Finanţare din fonduri europene Investiţii în unităţile de învăţământ preuniversitar de la Mihail Kogălniceanu

Agenda de lucru a reprezentanţilor administraţiei publice locale din comuna Mihail Kogălniceanu cuprinde numeroase proiecte. Dacă o parte dintre lucrările de infrastructură sunt realizate şi cu bani de la CJC, pentru proiectele ce vizează unităţile de învăţământ din comună se apelează la finanţare din fonduri europene nerambursabile.
 
Comuna Mihail Kogălniceanu este situată la 25 de kilometri distanţă de municipiul Constanţa şi are în componenţă satele Piatra, Palazu Mic şi reşedinţa, Mihail Kogălniceanu. În penultima şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), aleşii au aprobat repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a procentului de 20% din sume defalcate din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe anul în curs.
 
Pe lista beneficiarilor se regăseşte şi Primăria Mihail Kogălniceanu. Acesteia i-a fost alocată suma de 240.000 de lei pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere şi reparaţii pe aleile şi trotuarele din comună. „Pentru ceea ce avem de făcut în zona vizată - un cartier de blocuri unde vrem să asfaltăm aleile şi să facem trotuarele din jur -, suma alocată de CJC este de ajuns. Dar mai avem extinderea reţelei de gaze, mai avem alei şi trotuare de făcut în alte patru zone de blocuri, mai avem foarte multe de făcut, dar banii alocaţi sunt bine-veniţi, comparativ cu alţi ani, când, dacă primeam 50.000 de lei, îi mulţumeam lui Dumnezeu“, ne-a declarat primarul comunei, Ancuţa Daniela Belu.

Condiţii optime pentru procesul instructiv-educativ  

Activitatea administraţiei locale nu se limitează însă la atât. În cadrul şedinţei ordinare pe luna în curs a Consiliului Local Mihail Kogălniceanu, aleşii au aprobat mai multe proiecte de hotărâre ce vizează dezvoltarea şi modernizarea comunei. Astfel, a fost aprobat „Programul de îmbunătăţire a eficienţei energetice al comunei Mihail Kogălniceanu“, precum şi alte două proiecte de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea a trei investiţii în unităţi de învăţământ din comună: „Eficientizarea energetică a clădirii corp C1 a Liceului Teoretic «Mihail Kogălniceanu»“, „Eficientizarea energetică a clădirii corp C2 (fost internat) al Liceului Teoretic «Mihail Kogălniceanu»“ şi „Eficientizarea energetică a Şcolii Generale nr. 2“ - faza DALI (Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie). Acestea sunt proiecte ce urmează a fi implementate pe fonduri europene nerambursabile şi au fost depuse, de curând, pentru a fi evaluate şi - speră primarul comunei - să fie şi cuprinse pentru finanţare.
 
De asemenea, la Primărie se lucrează la achiziţii pe procedura de demarare a licitaţiei publice pentru grădiniţa cu program prelungit, deoarece a fost încheiat contractul cu AFIR, dar, fiind vorba de fonduri europene, procedurile sunt mai greoaie. „Sper ca în toamnă să încheiem licitaţia, pentru că durează destul de mult, şi să dăm ordinul de începere a lucrărilor“, a menţionat primarul comunei, Ancuţa Daniela Belu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Drone observate de militarii Bazei Aeriene 57 Mihail Kogălniceanu în apropierea aeroportului!

16 Apr 2024 401

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, în vizită la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

16 Apr 2024 342

Planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, analizate de ministrul MApN cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 459

Știri Constanța Teribilism pe DN2A! Un motociclist a fost prins cu o viteză enormă de politiști

13 Apr 2024 483

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, înlocuiește branșamentele de la locuințele multifamiliale

11 Apr 2024 490

Primăria comunei Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, a atribuit un nou contract pentru renovarea blocurilor (DOCUMENT)

09 Apr 2024 446

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, prezent la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu în cadrul unei ceremonii

09 Apr 2024 418

Județul Constanța Urmărire în trafic pe DN 2A, în comuna Mihail Kogălniceanu pentru prinderea unui șofer beat și fără permis

08 Apr 2024 585

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, contract pentru întreținerea serviciilor de irigații

08 Apr 2024 776

Judecătoria Constanța validează dosarul motorinei de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu! (MINUTĂ)

06 Apr 2024 612

Tânăr de 23 de ani, depistat cu droguri în comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța

06 Apr 2024 432

Ceremonie de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

05 Apr 2024 527

Noi decizii au fost adoptate de Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu-Constanţa SA

03 Apr 2024 1262

Escadrila 572 Elicoptere și scafandrii de luptă. Activități de instruire în Portul Maritim Constanța (FOTO)

03 Apr 2024 473

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, un nou pas făcut pentru renovarea a 10 blocuri din comună

03 Apr 2024 1180