Artişti consacraţi, plătiţi din sponsorizări?! Ziua Comunei Albeşti scoate 15.000 de euro din bugetul local (galerie foto)

Indiferent de nivelul de trai al oamenilor sau de nevoile comunităţii, primarii nu se sfiesc să „rupă“ ceva bănuţi din bugetul local pentru a organiza ziua localităţilor pe care le administrează. O dată pe an, membrii unor comunităţi sunt invitaţi să petreacă ziua localităţilor în care trăiesc şi muncesc. Poate că merită, dar contează costurile distracţiei şi cât ajută aceasta la promovarea locurilor astfel încât să atragă investitori, care, la rândul lor, să faciliteze creşterea nivelului de trai al oamenilor.
 
Lăsând la o parte aceste „detalii“, am aflat că, pe 28 mai, pe Valea Albeştiului va fi petrecere mare, pentru că se sărbătoreşte Ziua Comunei Albeşti. Evenimentul va aduce pe scenă „momente cultural-artistice memorabile“, prezentate de nume cunoscute la nivel naţional şi internaţional. Pe afişul evenimentului am constatat prezenţa, într-adevăr, a unor nume cunoscute, dar şi „costisitoare“, după cum spun cei din showbiz: Goran Bregovic - Wedding and Funeral Band, Nicu PaleruCristina Turcu Preda sau Mihai Trăistariu.
 
Interesant este faptul că în invitaţia la eveniment se menţionează că, împreună cu oaspeţi de pretutindeni, pentru că se aşteaptă o participare masivă a oamenilor din localităţile limitrofe, se va scrie „o pagină importantă pentru istoria comunei Albeşti“. Oare? Cam pompoasă pare exprimarea şi nu ştim cât de reală.

Sponsorii fie lăudaţi şi acuze de „şmecherii“ la adresa primarului 

După cum se ştie din popor, „obrazul subţire cu cheltuială se ţine“. Altfel spus, vrei artişti consacraţi, care să îţi asigure o atmosferă faină şi distracţie pe cinste, Plătescu te cheamă. Şi cum zilele localităţilor sunt, cel mai adesea, organizate cu bani de la bugetele locale, probabil că şi petrecerea de la Albeşti va scoate ceva bani din vistieria comunei. Oameni din localitate susţin că Goran Bregovic ar fi confirmat prezenţa la eveniment, contractul fiind deja achitat. Contactat telefonic, primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan, a afirmat că această sărbătoare a devenit o tradiţie ale cărei baze au fost puse înainte ca el să preia această funcţie.
 
Cât priveşte costurile evenimentului, primarul susţinea, iniţial, că nu are un răspuns. „Nu am alocat bani din bugetul local decât pentru scenă şi sunet. Ceilalţi bani îi avem din sponsorizări. Artiştii sunt plătiţi din sponsorizări. Pentru scenă, sunet, tot ce înseamnă organizarea în teren, curent şi cu publicitatea aferentă (!?!)… în jur de 15.000 de euro îi plătim de la bugetul local“, a declarat, în final, şeful administraţiei din Albeşti, Gheorghe Moldovan.
 
Numai că… gura lumii vorbeşte. Spre exemplu, şeful interimar al filialei locale a PSD, Paul Bodnăraş, s-a documentat şi a ajuns la concluzia că toate costurile „sunt cam mărişoare… e mânărie mare acolo“. Din primele informaţii obţinute de liderul local PSD, se pare că „Primăria scoate vreo opt tonete ca să vândă pe durata spectacolului, iar o tonetă de asta se închiriază cu 1.000 de lei“. „Şmecheria care o face aici este că banii ăştia nu merg la Primărie, ci într-un cont separat, nu ştiu pentru ce sponsor, cum ar fi, şi deja e o ilegalitate. Primăria scoate spaţii pentru a amplasa tonete, opt bucăţi, şi banii se duc în alt cont, nu al Primăriei. Iar şmecheria care o face omul nostru (n.r. referire la primarul comunei, Gheorghe Moldovan) o face după ce se trece vântul, adică după ce se termină spectacolul. Apoi el cere aprobare în Consiliul Local pentru bugetul alocat Zilei comunei. Nu se ştie acum cât se va cheltui, pentru că el e şmecher. El mai întâi vede ce poate aduna de la sponsori, de la ăia cu pământurile, de la firmele care au pământuri acolo, pe care le lucrează. Şi anul trecut au sponsorizat cei care au pământ mult, dar nu ştim cu cât… În principiu, aşa procedează. Întâi îşi face joaca şi apoi cere aprobarea Consiliului Local... Am cheltuit atâta, ne trebuie atâta buget pentru Ziua Comunei sau ce mai este“, ne-a declarat preşedintele interimar al filialei PSD Albeşti, Paul Bodnăraş.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comuna Albești, creanțe de peste 60.000 de euro de la contribuabili de negăsit, spune Curtea de Conturi. Raportul din 2023 (DOCUMENT)

17 Mar 2024 535

Știri Constanța O femeie de 20 de ani, fără permis, surprinsă la volan, în Albești. Cu ce viteza rula

06 Feb 2024 1050

Primăria Albești, județul Constanța, organizează o licitație pentru reabilitarea moderată a Școlii Gimnaziale „Ion Creangă”

06 Feb 2024 942

Trei persoane rănite într-un accident rutier la Albești, județul Constanța

24 Jan 2024 1214

Născut în județul Constanța Nevzat Yusuf Sarigol, profesor și autor de seamă al comunității tătare

20 Jan 2024 1592

A 83-a aniversare Constănțeanca Guner Akmolla, promotoare a culturii și istoriei tătarilor în volumele sale

14 Jan 2024 1122

Accident Constanța Eveniment rutier la ieșirea din Albești spre Cotu Văii. Mai mulți tineri, răniți

21 Dec 2023 1033

Licitații publice O companie din București va realiza documentațiile pentru reabilitarea și modernizarea DJ391 Tronsonul Mangalia-Albești-Negru Vodă (DOCUMENT)

07 Dec 2023 932

Secretarul comunei Albești, în proces cu Agenția Națională de Integritate, la Tribunalul Constanța

29 Nov 2023 810

Oficial! Lista localităților din județele Tulcea și Constanța afectate de întreruperea energiei electrice

27 Nov 2023 1162

#Dobrogea145 Cristian Vlad, viceprimar cu atribuții de primar comuna Albești, mesaj de Ziua Dobrogei

22 Nov 2023 1297

Proiectul „Înființare Centru de Colectare prin Aport Voluntar”, derulat de UAT Albești a trecut de etapa de informare a cetățenilor

08 Nov 2023 648

UPDATE. De sâmbătă, comuna Albești se chinuie fără curent electric. Aproximativ șapte străzi sunt afectate. Ce spune viceprimarul?

06 Nov 2023 954

Știri Constanța „Lucrările la DJ 393 Coroana – Albești s-au încheiat” (FOTO)

03 Nov 2023 732

Licitații Constanța Gambra SRL și Prodeximp SRL vor executa lucrările de amenajare a pistelor de biciclete din comuna Albești (DOCUMENT)

04 Oct 2023 983