Administratia publica din Saraiu, mereu in slujba cetatenilor

Problema apei potabile, aproape rezolvata

Primarul Vasile Bajan sustine ca, in cele din urma, cetatenii au devenit constienti ca trebuie sa plateasca pentru apa potabila consumata # In prezent, 256 de cetateni din localitatea Saraiu beneficiaza de apometre * Toate institutiile de invatamant din comuna vor fi pregatite sa isi intampine elevii in conditii optime de studiu * Prin eforturile primariei, producatorii isi vand acum produsele intr-un cadru civilizat, si anume in noua piata agroalimentara din localitate

In ultima sedinta de Consiliu local, administratia publica din Saraiu a decis sa realizeze toate demersurile necesare rezolvarii problemei alimentarii cu apa potabila a populatiei comunei. Primaria a recurs la montarea de apometre intrucat exista un consum exagerat de apa, iar oamenii aveau restante mari pe care nu mai puteau sa si le achite. In acest sens, consumatorii casnici au fost contorizati, astfel incat, in prezent, 256 de cetateni din localitatea Saraiu beneficiaza de apometre. In cadrul acelei sedinte, consilierii au stabilit taxele percepute in executarea contractelor de furnizare a apei potabile. In acest context, consilierii locali si primarul Vasile Bajan au decis ca, la cererea utilizatorilor casnici (persoane fizice) sau a agentilor economici, Consiliul local sa asigure racordarea la sistemul de alimentare cu apa in schimbul unor taxe. Astfel, taxa de bransare pentru utilizatorii casnici a fost stabilita la 100.000 lei, iar pentru agentii economici se ridica la suma de 250.000 lei. Totodata, taxa pe metru cub de apa s-a stabilit in cuantum de 18.000 lei, Consiliul local urmand a actualiza aceasta valoare periodic, in raport cu indicii de inflatie. "Utilizatorii sunt obligati sa achite contravaloarea facturilor reprezentand consumul de apa in mai putin de 30 de zile calendaristice de la data emiterii facturii. In plus, intarzierea in achitarea sumelor datorate, dupa expirarea termenului de achitare a facturii, va atrage majorari de 0,06% pe zi si, respectiv, 0,5% pe luna", a declarat primarul Vasile Bajan. Seful administratiei publice locale a mentionat, zilele trecute, ca procesul de alimentare cu apa potabila a intrat pe un fagas normal. "In prezent, populatia a devenit constienta ca trebuie sa plateasca ceea ce consuma, iar grava problema cu care se confrunta comuna Saraiu este pe cale sa fie rezolvata".

Institutiile de invatamant, in proces de igienizare

La nivelul judetului Constanta, majoritatea unitatilor de invatamant au intrat in proces de salubrizare si reabilitare. Nici scolile si gradinitele din comuna Saraiu nu au fost uitate, Primaria si Consiliul local ingrijindu-se ca, incepand cu prima zi a noului an scolar, elevii sa dispuna de toate conditiile optime studiului. Potrivit declaratiilor primarului Vasile Bajan, "scoala din localitatea Saraiu nu va include reparatii capitale deoarece este prinsa in programul de reabilitare si modernizare al Bancii Mondiale. Chiar si asa, institutia de invatamant, la fel ca si celelalte, a intrat in aceasta saptamana in proces de igienizare si va fi pregatita sa isi intampine elevii". La randul ei, institutia de invatamant din satul Dulgheru dispune, din acest an, de geamuri si usi termopan.

Piata agroalimentara pentru comunitate

Inca din toamna anului trecut, in centrul localitatii Saraiu, in vecinatatea bibliotecii comunale si a scolii, primaria comunei a demarat constructia unei piete agroalimentare moderne. Din lipsa fondurilor, constructia acesteia a stagnat, fiind reluata recent. "In prezent, se continua cu ridicarea acoperisului, acesta urmand a fi vopsit in cel mai scurt timp posibil. Chiar daca nu a fost finalizata, piata este deja folosita, astfel ca, in fiecare zi de luni, producatorii vin aici pentru a-si vinde, intr-un cadru civilizat, produsele", a conchis Vasile Bajan.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 476

Cumpărări directe Constanța O firmă de apartament din București va livra Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“ 40 de laptopuri (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 351

ISJ Constanța, precizări despre cazul de la Școala Gimnazială Ferdinand, unde o învățătoare este acuzată că ar fi agresivă cu elevii - VIDEO

26 Mar 2024 1072

Constanța Activitate de promovare a învățământului dual, în cadrul parteneriatului ISJ - CCINA (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 491

Intervenții ale polițiștilor în Murfatlar și Năvodari, județul Constanța. Constatări

20 Mar 2024 576

UPDATE Galați 100 de elevi și profesori evacuați după ce un elev de clasa a VIII-a a adus un obuz la școală (Galerie FOTO+VIDEO)

14 Mar 2024 760

Licitații Constanța Primăria Cobadin anunță licitație pentru dotarea cu echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar (DOCUMENT)

13 Mar 2024 498

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 574

Cea de a IV-a ediție a concursului de discursuri publice „Puterea Cuvintelor”, la Universitatea Ovdius din Constanța

12 Mar 2024 398

Ministerul Educației Lista unităților școlare din Constanța care au în uz câte o clădire încadrată în clasele de risc seismic (DOCUMENT)

08 Mar 2024 1284

Lista unităților de învățământ care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic, publicată de Ministrul Educației

07 Mar 2024 538

#citeșteDobrogea Anul 1937 în cadrul Seminarului Musulman din Medgidia

05 Mar 2024 2801

Simularea Evaluări Naționale 2024 Ierarhia școlilor din județul Constanța în funcție de media probelor. Colegiul Naţional „Mircea Cel Bătrân“, în fruntea clasamentului

04 Mar 2024 2596

Centrul Militar Zonal Constanța Înscrierile pentru admiterea în instituțiile de învățământ superior militar au intrat în linie dreaptă

28 Feb 2024 555

Firma unui apropiat al afaceristului Comănescu și fost secretar de stat la Mediu a bătut palma cu Primăria Constanța pentru servicii de management (DOCUMENT)

27 Feb 2024 5770