Imagini de la eveniment Proiectul „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“ s-a încheiat. Cei mai talentați elevi au fost premiați (galerie foto)

Proiectul „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial: valorificări cultural-educaționale“, realizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța, Asociația „Dobrogea - Istorie și civilizație“ și Inspectoratul Școlar Județean Constanța, cu fonduri nerambursabile acordate de Administrația Fondului Cultural Național, s-a încheiat chiar de Ziua Dobrogei. 

La conferința de închidere au participat, la prezidiu, muzeograf MINAC, dr. Delia-Roxana Cornea, coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, reprezentant al Academiei Oamenilor de Știință din România, filiala Constanța, inspectorul general școlar Petrică Miu, precum și directorul MINAC, Traian Cliante.

Punctul culminant al conferinței finale, care s-a desfășurat în aula „Adrian Rădulescu“ a MINAC, a constat în premierea talentaților elevi din municipiul și județul Constanța, care au participat la concursul „Eroi și fapte memorabile din localitatea mea în timpul Primului Război Mondial“, desfășurat pe trei secțiuni: Film, Prezentare PowerPoint (PPT) și Eseu.

Marele premiu al concursului, Premiul pentru originalitate, în valoare de 500 de lei, a fost obținut de elevii: Andreea Ionescu și Rareș Păscălin de la Școala Gimnazială „Adriana Rădulescu“ din Murfatlar, coordonați de prof. Lavinia Popescu, pentru filmul „Jurnaliști pe urmele eroilor...“.       
     
La secțiunea Film, Premiul I a fost obținut de Mara-Gabriela Belcin și Filip-Ioan Ceara (prof. Neguța Petcu) de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța. Pe locul al II-lea s-a clasat Diana-Teodora Vrabie (prof. Elena Nistor) de la Liceul Teoretic „Ovidius“, iar Premiul al III-lea a fost obținut de Andreea Bătrânu și Adriana Andone (prof. Mariana Ștefan) de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“. Mențiune a obținut Melissa Menamet (prof. Rodica Motocu) de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria“.

La secțiunea PPT, cu Premiul I au fost distinși elevele Ana Deca și Alexia Tudorancia (prof. Lavinia Popescu) de la Școala gimnazială „Adrian V. Rădulescu“ din Murfatlar. Premiul al II-lea a ajuns la Bianca Tolanacs și Gabriela Topala (prof. Adrian Ilie) de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși“ din Medgidia, Premiul al III-lea, la Adriana Raluca Iancu (prof. Cristina Gîlă) de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu“ Constanța, iar mențiunea a fost obținută de eleva Anastasia Lăcătuș (prof. Mihai SanduIbolya Negoiță) de la Colegiul Economic Mangalia.

La secțiunea Eseu, clasamentul a arătat astfel: Ioana Postolici (prof. Cristina Gîlă) - Premiul I, Dragoș-Gabriel Crăciun (prof. Eugenia Crăciun) - Premiul II, Florin Jipa (prof. Mihail Bucur) - Premiul III și Delia Andron (prof. Adrian Ilie) - mențiune.

Premiile oferite au avut valori cuprinse între 100 și 400 de lei.

În cadrul proiectului, care a constat și în lansarea unui amplu volum colectiv intitulat „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“, precum și în organizarea unei conferințe internaționale (pe 27 octombrie, la Biblioteca Județeană Constanța), marți, de Ziua Dobrogei, la etajul II al MINAC a fost deschisă și o expoziție foto-documentară, menită să prezinte, după cum a spus muzeograful MINAC dr. Lavinia Dumitrașcu, „frontul din spatele frontului“.

Printre cei prezenţi s-a numărat şi Dănuţ Jugănaru, directorul Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa. În discursul său, acesta a ţinut să precizeze că volumul „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“ a văzut lumina tiparului cu sprijinul CCINA Constanţa.

 
De asemenea, Dănuţ Jugănaru i-a îndemnat pe cei prezenţi la eveniment să contribuie prin acţiunile lor la pregătirea evenimentului de anul viitor, când se vor împlini 140 de ani de la revenirea Dobrogei la România.

Totodată, ieri, pe 14 noiembrie, profesorii de istorie si elevii prezenți în aula „Adrian Rădulescu“ au participat la Simpozionul Județean „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean“, aflat la ediția a III-a, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prin intermediul inspectorului școlar pentru istorie prof. Paula Iordan, cu ocazia Zilei Dobrogei. În cadrul simpozionului, profesorii participanți publică articole despre Dobrogea, care se vor regăsi într-o culegerea de studii dedicată acestui eveniment.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citeşte şi:
 
Imagini de la eveniment. „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“ - simpozionul și volumul de care Constanța avea nevoie

La Biblioteca Județeană Constanța. Vineri începe Simpozionul Internațional „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“

Academicienii Dan Berindei și Alexandru Zub semnează în volumul „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 586

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava

08 Apr 2024 515

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 3304

Primăria orașului Năvodari anunță publicul interesat s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu

29 Feb 2024 481

Istoria Dobrogei Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei

26 Feb 2024 5394

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2183

#Dobrogea145 Delia Roxana Cornea, discurs manifest pentru salvarea Palatului Regal al Reginei Maria din Mamaia

04 Dec 2023 11423

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 964

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12394

#citeșteDobrogea 23 noiembrie 1878, o zi de sărbătoare pentru dobrogeni

28 Nov 2023 1964

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 19644

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum

27 Nov 2023 3365

#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări

27 Nov 2023 1737

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea (L)Ibida (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1394

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Halmyris (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1360