Vis împlinit Copila Eva Marinescu, de la CSS1 Constanţa, a încrucişat spada cu vicecampioana olimpică Ana-Maria Brânză (galerie foto)

„Caravana scrimei româneşti“, acţiune naţională organizată de Federaţia Română de Scrimă, a trecut, ieri, şi pe la Constanţa. Preşedintele FRS, Mihai Covaliu, alături de mari campioni ai României, au popularizat acest sport, iar iniţiativa s-a bucurat de succes.
 
Constanţa a fost al doilea oraş din circuitul naţional, după Slobozia, unde a poposit „Caravana scrimei româneşti“, într-un proiect de anvergură demarat de Federaţia Română de Scrimă. În faţa Sălii Sporturilor, a fost amplasată o planşă, unde mari campioni ai României (precum Ana-Maria Brânză şi Tiberiu Dolniceanu), tineri de perspectivă din ţară, dar şi mici campioni de la cluburile constănţene Farul şi CSS1 au susţinut demonstraţii în faţa celor interesaţi. Oaspeţii au mai ţinut lecții de istorie a scrimei, au prezentat cluburile locale şi campionii României, au dialogat cu copiii şi au luat parte la ședințe de autografe și fotografii.

Fiicele antrenoarelor Marinescu şi Ion le calcă pe urme mamelor

Pe lângă Ana-Maria Brânză şi Tiberiu Dolniceanu (campioni europeni, mondiali şi vicecampioni olimpici), au venit cu caravana şi sportivi extrem de promiţători, precum Alexandra Predescu, Adrian Dabija, Doru Băzăvan, Vlad Porușniuc și Alexandru Georgescu. Acestora li s-au alăturat opt scrimeri (fete şi băieţi) de la CSS1 şi Farul, care au participat şi ei la demonstraţii, iar unii dintre ei au şi încrucişat spadele cu marii campioni: Daria Olteanu, Andreea Bogdănoiu, Eva Marinescu, Maria Stan (de la CSS1), Ştefania Iordachi, Teodora Ion, Elena Nurciu şi John Nour (de la Farul). Copiii au fost însoţiţi de antrenorii lor, Ion Niţulescu, Monica Marinescu (CSS1), Horia Gheorghe şi Mihaela Ion (Farul), dar au fost prezente şi alte persoane legate de fenomenul constănţean al scrimei, precum Elena Buhaiev şi Mihai Echimenco. De la eveniment nu au lipsit nici Ilie Floroiu (directorul CS Farul) sau Elena Frîncu, membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Copila de nouă ani Eva Marinescu (vicecampioană naţională, fiica antrenoarei Monica Marinescu) şi-a îndeplinit ieri un vis, susţinând o demonstraţie în prezenţa marii campioane Ana-Maria Brânză. De asemenea, Teodora Ion (fata antrenoarei de la Farul) a jucat cu Alexandra Predescu, iar John Nou l-a avut ca adversar pe Adrian Dabija. „Eva este foarte fericită că a avut ocazia să o întâlneacă pe planşă pe Ana-Maria Brânză“, a spus Monica Marinescu.

Mihai Covaliu - „Scrima este o opţiune foarte bună pentru copii“

„Scopul caravanei este de a face şi mai cunoscut acest sport. Rezultatele pe care le avem au făcut oricum reclamă scrimei, dar ne dorim o mai bună popularizare, care să ducă la lărgirea bazei de selecţie în rândul copiilor. Cei mici sunt viitorul acestui sport şi vrem ca acţiunea noastră să aibă un impact major asupra lor şi mai ales asupra părinţilor. Noi credem că scrima este o opţiune foarte bună pentru copii, pentru beneficiile pe care le are pe termen lung în viaţa şi în dezvoltarea copiilor“, a declarat Mihai Covaliu, campion olimpic în 2000, la Sydney.

Ana-Maria Brânză - „Să aprindem luminiţa de interes în ochii puştilor“

„Federaţia Română de Scrimă şi sportivii ei şi-au propus să scoată puţin la lumină acest frumos sport, pe care noi îl practicăm de mai bine de 20 de ani. Ne-am gândit că, în această perioadă de vacanţă, putem profita atât de timpul nostru, cât şi de cel al copiilor. Să le explicăm ce înseamnă scrima şi să vedem dacă putem aprinde luminiţa aceea de interes în ochii lor. În această acţiune ne aşteptăm ca, pe lângă cei care fac deja scrimă, să mai atragem şi alţii în sala de antrenament. Problema noastră dintotdeauna a fost nu aceea că nu vin copiii la scrimă, ci a lucrurilor pe care le putem face ca să ne ajutăm juniorii. Susţin în continuare această cauză, pentru că se pierd generaţii întregi întrucât nu putem să-i susţinem după ce termină liceul, la 18 ani. Majoritatea aleg să urmeze o facultate sau să se angajeze, pentru că, dacă nu câştigă nimic, e greu să trăiască pe banii părinţilor. Dar până să ajungem la juniorat, avem nevoie de copii şi acesta este scopul acţiunii de astăzi (n.r. ieri)“, a spus şi Ana-Maria Brânză.

Tiberiu Dolniceanu - „Am avut o surpriză la Slobozia“

„Acţiunea este benefică atât pentru noi, sportivii care încă facem scrimă, cât şi pentru Federaţia Română de Scrimă, pentru viitorul acestui sport. Sperăm să vină cât mai mulţi copii în toate oraşele. Chiar am avut o surpriză ieri (n.r. duminică) la Slobozia, când au venit peste 100 de copii. Sperăm ca prezenţa noastră în campanie să aducă la scrimă cât mai mulţi tineri“, a arătat Tiberiu Dolniceanu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul Militar Constanța cumpără brânză și specialități din carne. Ce firmă va furniza produsele (document)

08 Jun 2020 4011

Campioana olimpică Ana Maria Popescu vine astăzi la Constanţa

20 Sep 2016 3526

Sabrerii şi spadasinele din lotul României se află în cantonament la Neptun şi Constanţa (galerie foto)

10 Sep 2015 1864

Acţiune naţională de popularizare a scrimei, la Constanţa

04 Sep 2015 2352

Ana Maria Brânză s-a căsătorit cu poloistul Pavel Popescu

22 Aug 2015 4907

A treia medalie de aur pentru delegaţia României la Baku

26 Jun 2015 2141

La spadă individual Ana-Maria Brânză a adus prima medalie de aur României

23 Jun 2015 2339

Steaua s-a impus la Constanţa, în Cupa României (galerie foto)

03 Oct 2014 2598

„Caravana scrimei româneşti” a ajuns şi la Constanţa

01 Sep 2014 2264

Campionii scrimei româneşti vin la Sala Sporturilor Filmul „Planşa“ va fi promovat şi la Constanţa

27 Aug 2014 3096

Caravana de popularizare a scrimei aduce nume mari la Constanța

25 Aug 2014 2615

Spadasinele campioane europene ale României, pregătire la Constanţa

28 Jun 2014 1981

„Fugă la ştafetă“, fără Ana-Maria Brânză, dar cu Mutu Studentele au alergat la cros cu poşeta pe umăr şi cu mobilul în mână (galerie foto)

29 May 2014 3994

Startul se dă astăzi Crosul „Fuga la ştafetă“ o aduce la Constanţa pe scrimera Ana-Maria Brânză

28 May 2014 2155