Editorial Salariile majorate readuc „fonciirea“ în satele din România!?

Majorările salariale aplicate în administraţia publică locală au ajuns, în unele comune ale ţării, să genereze probleme financiare.
 
Intrată în vigoare la 1 iulie, noua lege a salarizării a stabilit indemnizaţii mai mari pentru primari, viceprimari şi şefi ai consiliilor judeţene. Totodată, a lăsat la latitudinea consiliilor locale salariile funcţionarilor din administraţie, singura condiţie pusă fiind ca acestea să nu depăşească indemnizaţia unui viceprimar, deja hotărâtă prin lege.
 
Bucuria generată de normativ avea să pălească în curând. Nu cu mult timp în urmă, îl auzeam pe preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), Emil Drăghici, spunând că, cel mai târziu în luna noiembrie, în comunele din România nu vor mai fi resurse financiare pentru plata salariilor majorate conform noii legi a salarizării. Trebuie să recunosc, m-am gândit şi eu la această posibilitate, având în vedere faptul că nenumărate primării din mediul rural nu au bugete nici cât să-şi fi achitat cheltuielile curente, dar să mai acopere şi majorările salariale permise de normativ! În fine, sunt convinsă că, aşa cum ne-am obişnuit, primarii vor tăia din bugetele alocate câtorva investiţii, pentru a nu rămâne fără bani în buzunar.
 
ştirile au confirmat că, în unele comune din zona Olteniei, primarii au început să trimită angajaţii să-i atenţioneze pe localnicii care nu şi-au achitat taxele şi impozitele. Totul se petrece ca în „Moromeţii“, când se cerea „fonciirea“. şi asta deşi termenul-limită de plată a dărilor este data de 30 septembrie. Astfel, oamenilor le sunt înmânate angajamente de plată potrivit cărora îşi vor achita sumele rămase restante şi semnează pentru a confirma că li s-a adus la cunoştinţă.
 
„Efortul“ funcţionarilor publici este motivat de acoperirea salariilor. şi asta deoarece salariile din administraţia publică locală au crescut în medie cu 10%, iar în alte cazuri, chiar cu 30% - maximul prevăzut de lege, dar nu mai sunt bani pentru a le plăti, bugetele locale adoptate la începutul anului nepermiţând acest lucru. Se pare că, în momentul aplicării prevederilor legale, unii primari nu şi-au pus o întrebare de bun-simţ: vor exista şi bani pentru plata acestor salarii?

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 504

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 337

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 427

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 597

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 550

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 566

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 422

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 516

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 729

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 476

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 816

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 469

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 829

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 670

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 929