Triathlon Challenge Mamaia Valentina Zapatrina şi Uxio Abuin, câştigători la Cupa Europeană Premium (galerie foto+video)

Ediţia a şaptea a celui mai mare concurs de triathlon din Europa de Est şi din Balcani, Triathlon Challenge Mamaia, s-a disputat, timp de două zile, sâmbătă şi ieri, la Mamaia. Aproximativ 1.300 de sportivi amatori şi profesionişti au participat la o adevărată sărbătoare a triathlonului, în cadrul căreia au avut loc competiţii dedicate atât celor mari, cât şi celor mici. Anul acesta, Triathlon Challenge Mamaia a fost Cupă Europeană Premium, cu un buget de premiere generos, cu mai multe puncte ITU şi cu sportivi de elită din peste 20 de ţări. În cele două zile, concurenţii s-au întrecut, în diferite probe, la triathlon (în care au legat înotul, ciclismul şi alergarea), evenimentul cuprinzând însă şi un Aquatlon, un Duatlon şi un cros popular.

Sâmbătă, peste 1.000 de sportivi amatori au luat startul. Spectacolul a fost deschis de proba de supersprint (400 m înot + 10 km ciclism + 2,5 km alergare), unde primul a sosit Filip Stan, care a fost urmat de Erick Rogoz şi Cătălin Romaş. „Am făcut înot timp de 12 ani, iar pasiunea pentru triathlon mi-a fost transmisă de antrenorul meu, care a fost campion balcanic. M-am gândit să încerc, m-am apucat de bicicletă, pentru că alergam deja de patru ani, şi sunt campion naţional al României“, a spus învingătorul. În întrecerea feminină, în frunte a venit Mădălina Frânt, iar pe podium au mai urcat Maria Ramona Turlică şi Andreea Diana Iordache. Au intrat apoi în scenă competitorii de la proba de sprint (750 m înot + 20 km ciclism + 5 km alergare), câştigată de Botond Karai, care i-a devansat pe Gergo Simon şi Mircea-Andrei Balica. La feminin, prima a ajuns la linia de finish Andreea Bălan, prima junioară din România calificată la un Campionat Mondial de triathlon, urmată de Soos Fanni Kinga şi Liliana Burghelea.

Răzvan Florea, pe locul doi la categoria sa de vârstă

Mult-aşteptata probă olimpică (1.500 m înot + 40 km ciclism + 10 km alergare) a fost dominată de sportivii maghiari, care au ocupat în întregime podiumul, cu Peter Bajai pe prima treaptă, urmat de Csaba Kuttor şi David Vegvari. Campionul naţional al României Ciprian Bălănescu a sosit pe locul 4. „A fost o cursă importantă pentru mine, cu un nivel ridicat, iar valoarea competiţiei şi numărul de participanţi cresc de la an la an. Am avut adversari pe măsură, am reuşit să recuperez la alergare, dar nu am mai putut să ajung pe podium. Atmosfera a fost superbă, organizarea impecabilă şi sunt foarte mulţumit“, a spus Bălănescu. În proba olimpică a luat startul şi Răzvan Florea, singurul medaliat olimpic din istoria înotului masculin românesc, constănţeanul încheind pe locul 15 la general şi pe poziţia a doua la categoria sa de vârstă. „A fost un concurs frumos, de anvergură internaţională, cu o organizare peste aşteptări. Pentru mine, a fost o cursă grea, cu soare şi un pic de vânt, dar atmosfera a făcut ca totul să treacă repede. Sper ca anul viitor Cupa Mondială să vină la Constanţa“, a declarat Florea. La feminin, prima poziţie i-a revenit tot unei sportive din Ungaria, Dora Fuchs, care le-a devansat pe Ştefania-Ecaterina Ion şi Monika Koncz. Spectacolul a fost completat de ştafetele care au concurat în probele de sprint şi cea olimpică, primele ajungând la start Bucharest Cycling Tour, respectiv Tyr Team. La feminin, pe primul loc s-a clasat Tyr Girls.

Start dat de Gabi Szabo

Tot sâmbătă, în cadrul Triathlon Challenge Mamaia, s-a lansat programul naţional de selecţie şi pregătire a tinerilor sportivi cu vârsta între 9 şi 12 ani „Start Campioni la Triatlon“, organizat de Federaţia Română de Triatlon şi Smart Atletic. Astfel, copiii au participat la două concursuri, care au avut loc pe faleza din staţiunea Mamaia. Startul evenimentului a fost dat de fosta mare campioană a atletismului românesc, Gabi Szabo, actualul ministru al Tineretului şi Sportului. Mai întâi, micii sportivi s-au întrecut în cadrul unui concurs de Aquathlon (200 m înot, 1,25 km alergare), unde primul băiat ajuns la finish a fost Andrei Dominique Menghea, în timp ce Andreea Diana Iordache a încheiat pe primul loc în întrecerea fetelor. A urmat un concurs de Duathlon (1,25 km alergare, 5 km bicicletă şi 1,25 km alergare), în care Mihnea Harasim a terminat pe prima poziţie în întrecerea băieţilor, iar Teodora Cristea, în cea a fetelor. Seria evenimentelor sportive de sâmbătă din cadrul Triathlon Challenge Mamaia a fost încheiată de un cros popular, pe distanţa de 4 kilometri, „Beach Run“. Prima poziţie în concursul masculin a fost ocupată de Alexandru Cornschi, iar în întrecerea fetelor, prima a trecut linia de sosire Nicoleta Ciortan.

