Vin studenţii! A început „bătaia“ pentru camerele de închiriat, în Constanţa

Septembrie şi octombrie sunt luni fierbinţi pentru închirieri, având în vedere că a început numărătoarea inversă până la începerea anului universitar şi sute de studenţi sunt în căutarea unei locuinţe. O bună parte dintre ei sunt nevoiţi să închirieze apartamente, întrucât universităţile au la dispoziţie locuri insuficiente, iar cele disponibile nu acoperă cererea. De exemplu, la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, locurile de cazare în cămine sunt în număr de 1300, iar repartiţia se face în funcţie de medie. Astfel, site-urile abundă în anunţuri, iar agenţiile constănţene au foarte multe cereri. Cum vara s-a terminat, zeci de apartamente care au fost pe piaţă pentru sezonul estival au revenit pe clasicul contract pe termen lung. Însă este foarte greu pentru un student să prindă o locuinţă decentă la un preţ mic în Constanţa.
 
Majoritatea studenţilor nu sunt pretenţioşi, ba chiar chibzuiţi când vine vorba de chirie şi preferă apartamentele, pentru că au posibilitatea să împartă cheltuielile. Ei sunt dispuşi să stea chiar şi cu doi sau trei colegi de apartament, pentru că, astfel, costurile se micşorează.
 
Potrivit site-urilor de anunţuri, pentru un apartament cu două camere, studenţii trebuie să scoată din buzunar (sau din buzunarul părinţilor) între 200 şi 500 de euro. Zonele cele mai ieftine sunt zona Tomis Nord sau Km 4-5, iar cele mai costisitoare locuinţe de închiriat se află în zonele Peninsulă, Casa de Cultură sau Tomis IV.
 
Închirierea unui apartament cu trei camere poate ajunge până la 870 de euro. La Abator, în schimb, se poate găsi o locuinţă de închiriat chiar şi la preţul de 200 de euro. Dacă doresc însă confort sau chiar lux, studenţii trebuie să plătească chiar şi 870 de euro pe lună în zona de nord a oraşului sau în cartierul Tomis III.
 
Nici preţurile garsonierelor nu sunt modeste, acestea variind între 200 şi 350 de euro. În zona Pescărie şi Dacia, încep de la 200 de euro, iar în Tomis III, ajung şi la 350 de euro.
 
Multe dintre locuinţele cu preţuri modice nu au condiţii luxoase, însă au o poziţionare strategică, aflându-se mai aproape de centrele universitare. Proprietarii cer o lună chirie avans plus plata pe o lună drept garanţie, iar dacă locuinţa se găseşte printr-un agent imobiliar, mai trebuie plătit un comision de 50% din plata chiriei pe o lună. Aşadar, efortul financiar pentru un student care îşi caută chirie este unul substanţial. Dar condiţiile de trai sunt mai bune decât la un cămin, întrucât locuinţele au dormitoare, baie proprie şi bucătărie dotată cu strictul necesar.
 
Pe piaţa imobiliară constănţeană mai există o variantă pentru studenţi. Este vorba despre aşa zisele mini-cămine. Adică vile de închiriat cu 15 - 20 de camere duble şi garsoniere. Fiecare încăpere este destinată pentru două persoane şi se închiriază doar pentru un an universitar. Preţul unui loc în cameră începe de la 80 de euro pe lună şi include preţul tuturor utilităţilor (apă caldă, apă rece, încălzire, Internet şi cablu tv).
 
Locuinţele cu preţuri mari au o suprafaţă utilă mult peste medie, sunt renovate, utilate, sunt aproape de centrele universitare sau chiar de mare şi de plajă. Cele cu preţuri moderate se află în zone de periferie, nu sunt toate mobilate sau utilate, suprafaţa utilă este mică, iar confortul este minim. Totuşi, după această perioadă în care studenţii îşi caută o locuinţă, va exista o „liniştire“ a preţurilor, întrucât cererea va fi mai mică decât oferta.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum sunt chiriile în Constanţa. La ce tarife să se aştepte studenţii din toamnă

31 Jul 2019 3918