de ani, Tănase Tănase, cel mai mare antrenor pe care l-a avut voleiul din România. „Drum lin, nea Tică!“

03 Apr 2024 814

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Speranța Castelu, victorie cu 13-0

03 Apr 2024 1781

Handbal județul Constanța Trei echipe de pe litoral, calificate, de pe podium, la turneul semifinal. Distincții la faza pe Euroregiune (GALERIE FOTO)

02 Apr 2024 1419