Antoanela Manac, în plutonul fruntaş

Ziua de ieri a fost dedicată în totalitate celor mai buni triatlonişti profesionişti din lume, care se s-au întrecut în etapa de Cupă Europeană Premium, organizată sub licenţa Uniunii Internaţionale de Triathlon (ITU). La startul competiţiei s-au aflat sportivi din peste 20 de ţări, care au luptat pentru punctele oferite în clasamentul european de profil, dar şi pentru premiile record puse în joc. Faţă de anul trecut, fondul de premiere s-a dublat, ajungând la o sumă impresionantă de 25.000 de euro. Marea surpriză a reprezentat-o prezenţa la start a suedezei Lisa Norden, una dintre cele mai valoroase triathloniste din lume, medaliată la toate competiţiile internaţionale importante. Suedeza în vârstă de 30 de ani a devenit vicecampioană olimpică la Londra, în 2012, a cucerit titlul mondial în acelaşi an, dar are în palmares şi o medalie de argint, în 2009, şi una de bronz, în 2010, la Campionatele Mondiale, a urcat pe ultima treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice de la Baku din 2015 şi la Campionatele Europene din 2008 şi 2010 şi a încheiat pe primul loc în competiţia Triathlon World Series. Proba i-a revenit însă Valentinei Zapatrina (din Rusia), Lisa Norden a încheiat pe locul secund, iar Yuliya Yelistratova (Ucraina, câştigătoarea de anul trecut de la Mamaia) a fost a treia. Întrecerea masculină a fost câştigată de Uxio Abuin (Spania), pe celelalte două locuri de pe podium clasându-se Pablo Dapena (Spania) şi Andrey Bryukhankov (Rusia). Printre cei aproximativ 100 de sportivi care s-au înscris la startul probei olimpice (1.500 m înot + 40 km ciclism + 10 km alergare) s-au numărat şi doi reprezentanţi ai României: Alexandru Diaconu şi constănţeanca Antoanela Manac, de la Sport Club Atena, care s-a situat pe locul 11.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sportivii de la Trident Triathlon Team Constanța, pe podium la H3RO Mamaia 2023 (GALERIE FOTO)

25 Sep 2023 1428

„Voi sunteţi eroii noştri!” La H3RO, de la Mamaia, au concurat şi sportivi de la Trident Triathlon Team. Cine a urcat pe podium (galerie foto)

11 Oct 2021 3079

Weekend sportiv În staţiunea Mamaia, iubitori ai mişcării de toate vârstele participă la Cros Gerilă

07 Dec 2019 2833

Multă distracție! Se dă startul Cros Gerilă 2019 în stațiunea Mamaia

02 Dec 2019 2279

Cros Gerilă se dispută şi în acest an la Constanţa. Ce este proba „6 picioare“

28 Nov 2019 2083

Antoanela Manac reprezintă România la Cupa Europeană de triathlon din Mamaia

12 Sep 2019 2048

Mamaia Cursa Promenade Run din cadrul TriChallenge 2018, câştigată de militarul Laurenţiu Cobzaru

16 Sep 2018 3390

Multă distracţie! Cros Gerilă în Mamaia. Întreceri de copii, dar şi categoriile „Mămicilor“, „Sania Moşului“ sau „6 picioare“

11 Dec 2017 2769

Campioana de triathlon Antoanela Manac împlineşte astăzi o frumoasă vârstă

14 Oct 2015 4795

O săptămână de la startul Triathlon Challenge Mamaia 2015 Cupa Europeană Premium

11 Sep 2015 1708

„Lecţie vie pentru noi toţi“ Trei militari români răniţi în Afganistan au participat la Triathlon Challenge Mamaia (galerie foto)

09 Sep 2015 3579

Fotoreportaj Curse istovitoare la Triathlon Challenge Mamaia

06 Sep 2015 2911

UPDATE Valentina Zapatrina, câştigătoare la Triathlon Challenge Mamaia (galerie foto)

06 Sep 2015 2910

Gabriela Szabo a dat startul la "Start Campioni la Triatlon" Câştigătorii de la Triathlon Challenge Mamaia

06 Sep 2015 2959

Trafic restricționat în Mamaia. Triathlon Challenge 2015 - în plină desfășurare

05 Sep 2015 2158