O nouă premieră culturală! Nouă artişti plastici vin în Tabăra de pictură de la Topalu

Premierele cultural-artistice se ţin lanţ în comuna constănţeană Topalu. În perioada 21-21 iulie, la baza Cetăţii Capidava, pe malul Dunării, a avut loc prima ediţie a Festivalului „Capidava Rock Fest“, un eveniment dedicat iubitorilor muzicii rock. În luna august, localnicii şi turiştii au posibilitatea de a admira operele unor artişti plastici.
 
Potrivit primarului comunei Topalu, Valentin Stanciu, în perioada 7-14 august se va desfăşura prima ediţie de după 1989 a tradiţionalei tabere de pictură, totul fiind posibil ca urmare a unei cereri de parteneriat ce a fost înaintată de către Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAPR) - Filiala Constanţa. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Local şi Primăria Topalu, împreună cu UAPR. Tabăra va găzdui nouă artişti plastici din judeţ, membri ai UAPR, precum şi invitaţi din alte zone ale ţării.
 
„Între temele abordate de artişti, peisajul va fi prioritar, dar nu excludem să fie realizate şi tablouri reprezentând portrete sau compoziţii nefigurative“, ne-a precizat Aurelian Broască, preşedintele filialei Constanţa a UAPR.
 
Comuna Topalu este cunoscută datorită colecţiei de artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“, ce poate fi admirată în cel mai important muzeu rural din ţară.
 
„Pitorescul cătun de la malul Dunării a fost mereu în atenţia noastră datorită valorosului Muzeu «Dinu şi Sevasta Vintilă», obiectivul de cultură ce plasează Topalu pe prima poziţie între muzeele existente în mediul rural la noi în ţară, dar şi datorită minunatului peisaj ce-l înconjoară. După o pauză de mulţi ani, în această vară va avea loc prima ediţie a taberei de creaţie, tabără ce va fi posibilă datorită dorinţei gazdei noastre, primarul Valentin Stanciu, şi a câtorva pictori constănţeni îndrăgostiţi de Dobrogea, pictori profesionişti cu experienţă, membri ai Filialei Constanţa a UAPR.
 
Pe lângă documentare şi lucru în natură, în faţa motivului, avem în program să lucrăm cu copii din comună, cei ce sunt interesaţi de culoare şi desen, copii ce s-au remarcat la desen .După o săptămână de pictură, lucrările vor fi expuse pe malul Dunării, unde va avea loc un vernisaj inedit, în a cărui deschidere va vorbi criticul de artă bucureştean Roxana Bărbulescu.
 
De remarcat şi de lăudat iniţiativa domnului primar Valentin Stanciu, care, pe lângă problemele administrative pe care le are de rezolvat, găseşte energie şi timp să se implice şi în organizarea unor astfel de evenimente ce îmbogăţesc patrimoniul muzeului din Topalu“, a menţionat, pentru ZIUA în judeţ, preşedintele UAPR filiala Constanţa, Aurelian Broască.
 
Şeful administraţiei publice locale a primit deja lista artiştilor ce vor participa la tabăra de pictură. Printre ei se regăsesc Florin Ferendino, Laura Nistorescu, Niţă Manolescu, membri ai UAPR. „Artiştii plastici vor sta şapte zile în Topalu, vor fi cazaţi la localnici şi vor fi serviţi cu produse şi preparate culinare tradiţionale. Ei vor avea alături şi copii talentaţi de la şcoala generală din comună, care vor avea posibilitatea să înveţe de la artişti consacraţi tainele picturii“, a adăugat şeful administraţiei publice din Topalu, Valentin Stanciu.

Tradiţia se perpetuează 

Conform tradiţiei, fiecare artist va dona Consiliului Local Topalu operele realizate pe parcursul taberei. „Toate picturile vor fi expuse, deocamdată, la sediul Primăriei“, a menţionat primarul.
 

Într-o şedinţă a Consiliului Local, Valentin Stanciu a propus aleşilor ca administraţia locală „să asigure artiştilor cazarea, masa şi să le achiziţioneze cele necesare realizări viitoarelor picturi - culori, pensule etc“. „Îi vom caza ori pe la oameni, ori în spaţiile de care dispune Primăria, iar masa le va fi pregătită de o echipă de voluntari, localnici“, a adăugat Stanciu.

Prin acest demers, se va reînvia o tradiţie a perioadei ante-1989, când aici se organizau astfel de tabere de pictură. „Este prima ediţie de după decembrie 1989 a taberei de pictură, iar toate detaliile le-am stabilit cu preşedintele UAPR filiala Constanţa, Aurelian Broască. Principalul scop al acestui eveniment este de a promova comuna. Este o ediţie de început şi, dacă totul va decurge bine, vom încerca să o transformăm într-o tradiţie“, a declarat, pentru ZIUA în judeţ, primarul comunei Topalu, Valentin Stanciu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dunărea Power SRL, investiție nouă la Topalu. Proiectul privind stocarea energiei electrice în baterii a fost depus la APM Constanța

27 Mar 2024 316

Cu acordul APM Constanța Un teren arabil din extravilanul comunei Topalu va fi împădurit

17 Mar 2024 366

Muzeul de Artă Constanța este prezent la două expoziții de anvergură din București

11 Mar 2024 416

UAT Comuna Topalu, în proces cu o firmă din județul Ilfov. Dosarul, pe rolul Tribunalului Constanța

10 Mar 2024 448

Istoria Dobrogei Dr. Gheorghe Vintilă - Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu

08 Mar 2024 5066

Constanța Expoziție cu lucrări de grafică la Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu

12 Feb 2024 625

Dosar pe rolul Tribunalului Constanța privind litigiul achizițiilor publice. Vizat primarul de la Topalu

22 Jan 2024 611

Expoziția „Muzeul secret” a Muzeului Dinu și Sevasta Vintilă Topalu, județul Constanța, selectată la Art Safari

17 Jan 2024 730

Situație actualizată! Lista drumurilor județene închise în județul Constanța. Care sunt drumurile pe care s-a reluat circulația

27 Nov 2023 2036

Prinși cu droguri de jandarmi, în Constanța! Unul din cei depistați avea o cagulă pe cap

20 Nov 2023 934

Monsson Operation SRL împarte, mai nou, controlul în Wind Power Energy SRL cu trei persoane fizice

16 Nov 2023 1029

Stanciu Valentin anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Constanța

09 Nov 2023 606

Stanciu Valentin solicită acord de mediu pentru proiectul „Împădurirea suprafeței de 3,5 ha situată în extravilanul localității Topalu, județ Constanța“

25 Oct 2023 637

Insolvențe Constanța Design Wood House SRL și Mymateoo Star SRL cer să intre în insolvență!

08 Oct 2023 896

Lucrări programate E-Distribuție Dobrogea Mai mulți consumatori din Constanța, Costinești, Năvodari, Horia, Tichilești și Topalu, fără curent electric azi

26 Sep 2023 882