Două proiecte nefinanţate prin PNDL vor fi realizate la Crucea din fonduri proprii sau alte surse de finanţare

Utilităţile şi infrastructura rutieră vor cunoaşte schimbări la nivelul comunei constănţene Crucea. Reprezentanţii administraţiei publice locale au elaborat mai multe proiecte, pe care le-au depus la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), în speranţa că vor fi finanţate din fondul alocat Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).
 
Primarul comunei, Gheorghe Frigioi, a recunoscut că acestea „au vizat, în special, sistemul de canalizare şi starea drumurilor“. „Prin PNDL ne-au fost aprobate trei proiecte importante pentru comună. Este vorba despre: înfiinţare sistem de canalizare ape uzate menajere în satul Gălbiori, în valoare de 3.890.017 lei; înfiinţare sistem de canalizare ape uzate menajere în satul Stupina, evaluat la 4.816.922 de lei şi, nu în ultimul rând, proiectul privind asfaltarea drumurilor comunale în localităţile Crişan şi Şiriu, pentru realizarea căruia urmează să primim suma de 8.924.990 de lei“, a precizat şeful administraţiei publice a comunei Crucea, Gheorghe Frigioi.
 
De altfel, acesta a subliniat că au fost depuse prin PNDL cinci proiecte, dar „cele mai importante şi mai ample au fost avizate favorabil, ceea ce confirmă o eficienţă în elaborarea proiectelor de peste 50%“.

„Nu renunţăm la niciun proiect!“ 

Asta pare să fie deviza primarului comunei Crucea, Gheorghe Frigioi. Printre proiectele ce nu vor fi finanţate prin PNDL, chiar dacă au fost depuse de administraţia locală, se regăseşte şi cel privind reabilitarea sistemului de iluminat public şi extinderea reţelei. „Este vorba despre un proiect ce urma să fie implementat într-un cartier în fostul IAS Stupina, unde, odată cu desfiinţarea IAS-ului, s-au găsit binevoitori care să fure tot ce înseamnă conductor, cabluri, lămpi etc., astfel că ne vedem puşi în situaţia să o luăm de la capăt cu extinderea reţelei de iluminat public. Reţeaua este a noastră, iar stâlpii de susţinere sunt ai ENEL. Acest proiect era, oricum, trecut în planul de investiţii“, a declarat, pentru ZIUA în judeţ, primarul comunei Crucea.
 
Şeful administraţiei publice locale vrea ca, în acest an, să definitiveze proiectul, deoarece acum există doar studiul de fezabilitate. „Vom încerca să îl depunem în toamnă pentru finanţare sau să îl realizăm din fonduri proprii. Este vorba de un kilometru şi jumătate de reţea nouă. Nu renunţăm la proiect pentru că, în momentul în care renunţi la unul, indiferent de valoarea lui, acest fapt afectează îndeplinirea strategiei de dezvoltare propusă pentru unitatea administrativ-teritorială pe care o conduci. Valoarea estimată a proiectului este de 1,7 milioane de lei“, a afirmat Gheorghe Frigioi.
 
De asemenea, şi celălalt proiect, privind asfaltarea străzilor interioare din satele Gălbiori şi Băltăgeşti, a fost depus în două locuri pentru a prinde finanţare. „A fost refuzat pe PNDL, dar se va face pe Măsura 7.2. Aici a intrat în evaluare, urmează să ne cheme să semnăm contractul de finanţare şi, astfel, va fi implementat pe fonduri europene“, a precizat primarul comunei Crucea.
 
Trăgând linie, se poate lesne observa că Primăria Crucea a pierdut finanţarea, deocamdată, doar pentru un singur proiect, dar, indiferent de situaţie, toate vor fi realizate în timp.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Primăria Crucea, contract pentru înființarea rețelei de apă uzată în Stupina

16 Apr 2024 447

O firmă nouă, înregistrată la Constanța Green Storage SRL se va ocupa de producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice

16 Apr 2024 323

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1131

Cumpărări directe Constanța AX Perpetuum Impex a bătut palma cu Primăria Crucea. Ce servicii va presta firma? (DOCUMENT)

13 Apr 2024 491

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. AS Viișoara - Constructorul Topraisar, meci cu zece goluri

08 Apr 2024 1197

Procesul dintre Comuna Crucea și fostul primar Gheorghe Frigioi, pe rolul Curții de Apel Constanța

04 Apr 2024 454

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Speranța Castelu, victorie cu 13-0

03 Apr 2024 1799

A solicitat acord de mediu pentru o fermă de animale în comuna Crucea Firma, care va ridica un spital de pediatrie cu heliport la Constanța, Mahmud Impex SRL, anunță noi investiții

31 Mar 2024 4354

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 1334

Licitații Constanța Primăria Comunei Crucea, licitație deschisă pentru execuția de lucrări de modernizare a sistemului de iluminat public (DOCUMENT)

23 Mar 2024 448

Proiect finanțat prin PNRR Newbuilding Cons SRL va construi un centru de colectare a deșeurilor în comuna Crucea, județul Constanța (DOCUMENT)

22 Mar 2024 603

In memoriam Constantin Zamfir Dumitru, directorul cu cel mai lung mandat din istoria Bibliotecii Județene Constanța

21 Mar 2024 532

Licitații Constanța Primăria Crucea reabilitează Căminul Cultural din localitatea Șiriu (DOCUMENT)

19 Mar 2024 543

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul dintre localitățile Stupina și Crucea. Un bărbat de 59 de ani a murit (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 1387

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN2A între localitățile Stupina și Crucea. O persoană a decedat(GALERIE FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 4050