#scrieDobrogea Zbor de... vultur în parcul Tomis 2, în amintirea Eroilor Regimentului 13 Artilerie (galerie foto)

În parcul Tomis 2, în apropiere de biserica cu hramul „Sfinții Îngeri“, numită și Capela Militară, printre copacii nu prea deși, pe latura ce dă spre bd. Tomis, se află un monument cu vultur care atrage atenția călătorului nu prea grăbit, care își permite luxul de a privi în jur și a scotoci cu privirea după lucruri demne de atenție. Este vorba despre Monumentul Eroilor Regimentului 13 Artilerie, operă a sculptoriței Milița Pătrașcu (1892-1976), dezvelit în anul 1925, în curtea cazărmii unității, transformată acum în parc.
 
Acesta este unul dintre cele 44 de monumente, șase troițe, trei plăci de marmură și o placă din lemn care au fost realizate în județul Constanța, după Primul Război Mondial, între anii 1919 și 1938, în memoria faptelor de vitejie ale celor care și-au pierdut viața în marea conflagrație.
 
„Pentru construirea unui monument se constituia un comitet de inițiativă format, de regulă, din: primar, învățător, preot, șef post jandarmi și alte persoane cu activitate patriotică recunoscută pe plan local. Prin contribuția cetățenilor localității sau a altor persoane sau instituții, se adunau fondurile necesare realizării monumentului. Se alegeau apoi proiectantul și constructorii monumentului, un sprijin important primind din partea Societății «Mormintele Eroilor Căzuți în Război», din 1927 redenumită Societatea «Cultul Eroilor»“, precizează colonelul (r) Remus Macovei, de la Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria“, filiala Constanța în studiul publicat în volumul colectiv „Dobrogea în contextul Primului Război Mondial“, coordonat de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu și dr. Roxana-Delia Cornea.
 
Regimentul 13 Artilerie fusese înființat în anul 1907, ca parte a Diviziei 9 Infanterie, condusă de generalul Mironescu, din care mai făceau parte Regimentul 18 Obuziere, Regimentul 34 Infanterie, și luase parte la luptele din Primul Război Mondial, inclusiv la Bătălia de la Mărășești din 1917.
 
Monumentul Regimentului 13 Artilerie se prezintă sub forma unei coloane din marmură, înaltă de trei metri, care se sprijină pe un soclu hexagonal de 75 cm, întregul edificiu având la bază un postament cu aceeași formă, cu trei trepte. Pe coloană este sprijinit un glob metalic fațetat, pe care este așezat un vultur de bronz cu aripile desfăcute. Cândva, vulturul ținea o cruce în cioc, însă aceasta a fost smulsă de soldații sovietici. În 1997, pe soclu a fost amplasată o placă de marmură pe care stă scris: „Glorie eternă Regimentului 13 Artilerie 1907-1997“, iar șase ani mai târziu, sub aceasta a fost așezată o altă placă pe care apare săpat următorul text, cu majuscule: „27 martie 1918-2013. 95 ani de la Unirea României cu Basarabia. Consiliul Județean și Asociația Cultul Eroilor cinstește [sic!] eroii căzuți la datorie în Primul Război Mondial prin plantarea câte unui copac pentru fiecare din cei 2528 de eroi constănțeni! Programul «Dumbrava Eroilor»“.
 
Reintegrarea Dobrogei în graniţele statului român a însemnat pentru provincia dintre Dunăre și Marea Neagră racordarea la ritmul de dezvoltare al țării. Odată cu o administrație nouă, a urmat o îndelungă perioadă de adaptare la modernitate, însoțită de entuziasm edilitar. Constanța, ca parte importantă a Dobrogei, a început să se dezvolte. S-a construit mult, s-au făcut investiții. În urma săpăturilor impuse de proiecte edilitare și de noi construcții, pământul anticului Tomis și-a arătat generozitatea, lăsând să iasă la iveală adevărate comori. Și astăzi, pământul pe care călcăm este înțesat de vestigii încă neștiute. Aici s-au înălțat edificii cu care trebuie să ne mândrim, cât încă le mai avem. Pământul acesta, binecuvântat cu deschidere la Marea Neagră, a fost călcat de oameni de valoare cărora li s-au înălțat busturi, a fost scăldat de sângele eroilor cărora li s-a înălțat monumente, spre veșnică neuitare.
 
De aceea, ne propunem, în cadrul proiectului #SărbătoreșteDobrogea, inițiat de ZIUA de Constanța, să readucem la lumină oamenii, întâmplările, legendele și istoria orașului. Să descoperim Constanța așa cum este: frumoasă, fascinantă, misterioasă. Să o scoatem din uitare, să o prețuim, să o iubim, să ne mândrim cu ea!
 
Proiectul #SărbătoreșteDobrogea este dedicat împlinirii a 139 de ani de la revenirea provinciei la România și celor 17 ani de activitate jurnalistică pe care ZIUA de Constanța îi sărbătorește anul acesta.
 

Sursă foto: ZIUA de Constanța
 
Pe 23 noiembrie, în cadrul proiectului jurnalistic #sărbătoreșteDobrogea, cotidianul ZIUA de Constanța a lansat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“, pe care vă invităm să o explorați.

 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța achiziționează servicii de curățenie

27 Apr 2023 1063

Modernizarea sistemului de irigații în Parcul de la Far și pe fâșia mediană a Bulevardului Mamaia, estimată la jumătate de milion de lei fără TVA

24 Nov 2022 1486

„Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării” continuă să anime Constanța

02 Oct 2022 896

De 1 iunie toți prichindeii sunt invitați la distracție și joacă!

30 May 2022 1497

Pieton rănit într-un accident rutier pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 May 2022 1985

Parcul Tomis 2 din Constanța, împodobit ca în povești de către Solid House

19 Dec 2020 4507

Primăria Constanța a finalizat montarea panourilor electorale în municipiul Constanța

25 Aug 2020 2189

Constănţenii, invitaţi să guste preparate tradiționale, de Ziua Dobrogei. Iată unde se află corturile special amenajate!

13 Nov 2018 5990

Ce vor găsi mămicile şi copiii A început reamenajarea locurilor de joacă din municipiul Constanţa

13 Oct 2018 2911

Imagini de la eveniment Acțiunea de montare a tutorilor și de îngrijire a copacilor continuă în Parcul Tomis II. Participare impresionantă (galerie foto)

22 Sep 2018 2286

O nouă acţiune „Trees need people - Constanţa Restart”, sâmbătă, în Parcul Tomis II

21 Sep 2018 2800

Bunurile Constanţei, „păzite“ de Conpress Holding SRL Vas de peste 2.000 de ani din Parcul Arheologic, distrus! Cine răspunde? (galerie foto+document)

29 Jul 2016 6896

Reînvie artezienele din Constanţa

18 Jul 2015 2014

Din faţa porţiei cu fasole, pe patine De Ziua Naţională, Radu Mazăre a ajuns la concluzia că îi place să stea între oameni (galerie foto)

02 Dec 2014 3510

Proprietarii cer 2,6 milioane de euro Arenele Tomis din Parcul Arheologic Constanţa, de vânzare

15 Sep 2014 7177