Stiripesurse.ro LISTA străinilor vizați de procurorii DNA (presa)

DNA-ul nu mai anchetează doar cetățeni români. De ceva vreme a trecut și la cetățeni străini implicați în acte de corupție pe teritoriul României, potrivit stiripesurse.ro.

O afacere transpartinica, in care prejudiciul este de peste 1 miliard de euro, inceputa in timpul regimului Adrian Nastase si continuata cu succes de regimul Traian Basescu. Afacerea “Microsoft-EADS” este anchetata de DNA, dar dosarul intarzie sa fie solutionat din cauze cat se poate de netrasparente, relatează jurnalistul Radu Tudor pe dna-pentru-coruptie/" target="_blank">blogul personal care prezintă și o listă cu străini aflați în atenția procurorilor anticorupție:

Wolfgang Horak – director general FSC Austria

Heinz Mazinger – director FSC Austria

Viktor Malinowski – director FSC Austria

Peter Hungler – director in Credit Suisse si Deutsche Bank

Markus Hellental – vicepresedinte EADS

Otto Single – angajat EADS

Siebert Burkhard – angajat EADS

Thomas Heintschel


Helmut Hugle – angajat EADS

Helmut Bar – angajat EADS

Gerald de Woot – angajat EADS

Volker Hagerkoeter – angajat EADS

Walter Spenser – consilier al ministrului, sef al Politiei Federale de Frontiera Germana

Frank Nagorschel – reprezentantul Bearing Point

Khalil Abi Chanin – cetatenie dubla romano-libaneza

Firmele straine implicate in circuitul spagii :

EADS

Fujitsu Siemens Computers

Microsoft

Gessa

Profinet

Zonko Overseas

Colina


Deja asistam la o premiera interesanta intr-un dosar de coruptie : procurorii DNA considera suspecti niste cetateni straini. Respectivi doi francezi de la Apa Nova : Bruno Roche si Laurent Lalague. Amandoi au fost pusi sub acuzare pentru infractiuni extrem de grave facute la Veolia Apa Nova. Procurorii DNA spun ca zeci de milioane de euro au fost furate prin marirea de 14 ori (!) a pretului apei potabile in Bucuresti pentru a spori incasarile si marjele de spaga.

Unul dintre martorii din dosar, Gabriel Marin, patronul unei mari firme IT din Romania, a descris un mecanism incredibil. Acesta a povestit in detaliu despre sume cu titlu de mita care ar fi fost destinate membrilor din Guvernul Nastase, sume ce erau platite prin diverse off-shore-uri si interpusi, printre care si ofiteri SRI si SIE.

Pe langa numele lui Adrian Nastase, in declaratia “martorului amenintat” regasim o serie de ministri, precum Ioan Rus, Dan Nica, Marian Saniuta sau Mihai Tanasescu. De asemenea, pionul principal in intreaga afacere este, asa cum reiese din declaratia “martorului amenintat” Gabriel Marin, celebrul Claudiu Florica, director al Fujitsu Siemens Computers – Romania, implicat mai tarziu si in combinatiile cu liderii PDL. De asemenea, un alt personaj care dicta mersul lucrurilor si fara de care nimic nu se putea intampla este, conform aceleiasi declaratii, omul de afaceri Alexandru Bittner, un apropiat al premierului Adrian Nastase, protejat total in cei 10 ani de regim Basescu.

In anul 2003, Claudiu Florica impreuna cu Khalil Abi Chanin – patronul Romanel, importatorul exclusiv al produselor LG si Nicolae Culacov – Omnitech au inceput actiunile de influentare a factorilor de decizie din Guvernul Romaniei pentru a se incredinta contractul privind inchirierea de licente soft pentru Guvernul Romaniei si institutiile subordonate, firmei FSC Austria.

Intr-o intalnire la Roma, Claudiu Florica a stabilit cu Dan Nica ca Guvernul Romaniei sa incheie un contract cu Microsoft in valoare de 50-60 milioane dolari, prin intermediul FSC Austria, iar in acest sens a fost semnata la Roma o scrisoare de intentie pentru parteneriatul strategic, dintre Guvernul Romaniei si Microsoft Corporation, obiectul acestuia constituindu-l colaborarea dintre cele doua parti pentru incheierea unui acord cadru de licentiere a Guvernului Romaniei pentru produse Microsoft.

Claudiu Florica a reusit sa creeze un mecanism functional prin care puteau fi obtinute de la stat, fara licitatie, sume in jur de 100-150 milioane dolari.

Pe linga politicienii si oamenii de afaceri romani implicati in filierele de spaga pentru incheierea contractelor, Lumea justitie da o lovitura de presa uriasa prin publicarea numelor cetatenilor straini si a firmelor straine implicate in spagile din „Microsoft-EADS”.

Integral pe stiripesurse.ro
Sursa text + foto: stiripesurse.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 674

Oficial! 21 de polițiști de la Frontieră și un inspector de la Antifraudă, trimiși în judecată de DNA

27 Mar 2024 720

Patru inspectori de trafic rutier și Popovici Florin Mădălin, viceprimarul comunei Sârbi, județul Bihor, trimiși în judecată de DNA

25 Mar 2024 489

DNA a trimis în judecată un șofer! Dare de mită, ultraj, distrugere și amenințare

25 Mar 2024 393

Achitare la Tribunalul Tulcea, într-un dosar al DNA Constanța! Vizat, „obiectivul turistic sat pescăresc tradițional“ (MINUTĂ)

24 Mar 2024 990

(VIDEO) Patru persoane trimise în judecată de DNA Constanța, menținute în arest preventiv! Decizia nu este definitivă

23 Mar 2024 675

Tribunalul Constanța, al 7-lea termen în dosarul lui Liviu Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă!

23 Mar 2024 540

Curtea de Apel Constanța, final de proces în presupusul șantaj de la SOCEP! Când se va pronunța instanța definitiv

22 Mar 2024 644

Avocat din Baroul Ialomița, trimis în judecată de procurorii DNA

22 Mar 2024 442

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, declarații după perchezițiile DNA Constanța - „Am încredere în justiție. Am avut mereu!“

22 Mar 2024 514

Trimis în judecată de DNA Constanța Ermil Chelariu, fost director general în CJC, își va recupera telefonul mobil marca Iphone 14

21 Mar 2024 678

Un an de închisoare cu amânare pentru Laura Bobeș, fosta șefă al Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Constanța! (MINUTĂ+DOCUMENT)

21 Mar 2024 663

Un an de închisoare cu amânare pentru Viorela Mirabela Călin, fost consilier juridic superior la Primăria Constanța (MINUTĂ+DOCUMENT)

21 Mar 2024 696

Procurorii DNA la sediul CJ Averea și interesele lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT)

21 Mar 2024 6969

Procurorii DNA Constanța efectuează percheziții la Consiliul Județean Călărași!

21 Mar 2024 784